PDA

Zobacz pełną wersję : Oly 8080 i OSTRE ZDJĘCIA (np. dzieci.....)

AnulaI
16.05.05, 10:43
Błagam poradźcie mi coś, bo osiwieję całkiem przedwcześnie :twisted:
Do tej pory zdjęcia robiłam Olympusem C-720UZ i zdjęcia wychodziły mi moim zdaniem całkiem udane (a dość wymagająca dla siebie jestem :oops: ) .
Od jakiś dwóch tygodni mam Olympusa C-8080 WZ no i.... wstyd się przyznać ale.. PORAŻKA. Domyślam się, że aparat jest super tylko ze mną coś nie tego :(
80% zdjęć wychodzi mi nieostrych i poruszonych..... a zrobienie zdjęcia dziecku wogóle graniczy z cudem, bo zanim AF się namyśli to dziecko jest już ... zupełnie gdzie indziej (mówię o fotografowaniu w pomieszczeniach), lub poprostu biega (przy zdjęciach na zewnątrz) i jakoś nie mogę znaleźć momentu żeby był JEDEN punkt, który można wyostrzyć i fotkę pstryknąć....
Proszę poradźcie mi coś, bo zanim sama do tego dojdę to mi dzieci urosną :cry:
Zdjęcia makro też w zasadzie narazie mi nie wychodzą. Fakt, że nie miałam jeszcze spokojnego czasu żeby popróbować, bo albo jest wiatr i wszystko się buja, albo dzieci miałczą, że już chcą do domu.... albo cóś..... generalnie największy problem jest z AF, MF radzi sobie nieco lepiej, ale takiej super ostrej fotki z ok. 3cm to jeszcze nie udało mi się popełnić.....
I jeszcze jedno pytanie:
załóżmy pochmurny dzień, rzadki lasek albo park, dziecko stojące w miarę nieruchomo (pozuje), zoom na maxa (chciałam coś jak portretowe) i.... priorytet migawki, a efekty........ bez lampy się nie da, bo zupełnie ciemne zdjęcia wychodzą (podejrzewam, że to wina lasku i pochmurnego dnia), a z lampą jasne i ostre jest tylko dziecko, ale zdjęcie wygląda jak zrobione w nocy :( Co robię nie tak ??
Z pozdrowieniami
Ania

lukan
16.05.05, 22:59
wejedź w ustawienia autofocusa w opcji FULTIME AF ustaw na ON, ustawiasz ostrość na pierwszy punkt, kiedy przesówasz aparat będzie cały czas korygował ustawienia ostrości.
Jeszcze opcja AF MODE > SPOT, punktowe ustawianie ostrości, fajnie działa jak jest dobre światło, kiedy jest ciemniej lepiej ustawić iESP.
Oczywiście włącz wiązkę, SETUP AF ILUMINATOR >ON.
MAKRO : do robienia zdjęć z odległości 3 cm służy super macro, ikona marko z literką s. Samo macro na takie odległości jest niewystarczające. Zrób sobie taki test, złab ostrość na jakiś punkt, trzymaj do połowy wciśnięty spust migawki, oddalaj i zbliżaj aparat a znajdziesz odpowiedni punkt, w którym interesujący cię obiekt będzie ostry (dotyczy makro).
Pochmurny dzięń i lasek itd.
Korekcja się kłania, zapewne niebo było koloru szarego. Musisz odać EV np. +0,3 lub nawet +0,7 wtedy pierwszy plan wyjdzie poprawnie doświetlony. Możesz w takie dni włączycz autobracketing, aparat robi wtedy 3 lub 5 zdjęć o różnich naświetleniach.
Ewentualnie wybrać pomiar światła punktowy, ale w takie dni również robić z BKT.
Jeżeli dzieci stoją to możesz pokusić się o ustawienie lampy na pierwszą kurtynę, lub włączyć program nocny.

Jak wyczujesz ten aparat będziesz bardzo zadowolona z efketów jakie można uzyskać za jego pomocą. Jest super. Pozdrawiam

AnulaI
17.05.05, 00:22
No więc po kolei:
- Co do opcji FULTIME AF to u mnie działa to jakoś inaczej....... poprostu usiłuje cały czas ostrzyć, ale:
- w kiepskim oświetleniu nie działa to w zasadzie wogóle (potrzebuje bardziej skontrastowanych miejsc)
- u mnie nie działa to chyba tak jak to opisujesz..... załóżmy, że mam towłączone, to owszem śledzi i ostrzy (próbuje), ale to na co akurat "patrzy" obiektyw, bo jak spróbuję wyostrzyć spustem migawki do połowy to potem jak trzymam spust to już nie śledzi ostrości poruszającego się obiektu, a jak puszczę to znów ostrzy to co jest w obiektywie, a nie to na co był ustawiony.
- Co do makro to nieprecyzyjnie się wyraziłam, bo chodziło mi właśnie o tryb super makro, właśnie w tym trybie mam kłopoty, ale jeszcze będę próbowała dojść do wprawy
- CO do korekcji w pochmurne dni to dobry pomysł.... spróbuję wykorzystać tą radę w praktyce, może coś lepszego mi wyjdzie niż do tej pory :)
Jeszcze mam pytanie co do "głośności" AF. Czy w Twoim aparacie też tak strasznie rzęzi ?? Jeszcze w dzień działa to w miarę, ale w nocy lub przy słabym sztucznym oświetleniu to rzęzi dobrych kilka sekund zanim coś ustawi, a jeszcze często mu się nie uda mimo, że ta wiązka wspomagająca oczywiście jest włączona.

lukan
17.05.05, 15:09
AF działa gośno szczególnie jak w bardzo ciemnych miejscach, wtedy zdejmuję nawet filt z obiektywy i jest minimalna poprawa w szybkości ustawiania focusa. Jak jest jasno (słonecznie) to dziła bardzo szybko czasem aż się dziwię. Jest oprogramowanie do niego porawiające AF, u mnie okazało się jednak, że mam aktualne w aparacie. W tej chwili akurat nie pamiętam na, której stornie było (polskiej czy zagranicznej) ale jak tylko znajdę podam linka.

lukan
17.05.05, 15:12
http://www.olympusamerica.com/cpg_section/cpg_downloads.asp?Category=Digital+Camera&Product=961&OS=Win
tu jest oprogramowanie i opisany sposób instalacji. Sprawdź jaką masz wersję.

AnulaI
17.05.05, 19:01
Sprawdź jaką masz wersję.
Dzięki, ale tu jest do ściągnięcia wersja 757-75, a w moim aparacie jest 757-76, więc chyba moja wersja jest nowsza.....
Jeszcze raz dziękuję
Ania

lukan
20.05.05, 21:40
Bawiłem się trochę z ustawianiem ostrości i kurcze działa mi to dostyć dobrze. Może się już przyzwyczaiłem. E-300 ma szybszy AF i radzi sobie w nocy ale 8080 przebija go jakością zdjęć.

hillel
21.05.05, 07:52
ja tam nie próbuje nawet fotografowac dzieci z AF. tylko manual, najlepiej F na 5.6 odleglosc na 1.5m i juz.