Zobacz pełną wersję : O co w tym chodzi ?????
Ostatnio szukałem akcesoriów do Olympusa c-770 i natknąłem się na zestaw ochronny jego dane to :
Skład zestawu:
- tulejka do aparatu Olympus C-7xx
- filtr UV 52 mm
- filtr polaryzacyjny 52 mm
- dekielek 52 mm (chroni filtr przed uszkodzeniami zewnętrznymi)
MAM PYTANIE odnośnie powtarzających się 52 mm.O co w tym chodzi?O ogniskową?Z tego co wiem wynosi ona w "spoczynku" :P 38 mm ....
Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć?Będę wdzięczny....
Pozdrawiam!
*_radosny_*
21.06.05, 23:59
52mm to średnica zewnętrzna tulejki na którą nakręca się filtry (właśnie o średnicy 52mm)
Wygląda to następująco: na aparat montujesz tulejkę (przejściowka z nie pamietam ilu na 52mm) a na nią nastepmnie montujesz wszystko co ma średnicę 52mm (filtry, dekielki itp)
52mm to informacja jakie filfry możesz montować
Oryginalna tulejka Olympusa ma inną średnicę zewnętrzną.
Dziękuję pięknie za szybką odpowiedz!!!
Czy z tego wynika ,że w c-770 można zastosować telekonwerter TCON 1,4x ???
Pozdrawiam!
Tak, zamocować telekonwerter się da, ale przy tak "wyżyłowanym" zoomie nie licz na wysoką jakość --to raczej nie ma sensu...--pozdrawiam
Widziałem fotki na tym forum i były bardzo dobrej jakości wiec bym sie kłocił... :!:
Czy widziałeś fotki ten zoom plus telekonwerter ? --(zresztą jakość na internet będzie chyba wystarczająca faktycznie - mam na myśli połączenie z telekonwerterem)
No-shadow Kick
22.06.05, 16:44
Przez momencik miałem okazję do swego C-765 podkręcić TCON 1,4 i choć było już dość ciemno, to jakość fotek niczym nie odbiegała od standardu. Wprawdzie za dużo ten konwerter nie daje, ale zawsze coś. Lepszym wyborem jest na pewno TCON 1,7
Pozdrawiam
Trochę pomarudzę.
TCON-14 (i TCON-17) nie będzie pasował do wspomnianego zestawu ochronnego.
Tulejka z zestawu ma gwint na 52mm.
TCON’y - gwint na 55mm.
Tak spawy wyglądają.
Pozdr!