PDA

Zobacz pełną wersję : c4000z coraz gorzej "ostrzy"

marecki
22.05.05, 16:34
Witam.
Zauważyłem, że na coraz większej liczbie zdjęć, mój c4000z nie radzi sobie z ostrością. Ostatnio nawet robiłem fotki przy super pogodzie (światło idealne) a postaci na zdjęciach przy dalekim tle nie są ostrem, można powiedzieć są rozmazane (tło też). Poruszenie nie wchodzi w gre bo ok 1/250 - 1/500 sek.
Czy to się jakoś naprawia czy mój olek się "wypala"???

qwerty
23.05.05, 07:15
a moze kiedys przestawiałes cos manualnie i aparat zapamietał te ustawienia? W poprzednim Olku kiedys eksperymentowałem z manualnym ustawianiem odległosci. Od tamtego czasu tez wydawało mi sie ze fotki są troche nieostre.

marecki
23.05.05, 09:34
Cześć.
Troszkę Cię nie rozumiem. Co można pozmieniać? Nie raz ustawiałem ostrość manualnie, zwłaszcza w nocy ale po włączeniu na auto chyba aparat jakoś się przestawia.

qwerty
23.05.05, 10:24
powienien sie przełączac ale u mnie chyba cos nie funkcjonowało do konca OK bo od czasu tej eksperymantalnej proby miałem problem z ostrzeniem. Wiem tylko ze wysłałem do serwisu jak mi sie gwarancja konczyła i tam mi i matryce zmienili (to było zaskoczenie) i cos z tym ostrzeniem zrobili. Nie wiem czy po tej naprawie było tak ostro jak na początku bo juz mniej ufnie podchodziłem do tematu ostrzenia i moze byłem przewrazliwiony.
Ale za to mam wrazenie ze obecny moj model nieco lepiej ostrzy od tamtego.

marecki
23.05.05, 13:33
Problem w tym, że ja już gwarancji nie mam, a taka naprawa pewnie by nieco kosztowała (chyba sporo). Więc myślę, że tak już zostanie jak jest.

Tak na marginesie nie chcesz kupić Olka c4000z ? :D

qwerty
23.05.05, 13:41
Po raz trzeci? ;) Mysle ze w tej chwili wolałbym inny zakup i to nie dlatego ze ten model mi nie odpowiada :) ale ten drugi ma cos czego nie ma ten ( i vice versa) :)