Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 8080 i mocowanie konwertera

endiborek
4.06.05, 22:56
Przymierzam się do 8080. Jak mocuje sie konwertery? do obiektywu na przodzie (tylko tam zauważyłem gwint), bagnet na osłonę psłoneczną? czy jak?

milo
4.06.05, 23:28
no chyba na obiektywie, bo niby jak inaczej konwerter mialby spelniac swoje funkcje? po to jest ten gwint aby dokrecac, filtry, konwertery itp

endiborek
5.06.05, 10:19
jak to jest takie oczywiste to dlaczego w innych aparatach stosowane sa tuleje? i konwerter mocowany jest do tuleji nie do obiektywu.

milo
5.06.05, 10:59
dzieje sie tak poniewaz 8080 jest hybryda i ma obiektyw prawie jak w lustrzance, ktory sie nie wysuwa, a w niektorych kompaktach obiektyw wysuwa sie z obudowy i nie jest on dobrym 'nosnikiem' dla filtrow i konwerterow, ze wzgledu na jego delikatnosc, dlatego tez stosuje sie tuleje, przykrecona do obudowy stanowiaca pewne podparcie dla akcesoriow...

Joki
5.06.05, 16:40
Witam serdecznie.

Mam pytanie nieco z innej beczki. Poniewaz zgubiłem dekielek od Zuiko 14-45, znalazłem na sieci dekielki od 8080 o tej samej średnicy. Czy ktos z Was orientuje się czy w 8080 dekielek mocowany jest tak samo jak w Zuiko? Tzn. Od wewnątrz zatrzaśniety za wewnetrzny gwint? Czy tak jak w innych kompaktach Olympusa od zewnątrz obiektywu? Inaczej. Czy dekielek od 8080 powinien pasowac do Zuiko?

endiborek
5.06.05, 22:07
ale ta część która się wysuwa też się niesamowicie trzęsie (zn. ma duże luzy). Wytrzyma?

milo
5.06.05, 22:15
filtr wytryma, ale konwertery moga juz cos zdzialac niedobrego...

zdrip
6.06.05, 13:33
Przymierzam się do 8080. Jak mocuje sie konwertery?Konwerter tylko na tulejkę!
Ale musisz uważać jakie zamocowanie ma tulejka z przodu.
Ja bym najpierw sprawdził jakie zamocowanie ma konwerter i do niego dobrał tulejkę.

Pozdr!

Tadeusz Grabowski
19.06.05, 20:17
Zarówno telekonwenter jak i szerokokatny mocuje się do tulejki nakręcanej
na obudowę obiektywu. Całość trzyma sie bardzo mocno. Bardzo masywna
konstrukcja.
tg