Zobacz pełną wersję : Pilot zdalnego sterowania Olympus Remote Control RM-1
Doszedłem do wniosku, że potrzebny będzie mi pilot, sporo zdjęć robię w scenach nocnych i byłaby to szalona wygoda. Znalazłem ofertę na http://www.pstryk.com.pl/opis/2107
Mam do Was pytania:
1. Czy ktoś bawi się taką zabawką? Jesli tak proszę o uwagi i spostrzeżenia
2. Czy istnieją inne tansze zamienniki - np. słyszałem o tzw. uniwersalnych pilotach - jesli tak, to gdzie ich szukać i czy ktoś ma doświadczenie z takimi?
Pilot RM-1 działa ok, mam taki do c-2100 i sprawdzałem ze swoim e-300. nie ma problemu. Natomiast nie porzedne Ci są inne przyciski niż wyzwolenie migawki ( z moich krótich testów ). Gdześ czytałem, że powinny działaći inne przyciski, ale nie mam pomysłu do czego (w 2100 działają do regulacji zooma i korekcji ekspozycji). Przypuszczam że w przypadku E-300 powinien wystarczyć RM-2 z jednym przyciskiem.
Z alternetyw można popróbować z dowolnymi pilotami uniwersalnymi - ale to moze być dłuuuga zabawa (ponieważ one nie obsługują z założenia aparató, więc trzeba szukać i kodu i przycisku który zadziała). Co do tego gdzie ich szukać - wpisz na allegro "pilot uniwersalny", będzie ich na pewno dużo.
Na pewno działa palmtopowy NoviiRemote z odpowiednim plikiem - przetestowane "organoleptycznie" :)
August
dokladnie tak jak pisal poprzednik RM-2 wystarczy w zuelnosci sam testowalem z E-1
i tylko spust migawki.
Na Allegro znalazłem je, niestety juz sprzedane wszystkie :-(
Szukałem na roznych sklepach internetowych - bez skutku.
Moze macie jakies informacje, dzie szukac RM 2?
Używam RM1 wraz z 5050. Rozpracowałem go już w miarę dokładnie.Ale nie będę się powielał. Wszystko opisałem u siebie. Może się przyda.
faktycznie, pieknie i dosc wyczerpująco potraktowales temat :) Z tego co pisałeś o zdjęciach seryjnych - wcisniecie spustu pilota inicjuje aparat do wykonania ich, domyślam się, że funkcja ta działa też do innych opcji np. autobraceting itp.
Rozwazam w tej chwili mozliwosc zakupu R2 - funkcja w E1 do zooma jest nieprzydatna ale strojenie i wykorzystanie pilota do przeglądania zdjęć na TV hm, czemu nie?
Dzieki serdeczne
Dla innych pełne info o pilocie autorstwa mirkusa na http://republika.pl/fotki_moje/rm1/rm1.htm
Mialem pozyczony pilocik RM-1. Wygodny do autoportretu i tyle. Zalety: maly, tani. Wady: przycisk najpierw ustawia ostrosc w trybie AF i wyzwala migawke, jak nie ustawi prawidlowo, to nie wyzwoli (nie dotyczy trybu MF), znaczne opoznienie w wykonaniu zdjecia, nie ma mozliwosci wcisniecia przycisku do polowy, zablokowania ekspozycji z czasem B, trzeba byc z przodu aparatu, waski kat dzialania, nie ma mozliwosci patrzenia przez wizjer, ponoc czasem nie dziala przy zbyt duzym sloncu (tego nie sprawdzilem).
Wezyk RM-CB1 (ten sam dla aparatow E-1, E-10, E-20). Zalety: jest "przedluzeniem" przycisku migawki, z wszystkimi (!) funkcjami aparatu, pozwala na ekspozycje z dlugimi czasami (B) i blokade czasu B, dzialanie bez opoznienia czyli wiecej zalet nie trzeba wymieniac. Wady: kabel, drogi, w E-300 dziala tylko z uchwytem zasilajacym, nie nadaje sie do autoportretu.
Dlatego kupilem wezyk.
Piotr
wlasnie wezyk drogi, ale tu sie zgodze ze znacznie lepszy od pilota
1. Gdzieś w necie widziałem instruktaż, ale nie mogę go odnaleść, jak "zmajstrować" taki wężyk: wystarczą kabel trójżyłowy, trójpołożeniowy przełącznik lub dwa dwupołożeniowe i wtyczka (to największy problem, bo bardzo nietypowa, ale od czego pomysłowość). Oczywiście wymagana lutownica i zręczność. Link zgubiłem, ale skopiowałem znaczenie styków i kolorów, jeżeli kogoś interesuje, podaję ale bez gwarancji(!!!), że poprawne:
styki na aparacie:
1
3 2
1=masa
2=pomiar ekspozycji+AF
3=wyzwalacz
kolory żył kabla:
niebieski=masa
brązowy=pomiar ekspozycji+AF
czarny=wyzwalacz
2. Można kupić znacznie tańszą (1/3 ceny) "podróbkę" z dwoma przełącznikami http://www.internet-fotograf.de/taster.htm , jednak bez możliwości blokowania czasu B.
3. Zrobiłem rachunek: aparat+dodatkowy obiektyw+fitry(B+W, niestety drogie)+lampa+karty+dodatkowy aku i okazało sią, że oryginalny (!) wężyk RM-CB1 stanowi niecale 4% kosztów wydanych.
Piotr
black_bird
10.05.05, 12:19
znalazłem pilota, był na stronie gdzie kupiłem mojego Olka, podaje linka
http://www.dve.pl/index.php?bk=Aparaty,cyfrowe,inne,...,Pilot,Olympu s,RM-2&s=1044&c=42&pr=
black_bird
11.05.05, 00:05
Co do wężyka zgadzam sie, że to lepszy wybór ale nie przepadam za kabelkami :-(
Witam serdecznie.
RM-1 możesz kupić taniej na Allegro. Trzeba tylko poczekać. Mi udało się za 49PLN. I chwalę sobie dodatkowe przyciski przy przeglądaniu setek zdjęć oszczędzam mikrostyki w aparacie no i wygodniej przed telewizorem. BTW: potwierdzam problemy przy silnym nasłonecznieniu. Zasięg spada drastycznie.
ech a to nie czasem jakis din 3 pinowy nie mam aparatu pod reka by sprawdzic ale mnie sie wydaje ze din
black_bird
20.05.05, 09:56
Musze się pochwalić, ze pilota RM2 produkcji >< chinskiej juz mam dzieki milej pani z Allegro - wystawiala wczesniej ale zapytana odpowiedziala, ze jeszcze ma w zapasie - kupilem za 45 zl.
Pozdrowienia
black_bird
20.05.05, 14:41
podaje namiar z Allegro http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=217289