Zobacz pełną wersję : Wężyk spustowy do 5060
Mam aparat cyfrowy Olympus, model 5060. Chcę podłączyć do niego wężyk spustowy długości 150cm.
Aparat ma możliwość podłączenia wężyka za pośrednictwem battery-pack. Jednak, ze względu na wielkość battery-pack, ta opcja jest dla mnie nieodpowiednia. W związku z tym szukam możliwości odpłatnego przerobienia aparatu tak, by korzystał z dorobionego wężyka.
Rozumiem, że taka ingerencja może "oszpecić" obudowę i że powoduje utratę gwarancji, ale nie stanowi to dla mnie problemu.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc lub informację, gdzie można zlecić wykonanie takiej przeróbki.
A nie lepiej użyć pilota, który jest dołączony do aparatu?
A nie lepiej użyć pilota, który jest dołączony do aparatu?
Dziękuję za radę, ale nie. Pilot działa tylko wtedy, gdy jest skierowany na aparat. Gdyby Olympus zrobił pilota radiowego...
nie rozumiem twojego problemu z pilotem, co za problem na chwile skierować pilota w aparat?
nie rozumiem twojego problemu z pilotem, co za problem na chwile skierować pilota w aparat?
Serdecznie dziękuję za twoją uwagę. Nie przejmuj się, że nie rozumiesz, postaram się napisać to nieco jaśniej:
- chcę zapłacić za wywiercenie dziury i dolutowanie kabelków, tak by aparat miał wężyk spustowy długości 150cm.
cytat:
"Serdecznie dziękuję za twoją uwagę. Nie przejmuj się, że nie rozumiesz ( ciach )"
No cóż, jeżeli uważasz że z idiotami mówisz, to dlaczego TYCH idiotów pytasz ?!
Słowo "twoją" piszesz przez małe "t" - no comments ...
a propos - jak będziesz naciskał ten swój wężyk to tez będzie to widać, a jeżeli nie będzie, to i używając pilota nie byłoby widać ...
I na koniec - nieładnie tak "rozmawiać" z ludźmi. którzy chcą Ci pomóc ...
A ja stanę w obronie kolegi snafu.
Chce wężyk, nie chce pilota i go rozumiem.
Zasięg tego pilota jest słaaaaaby. No chyba, że moja bateria padła już (aparat mam od miesiąca).
Co do pisowni "twoją" to dlaczego miałby pisać dużą literą ??
Czy to jest jakiś wymóg forum ?? :oops:
Przepraszam, jeśli kogoś związanego z tym forum uraziłem. Nie chcę wdawać się w dyskusje, które nie są związane bezpośrednio z tematem forum (Aparaty cyfrowe firmy Olympus).
----------
Szukam możliwości przerobienia aparatu. Serwis Olympusa odmawia, inne serwisy, z którymi kontaktowałem się nie mają dostępu do biuletynów serwisowych i obawiają się ingerować w aparat.
Alternatywą dla mnie jest zakup lustrzanki cyfrowej (tam zawsze można podłączyć wężyk). Jednak to jest spory wydatek i dlatego szukam możliwości przeróbki.
Sory za moją moze nadzbyt impulsywną wypowiedź, ale uważam że jeżeli ktos pyta, ktos inny odpowiada lub stara się pomóc, to potem takie słowa, cytowane przezemnie mogły naprawde zabrzmieć nieco cynicznie i chyba obraźliwie - ale zapomnijmy ...
Tym bardziej ze zainteresowana osoba nie reaguje, a wtrącił sie jakis niepytany emer ... ;)
@suhotnik
wg Ciebie 1.5m wężyka to jest rozumiem więcej niz zasięg pilota ...
Pozatym "twoją" w kontekście wg mnie nieco obraźliwej odpowiedzi ma swoją wymowę, choć przyznaje że nie jest to wymóg tego forum (ani innych). Z drugiej jednak strony to nie jest chat, nie GG - a ja zawsze staram sie w miare swoich mozliwości orto- i stylistycznych pisac poprawnie na tym forum (jest w końcu chyba dość poważnym).
wężyk jest rzeczą odmmienną od pilota, sam w Canonie 300D używam wężyka za 10 zł, którego sam zkręciłem, fotografia np studyjna wymaga wężyka, operujesz w innych realiach, operujesz swiatlem, konrolujesz modeli, trzymasz wężyk, robisz zdjęcia, pilot jest niewygodny, wiem bo sam go stosowałem. Jednakże nie jest rzeczą prostą dorobienie go do C5060.
Owszem, można wywiercić, ale to daje tobie utratę gwarancji. I potem zapewne większą awaryjność.
Szukam pomocy technicznej. Zamiast tego wywołałem (niechcący) zabawną dyskusję. Postanowiłem to podsumować:
============================================
MOJE PYTANIE:
Mam aparat cyfrowy Olympus, model 5060. Chcę podłączyć do niego wężyk spustowy długości 150cm. [...]
Rozumiem, że taka ingerencja może "oszpecić" obudowę i że powoduje utratę gwarancji, ale nie stanowi to dla mnie problemu.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc lub informację, gdzie można zlecić wykonanie takiej przeróbki
UZYSKANA POMOC:
1) A nie lepiej użyć pilota, który jest dołączony do aparatu?
2) nie rozumiem twojego problemu z pilotem, co za problem na chwile skierować pilota w aparat?
3) a propos - jak będziesz naciskał ten swój wężyk to tez będzie to widać
4) Chce wężyk, nie chce pilota i go rozumiem.
5) Sory za moją moze nadzbyt impulsywną wypowiedź, ale uważam że jeżeli ktos pyta
6) Owszem, można wywiercić, ale to daje tobie utratę gwarancji. I potem zapewne większą awaryjność.
PODSUMOWANIE:
No właśnie. Jak to w ogóle podsumować?