Zobacz pełną wersję : cała prawda o tulejce Raynox + C5060
Kupiłem ją w sklepie Foto Tip wraz z dekielkiem.
Jeśli chodzi o ta tuleje to mam takie uwagi:
Zalety tego zestawu:
1. jest bardzo dobrze wykonana, pasuje idalenie do aparatu.
2. dekielek bardzo dobrej jakości tylko brak możliwośi zaczepienia sznureczka - coś trzeba pokombinować.
3. tulejka zasłania część widoku w wizjera optycznego, ale rtlko kawałeczek prawego narożnika i nie przeszkadza to tak bardzo.
4. napewno nie winietuje na szerokim kącie.
Wady:
Znalazłem jak na razie tylko jedną - przy robieniu zdjęć z lampą błyskową która jest wbudowana w aparat występuje cień bo tuleja przysłania troche światła z lamy i rzuca cień na dole zdjęcia.
Ale efekt ten występuje tylko na max szerokim kącie i wystarczy troche przybliżyć kadr i wszystko jest dobrze - cień znika.
Lekarstwem na to jest zastosowanie zewnętrznej lampy błyskowej ponieważ jest ona umieszczona wyżej niż ta wbudowania i obiektyw nie zasłani jaj światła a co za tym idzie nie rzuca cienia na kadr.
@ADAM12-co do wad ( cień w lewym górnym rogu ) to są " stare jak świat " , na tym forum przemaglowano to z lewa i prawa ( użytkownicy c-4000 i reszta ) . Ja kupując tulejke już nawet tej " wady " nie liczę .
Ale niedawno toczyła sie dyskusja gości , odnośnie winietowania przy założonym polarku ( przy ustawionym szerokim kącie obiektywu ) cosik możesz napisać ?
Cień wystepuje nie w lewym górnym rogu tylko w lewym dolnym, tak nie zupełnie w rogu, obiektyw rzuca cień.
A co do winiety to jej po prostu u mnie nie ma - mam załozony tylko UV filtr.
No ja jestem jednym z tych kolesi którzy są ciekawi :)
Ja mam polara i tuleje kinga i przy samym polarze winietuje (przy samym UV nie winietuje).
jestem ciekaw jak to jest z raynoxem bo raynox podobno jest krótszy niż king. tak wyczytałem na www.wrotniak.net
::UPDATE::
oto link do dokładnego opisu oco chodzi z tymi tulejami u Wrotniaka.
http://www.wrotniak.net/photo/c5050/c5060-lens-adapt.html
@ADAM12- jak byś mógł zapodać fotkę ( bez lampy ) , z założonym filtrem i tulejką np. ściany ( chodzi mi o jednolite tło ) i zrobiną z szerokim kątem )
Mlekocholik
6.05.05, 21:51
Przylaczam sie do grona kolesi ktorzy sa ciekawi efektu
dobra nie ma sprawy jutro wrzuce foty
Mlekocholik
10.05.05, 19:28
::UPDATE::
oto link do dokładnego opisu oco chodzi z tymi tulejami u Wrotniaka.
http://www.wrotniak.net/photo/c5050/c5060-lens-adapt.html[/quote]
Kyokushin - z tego co doczytalem moja lamaną angielszczyna gosciu zamowil sobie tuleje u tego goscia "Mr. Rong Jin" krotka 29 mm i o srednicy zewnetrznej 55 mm, czyli same zalety :dzieki maksymalnie skroconej tuleji i wiekszej srednicy zdecydowanie mniejsze prawdopodobienstwo winietowania . Widzial moze ktos w sprzedazy taka tuleje ??? z tego co czytalem cena zakupu byla rowniez bardzo dobra cos 13 $ ( ok 40zl z przesylka ) ...
Nigdzie tego w Polsce nie ma.
Właśnie koresponduje z tym typem, ja chcę zamówić tuleje 29mm ale na 52mm, o takiej też pan Wrotniak pisał. Odpisał mi że tuleja 6 USD, wysylka do PL 4 USD, więc zobaczcie jak nas w polsce rąbią jak mi typ z usa dośle w sumie za 10 usd czyli circa 35 pln i będzie lepsza niż to co u nas.
Jestem ciekaw jak jest z tym raynoxem bo raynox ma 30 mm a tuleja Jina ma 29mm
@Kyokushin
Może więcej tych tulei zamówisz :wink:
Mlekocholik
10.05.05, 23:05
Ja byl bym zainteresowany tez taka tulejka ale ta z zewnetrzna srednica 55mm.Jezeli to nie problem jak bedziesz pisal maila do tego goscia zapytaj sie o dostepnosc tuleji z gwintem 55mm .Zamowil bym sobie taka i moze przykladowo jedna paczka do polski moglyby przyleciec
pozdr
PIotrek
C-5060WZ
W sumie można się z gościem dogadać żeby więcej wysłał w jednej paczce ale nie wiem czy jest sens. Zaoszczędzi sie może z 5 pln na tulei.
Ma może ktoś z Was doświadczenie w transakcjach międzynarodowych? Typowi można zapłacić PayPalem ale tego jak wszyscy wiemy w Polsce nie ma. Zapytałem sie go czy ma "epassporte", czekam teraz na odpowiedź.
Dziwi mnie fakt że za oceanem umieją zrobić tuleje 29mm a u nas nie.
Tokarki mamy, tokarzy mamy,generalnie zaplecze hardwarowe jest, więc nie wiem do prawdy w czym jest taki problem że trzeba to zamawiać z zagranicy... na dodatek zza oceanu wychodzi 2 razy taniej niż u nas w sklepie (np tuleja kinga, płaciłem chyba z 70 pln i to na giełdzie w Warszawie (pojechałem tam że może będzie taniej niż na allegro bo wysyłka odejdzie a tu kicha bo chyba z 10 zeta przepłaciłem +5 pln bilet na giełde)).
Mlekocholik
10.05.05, 23:27
rongjin@phayee.com, na ten adres korespondujesz z gosciem ?
pozdr.
Piotrek
Mlekocholik
10.05.05, 23:34
rongjin@phayee.com na ten adres korespondujesz z gosciem ?? a co do produkcji takich tuleji u nas to przypuszczam ze to nie problem technologiczny a bardziej ekonomiczny. NIe slyszalem o jakiejs polskiej firmie zajmujacej sie produkcja tego typu sprzetu. Moze rynek nasz nie jest az tak chlonny zeby uruchamiac produkcje a na mala skale koszty produkcji sa wieksze niz sprowadzenia przykladowo ze stanow ...
pozdr.
Piotrek
...
Tak, na ten adres.
Wszędzie cośtam produkują tylko u nas nic. Koszty utrzymania pracowników, zakładu etc są zaporowe. Prawdopodobnie zwykły rzemieślnik jakby mu podać wymiary i powiedzieć oco chodzi zrobił by to za w miare ludzkie pieniądze, choć napewno nie mniejsze niż tuleja na allegro.
Kyokushin - z tego co doczytalem moja lamaną angielszczyna gosciu zamowil sobie tuleje u tego goscia "Mr. Rong Jin" krotka 29 mm i o srednicy zewnetrznej 55 mm, czyli same zalety :dzieki maksymalnie skroconej tuleji i wiekszej srednicy zdecydowanie mniejsze prawdopodobienstwo winietowania . Widzial moze ktos w sprzedazy taka tuleje ???Jakiś czas temu też interesowałem się gdzie można kupić tulejkę do 5060 z gwintem 55mm, by naczepić TCON-17.
Niestety, nic nie znalazłem. Wszyscy produkują tulejki na 52mm, a firmowa Olympusa CLA-7 niema gwintu, tylko bayonet, pasują do niej więc tylko konwertery Olympusa z literką C na końcu: WCON-07C, TCON-17C, TCON-30C.
A o filtrach na ten bayonet jeszcze nie słyszałem. :twisted:
Co ciekawe, na stronie Oly w USA w opisie TCON-17C nie znalazłem ani słowa o bayonecie, piszą tylko że do C-5060 potrzebny CLA-7, w opisie którego też nic o bayonecie...
A mimo wszystko ani jednego słowa kłamstwa!
Pozdr!
Rozmawiałem z typem, tulejka 55mm kosztuje 9 USD u niego + 4 USD koszt wysyłki. Ja zamawiam zwykłą.