Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Polowanie na pioruny!!!

aird23
4.05.05, 00:13
Poniżej przedstawiam zdjęcie pioruna którego sfotografowałem. Odrazu widać że zdjęcie daje wiele do życzenia, ale robiąc je kierowałem się tylko chęcią sfotografiwania pioruna, a nie jakością zdjęcia. Może mi ktoś podpowie co powinienem zrobić aby to zdjęcie było lepsze. Aby zrobić to zdjęcie ustawiłem czas migawki na 1/2000 (z wiadomych przyczyn) i przesłone na f2.8. Był to dzień pochmórny więc zdjęcia wychodziły ciemne. Jedyną możliwością (według mnie) było zmniejszenie czasu migawki i co za tym idzie mniejsze szanse na zrobienie zdjęcia pioruna!!

Czekam na jakieś podpowiedzi!!

Z góry wielkie dzięki

Pozdrawiam

http://www.aird23.webpark.pl/1/1.jpg

Moderowanie przez Jeronimo: IMG zamienione na URL - szerokosc max 640px

mateusz004
4.05.05, 07:49
Fajnie by bylo gdyby nie te linie :) Chyba że to było zamierzone :)

sebastan
4.05.05, 10:12
Ja Ci sie to udało trafić? Nieprawdopodobne. Z migawką 1/2000 !. Podejrzewam, że poziom szczęścia był wysoki. Słyszałem o szkole polegajacej na ustawioaniu migawki np na 10 sekund i liczeniu na to, że może się wstrzeli piorunek w kadr.Ale, tak jak tobie sie udało to świetna sprawa

No-shadow Kick
4.05.05, 10:20
Qrcze, 1/2000 sek. Albo ten piorun tak długo grzmocił w ziemię :wink: albo masz niesamowite szczęście (i refleks też).
Kiedyś czytałem o foceniu piorunów i też pisali że trzeba nastawić aparat na najdłuższy czas i cierpliwie czekać aż jakiś piorun raczy w kadrze się pojawić. Z tym że ma to zastosowanie w nocy, bo w dzień zdjęcie przy takim czasie naświetlania wyjdzie białe.

Pozdrawiam

aird23
4.05.05, 13:27
Dzięki za słowa uznania. Spróbuję wytłumaczyć jak to zrobiłem!
Poprostu ustawiłem na aparacie manuala i zdjęcia seryjne z zapamiętaniem 3 ostatnich zdjęć i strzelałem fotki dopóki piorun się nie pokazał!! Troche szczęścia i jest!!!

Podczas następnej burzy będę musiał spróbować zrobić zdjęcie pioruna ale z długim czasem naświetlania!! Może też się uda!!

POZDRAWIAM

nib
4.05.05, 14:24
Mowisz" Aby zrobić to zdjęcie ustawiłem czas migawki na 1/2000 (z wiadomych przyczyn)"

z jakich wiadomych przyczyn??? ja ustawilbym dluzsza migawke i wieksza przyslone

aird23
4.05.05, 17:11
Po pierwsze jestem początkującym jeśli chodzi o aparaty cyfrowe i dlatego mi się wydawało że jeżeli ustawie migawkę na 1/2000 sek i dam zdjęcia seryjne to jest duże prawdopodobieństwo że uchwyce pioruna ponieważ przy takiej migawce zrobie więcej zdjęć w sekundzie. Nawet powiem że tego pioruna udało mi się uchwycić na 2 zdjęciach.

To jest moja opinia - być może się myle.
Z tego wynika że można błyskawice uchwycić przy 1/2000sek i przy powiedzmy 6sek. W których z tych ustawień jest większe prawdopodobień stwo złapania tego nie wiem, chociaż według mnie to z dłuższym czasem naświetlania zdjęcie byłoby lepsze by nie byłoby takie ciemne!!

POZDRAWIAM

kondi
4.05.05, 23:22
:!: :!: Walcz walcz Rafał :-) Ciesze sie, ze mam bratnią dusze w obrebie rzutu beretem :?: :P 8)

aird23
4.05.05, 23:44
Dzięki Kondi będę walczył :P

Trza się kiedyś wybrać porobić jakieś fotki :wink: :wink:

sebastan
5.05.05, 00:04
Trzeba się wybrać w te wasze strony. Ile można nad morze jeździć. Ależ tyle jechania, anie znoszę jeździć samochodem.
piorunek jest w porzadku. Co do techniki łapania pioruna to myślę,ze nie ma zasady. Zależy czy dzień czy noc itd.
Jakbys tu zrobił 6 sek bez ruszania reszty to pewno biało by było.
Ponadto nie wiem, czy do ko.nca właściwy jest pogląd, ze przy 1/200 przy seryjnych wiecej zdjec robi na sekunde niz np przy 1/1000. Mnie się podoba i tyle.

Peter
13.05.05, 22:39
Bardzo ładna fotka i dużo szczęścia. Tzw. wyładowanie główne pioruna trwa ok. 70 mikrosekund czyli ok. 1/15000 sekundy. Ale piorun składa się z wolnego (1,5.10^5 m/s) wyładowania schodkowego trwającego ok. 20 milisekund, przygotwującego wyładowanie główne o prędkości 5.10^7 m/s, które trwa zaledwie 70 mikrosekund, przy czym sekwencja ta powtarza się zwykle kilka razy, za każdym razem szybciej. Bywa, że w trakcie pojawia się jeszcze prąd ciągły (0,1 sekundy) i ten Ci sią udało zdjąć. Do fotografowania piorunów używa się tzw. kamer Boys'a z układem wirujących soczewek. WIELKIE GRATULACJE.

Piotr
(w jednym z kilku zawodów fizyk atmosfery)

PS. Ale uważaj, jeden z prezydentów USA zafascynowany piorunami stracił życie. Niepokojąca jest zwłaszcza bliskość linii energetycznych.

Jeronimo
13.05.05, 23:44
az mi sie nie chce wierzyc ze to 1/2000... teraz mam ciemniejsze szkla bo 3,5f no ale zeby w nocy przy takiej migawce bylo wogle cos widac :twisted:

Ostatnio z nudow testowalem podczas bardzo kiepskiej burzy jak foci moj nowy olek. Ustawilem czas na 30sekund i przeslone na 4,5f i o to rezultat http://www.jeronimo.olympusclub.info/temp/1/images/4/1.jpg (230kb)

milo
14.05.05, 14:14
no ale niestety 403 .... masz cos chmody zle ustawione

vodnik
14.05.05, 23:59
@Jeronimo nie widze foty....

Jeronimo
15.05.05, 20:29
testuje taka fajna galerie MyGallery ktora umozliwia dodawanie zdjec na poczekaniu przez WWW. Bardzo mi sie podoba... moze ona nadaje jakies dziwne uprawnienia do plikow dlatego nie widac?

tak pewnie bedzie widac (moja biedna fotke)
http://tinyurl.com/c7psw
wrzucilem ta fotke zeby pokazac co widac w nocy jak slabo grzmi.
A co do mojego zdziwnienia ze nie da sie zrobic fotki 1/2000 to myslalem ze to fotka robiona w nocy! tak wiec cofam to co wczesniej powiedzialem ;-)

pozdro

Loram
16.05.05, 06:49
No niestety dalej nie widać. Pokazuje się jedynie miniaturka a powiększenie już nie :(

Jeronimo
16.05.05, 09:35
eh... nie mozliwe! jak klikniesz na miniaturke to widac. Vodnikowi chodzi...
zreszta co tu gadac..... fotka jest beznadziejna i tak niedlugo ja z serwera wywale :P wiec duzo nie straciles

Loram
16.05.05, 13:09
O! a dziś akurat się pokazała ;-) No faktycznie, rewelacyjna to ona nie jest ;-) Próbuj dalej...

Jeronimo
16.05.05, 18:32
to raczej byl test aparatu :P a efektem ubocznym byla ta smetna blyskawica :P

pozdro