Zobacz pełną wersję : C-700 Problemy z filmami w mpeg4
Witam,
Jestem w miarę świeżym użytkownikiem C-770-tki UZ ale zdołałem się już nim pobawić i pojawiły się pewne problemy.
Podczas kręcenia filmów w formacie pmeg4 z włączonym dźwiękiem nie mogę „zoomować”. Dodatkowo z tego co zauważyłem mogę nakręcić max 2 min filmu. Powyżej 2 min pliki filmowe są uszkodzone. Podczas próby odtwarzania filmu wyskakuje komunikat „image terror”. Podkreślam że takie rzeczy dzieją się tylko przy formacie mpeg4 i z włączonym dźwiękiem. Jeśli natomiast zmienię tryb nagrywania na SHQ to nagrywa dłużej jednak nadal nie mogę zoomowac.
Czy może ktoś się już spotkał z tym problememi wie jak to poprawić?
Pozdrawiam
Do zoomowania przy nagrywaniu filmików musisz mieć włączony zoom optyczny.
No-shadow Kick
5.07.05, 08:55
Jeśli chodzi o zoomowanie przy nagrywaniu filmów, to wydaje mi się (nie jestem do końca pewny) że jest ono niemożliwe przy włączonym nagrywaniu dźwięku. Jedynym wyjściem jest włączenie zoomu cyfrowego i operowanie nim, albo wyłączenie dźwięku - wtedy można używać zoomu optycznego.
Wydaje mi się, że takie coś wiąże się z głośną pracą silniczka zoomu optycznego, stąd nie można go używać przy włączonym mikrofonie.
Co do uszkodzonych plików to nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Pozdrawiam
z tego co zauważyłem mogę nakręcić max 2 min filmu. Powyżej 2 min pliki filmowe są uszkodzone. Podczas próby odtwarzania filmu wyskakuje komunikat "image terror". Podkreślam że takie rzeczy dzieją się tylko przy formacie mpeg4 i z włączonym dźwiękiem. Jeśli natomiast zmienię tryb nagrywania na SHQ to nagrywa dłużej jednak nadal nie mogę zoomowac.Jeśli tryb zapisu mp4 z dźwiękiem i karta 1GB to właśnie tak ma być.
Podziękowania składać Olympusowi.
z tego co zauważyłem mogę nakręcić max 2 min filmu. Powyżej 2 min pliki filmowe są uszkodzone. Podczas próby odtwarzania filmu wyskakuje komunikat "image terror". Podkreślam że takie rzeczy dzieją się tylko przy formacie mpeg4 i z włączonym dźwiękiem. Jeśli natomiast zmienię tryb nagrywania na SHQ to nagrywa dłużej jednak nadal nie mogę zoomowac.Jeśli tryb zapisu mp4 z dźwiękiem i karta 1GB to właśnie tak ma być.
Podziękowania składać Olympusowi.
Dzwoniłem do serwisu!
z kartą 1 Gb fimów w mpeg4 wogóle nie można kręcić :? Przed zakupeł ostro szukałem informacji o kręceniu filmów i wszędzie było napisane że do pojemności karty. Nigdzie nie znalazłem informacji że mpeg4 ma jakieś ograniczenia. Niestety pan z serwisu mi powiedział, że ograniczenia są. Mianowicie 90sek. Jest to napisane tylko w instrukcji obsługi i trzeba tej informacji troszkę poszukać. Sam się przyznał, ze dowiedział się o tym zupełnie niedawno. Szkoda.
Ale zdjęcia wychodzą ok. Są świetnej jakości i w sume po to głównie ten aparat kupiłem. Filmy miały być takim dodatkowym bayerem. niestety nie do końca wypalił :)
pzdr
Podłącz zwykły mikrofon od kompa. Będziesz miał dzwięk i możliwość operowania zoomem optycznym w trakcie nagrywania z dzwiękiem.. :D
Dominius ma rację, ja tak zrobiłem i działa.
na 512 krece od pol roku i caly czas mam dostepne okolo 35 minut na starcie - zero problemow z odtwarzaniem czy to w aparacie, czy TV czy na kompie.....
ale zmartwilem sie tym ze 1GB ma takie jakies dziwne ograniczenia ?? bo juz chcialem kupic...
pozdrawiam
Przy wyłączonym mikrofonie zoom optyczny działa bez zastrzeżeń w aparacie C-770. Można kręcić w formacie MOV i MPEG-4. Gdy podłączyłem mikrofon komputerowy w celu jednoczesnego nagrywania dźwięku i korzystania z zoom–u, jedno wyklucza drugie. Gdy udaje się nagrać dźwięk z mikrofonu zewnętrznego to działa jedynie zoom cyfrowy. Wtyczka od mikrofonu gdy zostanie głębiej wypchnięta wówczas ginie obraz na monitorze LCD
Wtyczka od mikrofonu gdy zostanie głębiej wypchnięta wówczas ginie obraz na monitorze LCDSłyszałem że tak się dzieje z dynamicznym mikrofonem - aparat myśli że został podłączony kabel wideo.
Przy nie dopchniętej wtyczce działa wbudowany mikrofon, stąd opisane efekty.
Podobno wszystko gra z mikrofonami pojemnościowymi.
Pozdr!
Jak poznać który model jest mikrofonem pojemnościowym? Jeśli sprawdzaliście działanie mikrofonu na olku, napiszcie z którym modelem mikrofonu działa zoom i jednocześnie aparat nagrywa dźwięk?