PDA

Zobacz pełną wersję : C-5060 -tuleje 52mm oraz 55 mm oraz filtry

Mlekocholik
25.04.05, 23:38
witam

jestem ( w sumie zadowolonym ) posiadaczem olka 5060. Jakis czas temu kupilem sobie tuleje do tego aparatu o srednicy 52 mm. Na chwile obecna posiadam filtr UV Hoya HMC super . Chcialem sobie jeszcze dokupic filtr polaryzacyjny. NIe dawno widzialem widzialem zalozony na taka wlasnie tuleje dwa filtry UV oraz CPL . Niestety podczas korzystania z krotkich ogniskowych zauwazylem winietowanie w rogach obrazu. Zastanawialem sie czy uzywajac orginalnej tuleji olympusa o srednicy 55mm mozna wyeleminowac to zjawisko ? wieksza srednica filtra teoretycznie mniejsza mozliwosc wystapienia tego efektu. Prosilbym o Wasze opinie , czy to zjawisko wystepuje ew w jakich konfiguracjach ( rodzaj tuleji , ilosc filtrow itd )

z gory dzieki
piotrek

przeman
26.04.05, 09:58
Im większa średnica filtra tym mniejsze prawdopodobieństwo winiety.Oprócz tego ważna jest odległość od filtra od przedniej soczewki obiektywu.
Ale czy jest sens zakładać UV i polar naraz?

Mlekocholik
26.04.05, 22:59
UV i polar to akurat przyklad z jakim sie zetknałem.Chodzilo mi bardziej o sama zasade niz ten konkretny przyklad, a dokladniej o zaleznosc pomiedzy srednica tuleji a winietowaniem.W tej chwili mam tylko UV-ke ale z czasem pewnie cos dokupie i mozliwe ze zajdzie potrzeba zalozenia wiecej niz jednego filtra.Jezeli tuleja o srednicy 55mm ma mi umozliwic zalozenie wiekszej ilosc ( np 2 ) filtrow bez winietowania moze warto przejsc na 55mm zanim dokupie kolejne elementy . Pytanie tylko czy 3mm roznicy cos zmienia ...?

jbator
27.04.05, 10:54
A gdzie mozna dostać tulejkę 55mm bo nigdzie nie zauważyłem???

Mlekocholik
28.04.05, 00:12
rozmawiajac telefonicznie ze sprzedawca ze sklepu fotozakupy powiedziano mi ze orginalna tuleja do c-5060 ma wlasnie srednice 55mm

pozdr.

jbator
28.04.05, 08:34
Z tego co mi wiadomo wszystkie dodatkowe obiektywy od olympusa mają gwint 52mm więc taka tuleja była by dziwna.

milo
28.04.05, 09:24
to jest tak, te 3 mm moga sprawic ze przy zalozonych dwoch filtrach na wide nie bedzie winietki, ale powiedzi mi kiedy masz zamiar korzystac z dwoch filtrow naraz? mi na mysl przychodzi tylko np. jakas polowka i polar... ale to i tak bardzo rzadko chyba by bylo wykorzystane...

jbator
28.04.05, 11:43
Ale ja wcale nie chcę dwóch czy trzech filtrów. Z wypowiedzi różnych ludzi widziałem że już przy jednym filtrze i minimalnej ogniskowej winetuje a wolał bym w terenie nie zdejmować tulejki skoro już jest założona i tak przy każdej zmianie ogniskowej.
Oczywiście można też poszukać niskiego filtra.

ADAM12
28.04.05, 12:23
Dzisiaj powinienem dostać tulej Raynoxa od Foto- Tipa zobaczymy.

suhotnik
28.04.05, 14:02
Dzisiaj powinienem dostać tulej Raynoxa od Foto- Tipa zobaczymy.
Czekamy z niecierpliwością na informacje 8)

yacek
28.04.05, 14:09
@ADAM12- daj jakieś info odnośnie tego Raynoxa ( fajnie by było jak byś zapodał jakąś fotke aparatu i tulejki :) )

ADAM12
29.04.05, 13:03
Mam ją, wczoraj przyszła, jest spoko, bardzo dobrze wykonana, nakręciłem na nią foltr 52mm i wieniety nie widze. Co do fotki to mogś ją zrobić tylko komórką bo w tej chwili nie mam dostępu do inej cyfrówki. Wyglada wydaje mi sie w miare dobrze, dekielek jest też super tyko brakuje uchwytu na sznureczek idekielek trzeba do kieszeni chować.

milo
29.04.05, 21:08
albo mozna dokupic sznureczek z przylepcem [ ok 10zl ] widzialem takie hoya w mm

No-shadow Kick
30.04.05, 11:04
Albo przewiercić :D Choć też mam dekielek bez sznureczka i już się przyzwyczaiłem, tylko zawsze trzeba mieć pod ręką jakąś kieszeń :wink:

Pozdrawiam

suhotnik
3.05.05, 16:20
Mam ją, wczoraj przyszła, jest spoko, bardzo dobrze wykonana, nakręciłem na nią foltr 52mm i wieniety nie widze. Co do fotki to mogś ją zrobić tylko komórką bo w tej chwili nie mam dostępu do inej cyfrówki. Wyglada wydaje mi sie w miare dobrze, dekielek jest też super tyko brakuje uchwytu na sznureczek idekielek trzeba do kieszeni chować.
To zrób foto komórką.
Potestuj troszkę i daj cynka :)

Kyokushin
3.05.05, 21:48
ja mam tuleje KING, z filtrem UV nie winietuje. z polarem jest winieta. gwint 52mm.
czy na raynoxie też Ci wynietuje z filtrem polaryzacyjnym czy nie? ... jak nie to sprzedaje tego kinga, nie lubie jak coś nie gra ;)

Mlekocholik
3.05.05, 22:48
winietuje juz z samym polarem czy jak masz zalozone dwa filtry ? a tak przy okazji jakiego filtra polaryzacyjnego uzywasz ?
pozdr.
piotrek

Kyokushin
3.05.05, 22:51
winietuje z samym polarem... polar + wide = pomyłka. polar KING tuleja również