PDA

Zobacz pełną wersję : C-700 Problemy z filmami w mpeg4

Tzuba
4.07.05, 13:19
Witam,

Jestem w miarę świeżym użytkownikiem C-770-tki UZ ale zdołałem się już nim pobawić i pojawiły się pewne problemy.

Podczas kręcenia filmów w formacie pmeg4 z włączonym dźwiękiem nie mogę „zoomować”. Dodatkowo z tego co zauważyłem mogę nakręcić max 2 min filmu. Powyżej 2 min pliki filmowe są uszkodzone. Podczas próby odtwarzania filmu wyskakuje komunikat „image terror”. Podkreślam że takie rzeczy dzieją się tylko przy formacie mpeg4 i z włączonym dźwiękiem. Jeśli natomiast zmienię tryb nagrywania na SHQ to nagrywa dłużej jednak nadal nie mogę zoomowac.

Czy może ktoś się już spotkał z tym problememi wie jak to poprawić?

Pozdrawiam

Anka-
4.07.05, 22:20
Do zoomowania przy nagrywaniu filmików musisz mieć włączony zoom optyczny.

No-shadow Kick
5.07.05, 08:55
Jeśli chodzi o zoomowanie przy nagrywaniu filmów, to wydaje mi się (nie jestem do końca pewny) że jest ono niemożliwe przy włączonym nagrywaniu dźwięku. Jedynym wyjściem jest włączenie zoomu cyfrowego i operowanie nim, albo wyłączenie dźwięku - wtedy można używać zoomu optycznego.
Wydaje mi się, że takie coś wiąże się z głośną pracą silniczka zoomu optycznego, stąd nie można go używać przy włączonym mikrofonie.
Co do uszkodzonych plików to nie wiem dlaczego tak się dzieje.

Pozdrawiam

zdrip
5.07.05, 10:38
z tego co zauważyłem mogę nakręcić max 2 min filmu. Powyżej 2 min pliki filmowe są uszkodzone. Podczas próby odtwarzania filmu wyskakuje komunikat "image terror". Podkreślam że takie rzeczy dzieją się tylko przy formacie mpeg4 i z włączonym dźwiękiem. Jeśli natomiast zmienię tryb nagrywania na SHQ to nagrywa dłużej jednak nadal nie mogę zoomowac.Jeśli tryb zapisu mp4 z dźwiękiem i karta 1GB to właśnie tak ma być.
Podziękowania składać Olympusowi.

Tzuba
11.07.05, 11:06
z tego co zauważyłem mogę nakręcić max 2 min filmu. Powyżej 2 min pliki filmowe są uszkodzone. Podczas próby odtwarzania filmu wyskakuje komunikat "image terror". Podkreślam że takie rzeczy dzieją się tylko przy formacie mpeg4 i z włączonym dźwiękiem. Jeśli natomiast zmienię tryb nagrywania na SHQ to nagrywa dłużej jednak nadal nie mogę zoomowac.Jeśli tryb zapisu mp4 z dźwiękiem i karta 1GB to właśnie tak ma być.
Podziękowania składać Olympusowi.

Dzwoniłem do serwisu!
z kartą 1 Gb fimów w mpeg4 wogóle nie można kręcić :? Przed zakupeł ostro szukałem informacji o kręceniu filmów i wszędzie było napisane że do pojemności karty. Nigdzie nie znalazłem informacji że mpeg4 ma jakieś ograniczenia. Niestety pan z serwisu mi powiedział, że ograniczenia są. Mianowicie 90sek. Jest to napisane tylko w instrukcji obsługi i trzeba tej informacji troszkę poszukać. Sam się przyznał, ze dowiedział się o tym zupełnie niedawno. Szkoda.
Ale zdjęcia wychodzą ok. Są świetnej jakości i w sume po to głównie ten aparat kupiłem. Filmy miały być takim dodatkowym bayerem. niestety nie do końca wypalił :)
pzdr

dominius
10.08.05, 17:06
Podłącz zwykły mikrofon od kompa. Będziesz miał dzwięk i możliwość operowania zoomem optycznym w trakcie nagrywania z dzwiękiem.. :D

Kubak
11.08.05, 18:13
Dominius ma rację, ja tak zrobiłem i działa.

Marek7302
22.08.05, 20:02
na 512 krece od pol roku i caly czas mam dostepne okolo 35 minut na starcie - zero problemow z odtwarzaniem czy to w aparacie, czy TV czy na kompie.....

ale zmartwilem sie tym ze 1GB ma takie jakies dziwne ograniczenia ?? bo juz chcialem kupic...

pozdrawiam

kowalski
23.11.05, 00:34
Przy wyłączonym mikrofonie zoom optyczny działa bez zastrzeżeń w aparacie C-770. Można kręcić w formacie MOV i MPEG-4. Gdy podłączyłem mikrofon komputerowy w celu jednoczesnego nagrywania dźwięku i korzystania z zoom–u, jedno wyklucza drugie. Gdy udaje się nagrać dźwięk z mikrofonu zewnętrznego to działa jedynie zoom cyfrowy. Wtyczka od mikrofonu gdy zostanie głębiej wypchnięta wówczas ginie obraz na monitorze LCD

zdrip
23.11.05, 16:04
Wtyczka od mikrofonu gdy zostanie głębiej wypchnięta wówczas ginie obraz na monitorze LCDSłyszałem że tak się dzieje z dynamicznym mikrofonem - aparat myśli że został podłączony kabel wideo.
Przy nie dopchniętej wtyczce działa wbudowany mikrofon, stąd opisane efekty.
Podobno wszystko gra z mikrofonami pojemnościowymi.

Pozdr!

kowalski
6.12.05, 23:41
Jak poznać który model jest mikrofonem pojemnościowym? Jeśli sprawdzaliście działanie mikrofonu na olku, napiszcie z którym modelem mikrofonu działa zoom i jednocześnie aparat nagrywa dźwięk?