Zobacz pełną wersję : C5060
Czy zauważyliście że zdjęcia robione c5060 są zwykle troche za ciemne?, u mnie to występuje prawie na wszystkich fotkach nawet w silnym świetle słonecznym, tzn bardzo głębokie cienie bez lampy, przy włączonej lampie troche pomaga. A jak to wygląda u was?
hmm , a próbowałeś korekcji ekspozycji ?
A no próbowałem, to wtedy straszne przepalenia występują :( szczególnie w słońcu, tak mi przychodzi do głowy teraz, że robie zdjęcia na punktowym pomiarze światła - może jet to tego wina.
Przy 03 prawie nie ma różnicy(b.mała w jasności), a 0.7 przepalienia perfidne.
nawet jak dałeś na + 0.3 lub 0.7 ?
Po początkowym zachwycie każdą cyfrówką następuje uświadomienie na temat małej dynamiki (szczególnie przy miniaturowych matrycach). To jeden z ważnych powodów przechodzenia na "lustro", gdzie problem się zmniejsza...W fuji S3pro zrobili nawet podwójne piksele z tego powodu--ale dla mnie w E1 jest OK pod warunkiem "utrafionego pomiaru" (czasem trzeba w opcjach zmniejszyć kontrast na minus 2)--W 5060 próbuj przy słońcu nastawiać kontrast najniższy (minus 5),a potem dociągać lewelsem w szopie---pozdrawiam
DZIĘKI ZA RADY, będe kombinował - zobaczymy co z tego wyjdzie, ale ogólnie aparat robi dobre zdjęcia lecz momentami jestem troche zawiedziony w porównaniu z poprzednim aparatem Olympus IS300 jeśli chodzi o jakość fotek bo co do ustawień ręcznych to nie ma porównania IS 300 to lustro ale z okrojonym bardzo manualem.
miałem na myśli przechodzenie na "lustro" w wersji cyfrowej...--Prawdę mówiąc dobrymi kompaktami typu 5060 można osiągać bardzo dobre efekty pod warunkiem unikania silnego słońca, a w studio używając miękkiego światła--powodzenia
TAK TAK WIEM, ŻE MIAŁEŚ NA MYSLI CYFROWE LUSTRO.
Dodam jeszcze, że z tym słońcem wszystko zależy od kontrastu motywu jaki fotografujemy...czasem i na silnym słońcu się uda ...
JESZCZE RAZ DZIĘKI ZA ODPOWIEDZI. Proszę o wyjaśnienie możliwości nastawów pomiaru światła w c5060 bo nie rozumiem za bardzo działania tej funkcji w moim aparacie, mam polską pełna instrukcje ale tam jest to opisane bardzo krótko i nie wyjaśnia do końca działania tej funkcji w aparacie, chodzi mi mianowicie o to: w głównym menu jest możliwość zmiany pomiaru na punktowy i wielopunktowy, ale z przycisku po lewej stronie na górze aparatu też są dostępne funkcje pomiaru świata zobrazowane ikonkami - nie bardzo rozumiem co one oznaczają i co powodują - a jest ich tam troche.
Czesc,
proponuje, zebys zajrzal tutaj: http://republika.pl/fotki_moje/kompedium.htm
Jest tam opis co prawda 5050, ale w zasadzie jest to to samo. Znajdziesz tam zarowno o pomiarze swiatla jak i wiele innych, bardzo pozytecznych informacji. Polecam goraco te strone.
Pozdrawiam
DZIĘKI, ciekawa strona. Jeszcze jedno pytanko a mianowicie przy fotografowaniu w trybie auto P na LCD prz symbolu P pojawia sie nieraz literka S co ona oznacza, zauważyłem że załącza to strzałka do poruszania się po menu i też wyłącza. Co to oznacza??
Jesli masz pelna instrukcje do 5060 (a sadze, ze tak jest) to zajrzyj na strone 36. Tam jest wyjasnienie.
WIELKIE DZIĘKI, PRZEGLĄDAŁEM JĄ WIELOKROTNIE I NIC NIE ZNALAZŁEM NA TEN TEMAT, ZOBACZE DZISIAJ
WŁAŚNIE PATRZYŁEM, JEST - NIE WIEM JAK MOGŁEM TEGO NIEDOCZYTAĆ :roll: :idea:
Nie chcę zakładać nowego wątku więc się tu podłączam ze swoim pytaniem odnośnie C-5060:
czy ustawienie WB poprzez "One-Touch" dotyczy tylko zdjęcia, które będzie wykonane po tym ustawieniu, czy też jest to ustawienie trwałe? a jeśli trwałe to czy zostaje zapamiętane także po wyłączeniu aparatu i ponownym uruchomieniu? nic w instrukcji na ten temat nie znalazłem.
raczej trwale i zostaje zapamietane do kolejnego pomiaru, chyba ze w opcjach masz reset ustwien po wylaczeniu.