Zobacz pełną wersję : Padł C-5050
Po dwóch latach bezawaryjnej pracy nagle po włączeniu pokazują się tylko kolorowe paski poziome. Nastąpiło to po zgraniu zdjęć do kompa. Menu działa normalnie, do aparatu można zdjęcia wgrać i są normalnie pokazywane na ekranie. Natomiast gdy zdjęcie chce zrobić to te paski się pokazują i nic nie widać. Co to może być???
Według mnie to poszedł wyświetlacz, a raczej jego sterownik, czasami tak się dzieje na monitorach lcd, niestety, ale nie wiem jak to naprawić. Współczuję ,bo też mam 5050 i z reguły koszty napraw się nie kalkulują, bo to już tani model( gdzie te czasy ,że kosztował 3,5 tysiaka?).
Może pomoże calkowity reset aparatu jak mu tylko oprogramowanie sfiksowalo:
Aby całkowicie zresetować wszystkie funkcje do wartości początkowych, należy:
- włączyć aparat
- otworzyć klapkę kart pamięci
- nacisnąć przycisk "OK" i przytrzymując go, nacisnąć przycisk "QUICK VIEW"
- po około 3s pojawi się menu, w którym należy wybrać "RESET" i zatwierdzić "OK"
Niestety reset nie pomógł. Moim zdaniem to nie jest uszkodzony wyświetlacz gdyż po wgraniu zdjęć z kompa aparat pokazuje je normalnie. Menu działa normalnie tylko w tle zamiast obrazu są migające paski. A tak wogóle to może ktoś wie czy i gdzie w Poznaniu można naprawić cyfraka??