PDA

Zobacz pełną wersję : HELP ME [c770 format]

mjr
16.07.05, 23:13
Olympus C-770UZ
Nawet nie mam go jeszcze pół roku, a prze ten czas potrafił mi się zawiesić kilka razy. Ostanio dość często.

Proszę pomóżxie, bo może wiecie jak sformatować karte xD.

Problem jest taki.

Pstrykałem i pstrykałem, trochę kreciłem filmów, oczywiscie na przerwach było OFF. Po właczeniu na aparat mam komunikat:
POWER OFF

FORMAT

Robie FORMAT i nic. Dochodzi do 3/4 i wyskakuje CARD ERROR.
Zamieniłem na 3 różne karty WSZYSTKIE OLYMPUISA ORGINALNE i dalej to samo pokazuje.

Poprzednio jak podłączyłem do kompa, to udało się zgrać kilka zdjęć i zrobić potem format, ale teraz WISI

Czy wiecie jak z poziomu PC i przez port USB, móc przetestować 770 :?:
lub
Czy wiecie jak właczajac aparat oddczytać błędy :?:[/quote]

mjr
17.07.05, 16:13
Serio nikt nie pomoże :?:
:(:(:(:(

mjr
17.07.05, 22:25
Czy wiek ktoś,, jak mogę zresetowac ten aparat :?:

...

Wiem, że to problem, ale może ktos się wypowie, bo już sam nie wiem co robić, a napawde bardzo jest mi ON potrzebny :(:(:(

danmus
18.07.05, 12:26
jeśli robiłeś wcześniej format karty z poziomu komputera, to moze to byc przyczyna jej obecnej "niekompatybilności" z aparatem. trzeba tak teraz sformatowac karte, jak "zrobilby to aparat" niestety pojęcia nie mam, jak to się robi. a jeśli problem tkwi gdzie indziej, to może usterka aparatu:( jesli aparat nie ma, jak piszesz, jeszcze pol roku, to oddaj go moze na gwarancji to serwisu.

pozdrawiam, zycze powodzenia!

mjr
18.07.05, 23:13
Nigdy wczesniej nie robilem formatu z pozoomu kompa :!:
:(

A aparat dzis pojechal do serwisu ... i kupa blada ... Ciekawe czy znakde aparat na ten tydzien :(:(:(

mjr
20.07.05, 15:03
Czy zna ktoś z Was telefon, który odbierają, do serwisu olympusa :?:

Bo ja mam 2 i rzadnego o 3 dni nikt nie podnosi :arrow:
(0 22) 721 77 30-31

KaarooL
20.07.05, 15:41
mjr:

swego czasu wyczytalem takie coś na forum, cytuję:

Aby całkowicie zresetować wszystkie funkcje do wartości początkowych, należy:
- włączyć aparat
- otworzyć klapkę kart pamięci
- nacisnąć przycisk "OK" i przytrzymując go, nacisnąć przycisk "QUICK VIEW"
- po około 3s pojawi się menu, w którym należy wybrać "RESET" i zatwierdzić "OK"

jeśli to nie pomoże a sprzęcior jest na gwarancji to atakuj sprzedawcę póki czas. wiesz że formatowanie karty może wywalić (i tak badziewną) funkcję panoramy?

pozdrawiam

Karol

mjr
21.07.05, 09:02
[

[quote]
Aby całkowicie zresetować wszystkie funkcje do wartości początkowych, należy:
- włączyć aparat
- otworzyć klapkę kart pamięci
- nacisnąć przycisk "OK" i przytrzymując go, nacisnąć przycisk "QUICK VIEW"
- po około 3s pojawi się menu, w którym należy wybrać "RESET" i zatwierdzić "OK"
Gdzie, żeś to znalazł - ja szukałem i nic :roll:

Dzięki za podpowiedż, ale i tak w pon pojechał do serwisu sprzęt....

Niestety (chyba) już nie kupie następnego olympusa :idea:
Ich serwis mnie dobija...

tom soyer
2.08.05, 08:59
Niestety (chyba) już nie kupie następnego olympusa :idea:
Ich serwis mnie dobija...

z wlasnego doswiadczenia musze ci powiedziec ze pozostale serwisy wcale nie sa lepsze. trzeba po prostu wybrac dobry aparat zeby nie bic sie z serwisami.

mjr
2.08.05, 09:53
tom, a co to znaczy DOBRY APARAT :?:

Ja mam juz 3 Olympusa :(:(:(
Wszystkie coś miały

Perwszy C1 zoom, matryca z lewej srony sie odkleila od całosci i zdjecia wychodziły skoszone.
750UZ - tu mógłbym duzo pisac - ale generalnie silnik krokowy nigdy nie wymieniony.
770UZ - j.w.

Wiec czemu kupuje olympuse :?: A dlatego, ze uwazam ich optyke za najlepsza, a dodatkwo, porównujac z innymi markami oly wypada najkorzystniej.

Choć teraz chyba przepłace i kupie minolte .... Chyba ze 770 okaze sie juz bez awaryjna.
Poczekamy zobaczymy.

....

PS:

SERWIS OLYMUSA JEST TYLKO FIRMĄ KURIERSKA, KTORA ROZSZYŁA PACZKI PO ŚWIECIE, A SAMI NIE POTRAFIA NIC NA MIEJSCU NAPRAWIC.
Takie podejscie do klienta, to moge miec nawet w DHLu, a nie w autoryzowanej firmie :(:(:(

tom soyer
2.08.05, 16:11
tom, a co to znaczy DOBRY APARAT :?:

Ja mam juz 3 Olympusa :(:(:(
Wszystkie coś miały

Perwszy C1 zoom, matryca z lewej srony sie odkleila od całosci i zdjecia wychodziły skoszone.
750UZ - tu mógłbym duzo pisac - ale generalnie silnik krokowy nigdy nie wymieniony.
770UZ - j.w.

Wiec czemu kupuje olympuse :?: A dlatego, ze uwazam ich optyke za najlepsza, a dodatkwo, porównujac z innymi markami oly wypada najkorzystniej.

Choć teraz chyba przepłace i kupie minolte .... Chyba ze 770 okaze sie juz bez awaryjna.
Poczekamy zobaczymy.

....

PS:

SERWIS OLYMUSA JEST TYLKO FIRMĄ KURIERSKA, KTORA ROZSZYŁA PACZKI PO ŚWIECIE, A SAMI NIE POTRAFIA NIC NA MIEJSCU NAPRAWIC.
Takie podejscie do klienta, to moge miec nawet w DHLu, a nie w autoryzowanej firmie :(:(:(

odpowiadasz sobie sam. w dodatku tak samo jak ja sobie. :oops: :wink:

optyka o obsluga aparatu najlepsza ale reszta moglaby byc duzo lepsza. wg mnie canon ma to, czego nie ma olympus ale traci w innych dzialkach. Godnym polecenia jest Nikon (dla 770 porownaniem moze byc powiedzmy 5700). W tych aparatach raczej nie ma baboli. Ja jednak jestem zadowolniony z 770. Nie wiem tylko czy japonskie, amerykanskie i europejskie wersje ( :o :?) "czyms" tzn wykonaniem sie roznia. Twoj problem to raczej klopot z karta a nie z aparatem a to moze byc juz calkiem inna bajka. (z kartami xD Olympus moze byc roznie - potrafia oprocz made in Japan miec kilka innych dalekowschodnich krajow produkcji).

Strategia polskiego serwisu Olympusa jest dla mnie tez malo jasna i wazy czasami o zakupie aparatu (tak jak to bylo w przypadku mojego kumpla). Naprawy gwarancyjne warto robic w np niemczech ale to strasznie podraza nieprzyjemnosc oddawania do serwisu. Przeplacanie to jednak wzgledne pojecie.

mjr
3.08.05, 07:13
tom - gwoli ścicłości.
W niemczech też nie ma całego serwisu.
Olpympus ma taką politykę, że porozrzucał swoje serwisy po całym świecie i dla europy, masz od moskwy, przez Prage do Madrytu. Takze nie sadze by w RFN było lepiej.
Co do Nikona, to kupiłem siostrze na wyjazd za granice 4600, a kolega ma własnie 5700 i musze przyznac, ze aparat jest super mały, a robi ładne zdjecia, niestety jest b. wolny co mi nie odpowiada, a w nocy mocno ziarninuje.

.....

Wczoraj po południu dostałęm swoją 770UZ. Po kontakcie telefonicznym w pon z serwisem liczyłem na opis naprawy. Niestety bardzo się zawiodłem. Nic tam nie było. Aparat owszem wrócił cały i zdrowy. Pracuje jak powinien i nie mogę powiedzieć by był jakoś uszkodzoany w transporcie lub na miejscu - to b. dobrze, bo przy 750UZ zaczeła sie po 1 naprawie moja gehena.

Teraz z innej beczki.
Pstrykałem fotki na karcie 128MB. wrzóciłem ją do strodka i okazało się, zę nie straciłem ANI jednego zdjęcia :!::!: Czyli ewidentyny błąd OPROGRAMOWANIA.

Ojjjjj te nowe systemy operacyjne ;)

....

No to zobaczymy ile mi teraz pochodzi :!:

Pozdrawiam

tom soyer
3.08.05, 10:02
tom - gwoli ścicłości.
W niemczech też nie ma całego serwisu.
Olpympus ma taką politykę, że porozrzucał swoje serwisy po całym świecie i dla europy, masz od moskwy, przez Prage do Madrytu. Takze nie sadze by w RFN było lepiej.

serwis jest w Hamburgu i z tego co wiem jest to glowna siedziba serwisu olympusa na europe.
8) ale jak widac polskiemu tez sie udaje :!: