Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ochrona c5060. Tulejka czy sam Fitr ?

mik0laj
17.05.05, 18:37
Zastanawiam sie nad ochroną mojego Olympusa. Nie jestem jednak pewien czy sam filtr wystarczająco bedzie chronił obiektyw. Chodzi tu tez o cenę ... słyszałem ze "zestawy zaawansowane" Kinga [ok.140 zł] nie są najwyzszej klasy... więc znalazłem lepsze filtry: Marumi MC UV i Polar 40,5 mm [ok.170 zł], więc cena podobna. Ten cień z tulejki przy lampie nie jest dla mnie problemem . Czy tulejka jest rzeczywiscie niezbedna ? Jak Wy chronicie swoje aparaty? Proszę ... Doradzcie mi 8) 8) 8)

elroy
17.05.05, 23:23
Ja zakupiłem tulejkę w zasadzie tylko dlatego, że poprzedni aparat (Canon A40) załatwiłem sobie poprzez uszkodzenie mechanizmu jezdnego obiektywu. Wpadło kilka drobin piasku. Dlatego teraz bardziej uważam.
Mam tulejkę Kinga, ale z tego co widzę, filtr UV który zakupiłem razem, jest miernej jakości.

mini21
18.05.05, 13:19
:? Ciekawe, ile jeszcze razy ten temat będzie się powtarzał?

Tulejka jest potrzebna bo chroni ci ten aparat, a jeśli do tego te "cienie" jak to ktoś nazwał ci nie przeszkadzają to kup koniecznie.

Ale nie radze kupować żadnych zestawów!

To wszystko szajs i badziew!

Ja sam mam tulejke kinga i to standard (można powiedzieć) ale filtr UV kupiłem firmy Hoya model Super HMC.

Poczytajcie inne posty.

Przy okazji tulejka daje wygodny możliwość trzymania aparatu...

ale oczywiście nikt nie twierdzi że musisz ją od razu przyklejić na "kropelke" bo czasem może przeszkadzać.

Podsumowując tulejke warto mieć nawet dla tego że dokupienie filtru, soczewki czy innego bajeru jest łatwiejsze i TAŃSZE!

jarkada
4.06.05, 08:57
Zastanawiam sie nad ochroną mojego Olympusa. Nie jestem jednak pewien czy sam filtr wystarczająco bedzie chronił obiektyw. Chodzi tu tez o cenę ... słyszałem ze "zestawy zaawansowane" Kinga [ok.140 zł] nie są najwyzszej klasy... więc znalazłem lepsze filtry: Marumi MC UV i Polar 40,5 mm [ok.170 zł], więc cena podobna. Ten cień z tulejki przy lampie nie jest dla mnie problemem . Czy tulejka jest rzeczywiscie niezbedna ? Jak Wy chronicie swoje aparaty? Proszę ... Doradzcie mi 8) 8) 8)
Zdecydowałem się na takie rozwiązanie: tulejka Marumi na 55 mm (srebrna) + filtr Marumi WPC UV slim 55 mm (10 powłok odblaskowych). Do tego dekielek - mocowanie do smyczy we własnym zakresie. W przyszłości dokupię filtr kołowy slim tej samej firmy. Cień oczywiście powstaje przy wbudowanej lampie. Przy samym założonym filtrze UV nie ma winiety. W przyszłości zamierzam skorzystać z konwerterów tej firmy (szerokokątny x0,5 z soczewką macro +10d, tele x2). Za tulejkę dałem 55 zł, za filtr 84 zł. Konwertery sa przynajmniej o połowę tańsze niż firmówki. Wszystko kupiłem w sklepie w Poznaniu (dla zainteresowanych podam namiary, sklep prowadzi sprzedaż wysyłkową)

rzesiek
29.06.05, 10:18
Cześć!
Jarkada, podaj proszę namiary na ten sklep (najlepiej www). Zamierzam kupić tulejkę w najbliższym miesiącu. W znanych mi sklepach znajduję tylko tulejki KING, a ta MARUMI bardzo mnie zainteresowała.
Pozdrawiam.

jarkada
30.06.05, 09:16
Cześć!
Jarkada, podaj proszę namiary na ten sklep (najlepiej www). Zamierzam kupić tulejkę w najbliższym miesiącu. W znanych mi sklepach znajduję tylko tulejki KING, a ta MARUMI bardzo mnie zainteresowała.
Pozdrawiam.

Witaj

Oto namiary
http://www.raysfoto.pl./

Pozdrawiam
Jarkada

ADAM12
30.06.05, 09:27
Ja mam tulejke Raynox + filtr Hama i jest ok, bez winiety ale cień przy robienu z lampą jest ale tylko przy szerokim kącie.

rzesiek
30.06.05, 10:04
Dzięki Jarkada!

suhotnik
6.07.05, 20:34
Ja mam tulejke Raynox + filtr Hama i jest ok, bez winiety ale cień przy robienu z lampą jest ale tylko przy szerokim kącie.
Filtry 52mm ??