PDA

Zobacz pełną wersję : Części dodatkowe do Olka C-765 UZ

Monia
31.05.05, 18:07
Hejcie witam 8)
Od dłuższego czasu surfowałam po tym "naszym" Olympuskowym Forum i szukałam info o częściach dodatkowych takie jak tuleje, filtry, statywy...
Aparacik posiadam od grudnia:)...
Mam problem:
czy tuleja King zamiennik CLA-4 jest okej?? czy lepiej kupic adapter CLA-4... i czy jest jakaś różnica, ehm ehm... nie mam zielonego pojęcia:-D
A co do filtrów to mam zamiar kupic Hoya HMC UV, Skylight, Polaryzacyjny... a czy ktoś ma z tym doświadczenie i mi je poleci:-D bo nie chcę kupowac w ciemno:-P
a soczewki makro to można kupic na allegro?? a czy lepiej gdzie indziej??
a statyw to co?? ehm ehm... wystarczy pytań bo was zamęczę i nikt nie będzie potem chciał mi pomoc :cry: a admin mam nadzieję nie wyrzuci mnie:-D...

Plisss... :P Pomocy... :P Heeelp... :P

No-shadow Kick
31.05.05, 18:14
Zamiennik o którym piszesz możesz brać z zamkniętymi oczyma, ma on gwint 52mm ( w przeciwieństwie do orginału - 55mm) więc filtry do niego są nieco tańsze. Jeśli chciałabyś w przyszłości kupić jakiś konwerter firmy Olympus, to wtedy trzeba dodatkowo zaopatrzyć się w przejściówkę na 55mm.
Filtr UV będzie pełnił rolę ochronną, więc raczej będzie założony nonstop. Lepiej więc wybrać jakiś model z warstwami antyrefleksyjnymi, Hoya robi dobre filtry, choć sporo osób posiada tańsze uv-ki Kinga i też nie narzeka.
Co do innych filtrów to nie mam, to i się wypowiadać nie będę :wink:
Od soczewek makro jest na tym forum jeden specjalista, może Ci pomoże hehe.
A statyw bierz taki, jaki Ci odpowiada i tyle.

Pozdrawiam

Monia
31.05.05, 18:23
Ah, więc kupuję tuleję KingZamiennik:-D to już postanowione :D

A mogę wiedziec kim jest ten specjalista??:-)

Oj, ja też cię pozdraffiam 8)

(A)rturo
31.05.05, 18:31
Mona o filtrach poczytasz na naszej stronie.

Monia
31.05.05, 18:36
Arturko :lol:

Czytałam o filtrach, jak mówiłam wcześniej buszowałam i se pooglądałam no ale cóż chcę znac waszą ocenę :D

Nie jestem Mona ino Monia :P

(A)rturo
31.05.05, 18:41
Monia wiec kupuj cos posredniego do twoje kompaktu nie trzeba nic najdrozszego bo i tak aparat tego nei wykorzysta kup nawet najprostsza hame UV do ochrony obiektywu..

sebastan
31.05.05, 21:13
A mogę wiedziec kim jest ten specjalista??:-)

Pewnie chodzi o luc4s.
No to jak on Ci poleci soczewki to przyspieszony kurs obsługi spawarki będziesz musiała zaliczyc.:) Ale za to efekty są PIERWSZA KLASA!

Tuleję wybrałaś, to dobrze. UV Hoya jest bardzo dobry. Ja sam posiadam Hamę HTMC i to jest przyzwoity filtr z powłokami. Kosztuje ok. 80 zł.
Skaylight mam również Hamy, ale rzadko go uzywam. Polarka nie mam:)
Wszystko zalezy od pieniędzy, które sobie na to uzbierałaś.

milo
31.05.05, 21:27
firma nie ma takiego znaczenia, bo lepszy kazdy filtr shmc [ o ile to prawda ] niz nawet najlepszej firmy bez powlok

przeman
31.05.05, 21:51
Monia jeśli chodzi o soczewki makro poszukaj coś używanego firmy Hoya albo B+W.Raczej nie polecam do C-765 soczewki +10.Myślę że +4 bedzię najlepsza.Całego kompletu też nie warto bo łączenie soczewek nie wpływa dobrze na jakość obrazu.
Dużo lepszy jest konwerter makro Raynox, ale cena to min 200zł :(

Monia
31.05.05, 21:55
Arturo... :)
na tym forum w teście Filtry... jest napisane oto ten wycinek "Otóż słaby filtr UV może w znaczący sposób pogorszyć jasność optyki - mniej światła przenika przez taki filtr. Druga sprawa ze filtry HOYA HMC i Super HMC ocieplają nieco obraz." - więc może warto kupic lepszą jakosc... bo chyba to ma znaczenie...

A co do tego luc4s to dzięki niemu kupiłam Olka, serio serio... :P
Na samym początku chciałam kupic Sony, bo kolega miał ale doszłam do wniosku że jest zbyt drogi jak dla mnie (czesci, sam aparat itp.) a jakosc wcale nie lepsza.., potem chciałam kupic Canona... a jeszcze później Nikona no i przypadkiem doszłam tutaj i se weszłam na stronkę luc4s...
ehm urzekły mnie te jego muszki, mróweczki... ehm :P pomarzyc można :lol:
więc mam nadzieję że się nie obrazi :P jak go poproszę o pomoc w dobraniu soczewek :oops:

... :wink:

no i pokażę wam zdjęcia... ale później nie teraz :twisted: bo i tak nie ma żadnego porównania :D

pokażę obiecuję :D

pozdróffki 8) (podoba mi się ta ikonka, co wiecznie pstryka zdjęcia)

Monia
(widzicie że dużo gadam ehm :P )

sebastan
1.06.05, 01:03
Dużo gadasz?
No coś Ty... gdzie tam dużo:)

Loram
4.06.05, 02:11
Ja mam olka c-770 i ostatnio kupiłem filtr UV Hoya 52mm HMC Super, 12 powłok, a wcześniej miałem UV King i powiem Ci, że różnica jest OGROMNA. Najprościej to sprawdzić w nieco gorszym oświetleniu.
Mnie filtr UV Hoya 52mm HMC Super kosztował 78 pln i bardzo go sobie chwalę. Czasem lepiej wydać trochę więcej, a mieć zadowalające efekty aniżeli potem żałować wyrzuconych pieniędzy...

pozdrawiam