Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : olympus 5060 vs. canon s2

epicurus
27.06.05, 09:22
witam, zastanawiam się nad kupnem jednego z tych aparatów... bardziej zachęcający jest canon s2 ze względu na długi zoom.
to będzie mój pierwszy aparat i sam jeszcze nie jestem zdecydowany, jakie zdjęcia będę robił. na pewno chcę robić zdjęcia przyrody, zachody/wschody słońca ale nie tylko... powiedzcie w czym olimpus 5060 góruje nad canonem s2

i cena nie gra roli, więc nie bierzecie jej pod uwagę przy porównywaniu obu aparatów...

z góry dzięki za rady

pozdrawiam

adam

ADAM12
27.06.05, 09:47
to zastanów się tylko czy potrzebujesz dużego zooma bo jak nie to c5060 i tyle

epicurus
27.06.05, 12:27
no dobrze, ale jakie są zasadnicze zalety olympusa 5060 w porównaniu do canona s2? z tego co wiem, to ma większy kąt czegoś tam, czyli może robić szersze zdjęcia... więcej obszaru obejmuje.. dobre mam informacje? a poza tym to co w nim jest lepszego?

uncas
30.06.05, 22:45
---

Kyokushin
1.07.05, 13:34
Hej, co do zooma to rzeczywiście mógłby być o 35 mm większy w olym.
Ja sobie dokupiłem telekonwerter i mam zakres 27-200mm w dobrej jakości.
Ogólnie mam 5060 i jedyne na co bym go zamienił to jakieś lusterko typu e-300.
Najlepiej idź do sklepu weź do ręki oba, zobacz czy potrzebny ci zoom, zrób pare zdjęc w max jakości, weź sobie je (zdjęcia) do domu i porówniaj jakość. Jeżeli Twoim zdaniem różnica będzie nie zauważalna to weź canona. Jeżeli nie potrzebny ci szeroki kąt weź canona.
Jak stwierdzisz że jakość olego jest lepsza no i chcesz mieć szeroki kąt a nie zoom to weź olego.

uncas
1.07.05, 14:03
---

Bogdzio
7.07.05, 23:49
To dwie różne konstrukcje - dla całkiem innych odbiorców - zarówno parametry jak i jakość wykonania pokazują dla kogo są przeznaczone. Moim zdaniem na tej podstawie bardzo łatwo określić, który z nich wybrać.
Za dużo tu porównywać, bo różnią się zasadniczo!

AMFI
19.08.05, 17:16
Ja sobie dokupiłem telekonwerter i mam zakres 27-200mm w dobrej jakości.

A można zadać niedyskretne pytanie jaki telekonwerter i czy poleciłbyś jego zakup dalej ???