Zobacz pełną wersję : C-720 Ustawienia w danej sytuacji:)
Witam! Mam takie pytanie,mianowicie jakie dajecie ustawienia w tym aparacie np. na koncercie. Wszystkie szczegóły mile widziane.Z góry dziękuje!
musisz trzymac sie w takiej sytuacji kilku zasad, tj duza przeslona, krotki czas, duze iso, pewna reka i bedzie ok...
Jak duże ISO można uznać za dopuszczalne?
Mam 5060 i powiem szerze że na 400 to już jest kiszka.
zawsze mozna odszumic, ale i tak olympusy maja male szumy przy iso 400 spytaj sie Ricka o jego kaszankowego Sonego ;]
A jakie sa najlepsze ustawienia na robienie fotek w nocy? Często mi się zdarza robić fotki o tej porze i wychodzą one ciemne. Fachowcy -Help:)
no chyba proste, jak za ciemno to albo wieksze iso, albo dluzszy czas...
...a przede wszystkim statyw ;]
Własnie ststyw przedewszystkim dłuzszy czas naswietlania np 1-2 s i iso jak najmniejsze mile widziane ( kłopoty z szumami przy wiekszym iso) Z przesłona można poeksperymentować. Ja osobiscie kozystam jeszcze z samowyzwalacza gdyż nawet delikatne poruszenie potrafi skutecznie popsuc zdięcie w takich warunkach. Niestety ta metoda raczej nie sprawdzi na koncercie bo raczej wykonawcy nie stoja ststycznie a poruszaja sie na scenie wiec przy dłuzszych czasach tło bedzie ostre ale postacie niestety nie. Choć przy dynamice swiateł na koncertach moga wyjsc ciekawe efekty. Lecz powyzsza metoda swietnie nadaje sie do fotografii nocnej :) np pieknie oswietlanych kosciołow czy zabytkowych kamienic one nam si enie poruszą :) Przykład mojej metody :) w praktyce http://www.olympus.hat.pl//users/1277/ratusz.jpg