Zobacz pełną wersję : 2 karty w C-5060
Tak czytam tę skróconą instrukcję i jest napisane, że można włożyć 2 karty do aparatu i przełączać się między nimi....
Ciekawi mnie czy Wy tak robicie ??
Zastanawiam się nad kupnem jeszcze jednej karty ale już CF 512MB :)
mozna wsadzic 2 karty, tylko ze nie 2 CF na raz, tylko 1x CF i 1x xD
ja czasami uzywam, ale jak mi sie juz CF zapelni, to na xD jeszcze kilka fotek sie zmiesci... :)
Jasna sprawa :D
Mam już xD 512, ale teraz myślę o CF.
Tylko którą:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=311
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6975
z tego co pamietam to z kingstonami sa problemy, nie tylko na olympusie... tylko nie pamietam czy z niebieskimi czy pomaranczowymi... ja bym sie wystrzegal... raz widzialem tez przypadek kiedy ktos mial problem z pretec'iem... moze ktos inny cos doradzi, w kazdym razie nie ma co inwestowac w szybkie karty, bo olek ma male predkosci transferu chyba cos kolo 1.5MB/s albo mniej... nie pamietam dokladnie
używam tej drugiej 1g i spisuje się dobrze
z tego co pamietam to z kingstonami sa problemy, nie tylko na olympusie... tylko nie pamietam czy z niebieskimi czy pomaranczowymi... ja bym sie wystrzegal... raz widzialem tez przypadek kiedy ktos mial problem z pretec'iem... moze ktos inny cos doradzi, w kazdym razie nie ma co inwestowac w szybkie karty, bo olek ma male predkosci transferu chyba cos kolo 1.5MB/s albo mniej... nie pamietam dokladnie
Z tego co pamiętam to 1MB/s.
Szybkiej nie chcę dlatego chciałem CF I.
Tylko jakiej firmy :o
Ja kupiłem sobie Kingstona 1 GB High Speed. Przy przegrywaniu na kompa to i tak USB 1.1 ogranicza ->12Mbit/s ->1.5 MB/s przy dobrym wietrze. Problemów żadnych z tym nie mam... ale skoro ileś tam osób miało to być może poprostu dobrze trafiłem.
Ponoć szybkość tej karty ma jakieś znaczenie przy zdjęciach seryjnych i czasie zapisywania, nie tylko przy kopiowaniu. Jednak nie miałem jak sprawdzić z inną kartą więc nie wiem :) Niech powie ktoś kto wie :)
Z rozszerzonej instrukcji wynika że dwie karty jednocześnie ciągną więcej prądu.
Czy to ma sens to zależy czy masz już kartę xD.
Ja używam CF1 GB (32xD jest tak mała że szkoda mi jej wkładać) i wolał bym dokupić drugą taką samą niż xD 512 MB (za tą samą cenę)
a przy braku dużej karty nawet tylko jedną CF 2GB.
mi się na przykłąd przydaje ta funkcja, jeżeli chcę podzielić zdjęcia na dwie grupy.
Np. Wczoraj robiłem zdjęcia do wywołania (3:2) i kilka w normalnych proporcjach na tapetę sobie na monitor. Co prawda mam podstwową kartę xD, ale wystarczy mi w zupełności, przynajmniej narazie.
Co do CF, to pomarańczowe(mam tu na myśli zwykłe karty Kingston - nie HIGH SPEED) są wystarczające i nie są aż tak wolne, żeby ich nie używać, a niebieskie nie zdają egzaminu, bo nie są szybsze, od pomarańczowych w tym modelu aparatu.
Ludzie narzekają na Kingstony, ale naprawdę nie ma potrzeby przpłacać, skoro są te karty są dobre, no chyba, że ktoś się chce pochwalić, że ma jakaś drogą kartę.
Lepiej kupić drugą, bądź większą Kingstona, niż płacić drożej (przynajmniej według mnie), a gwarancja i tak jest Lifetime.
z tego co pamietam to z kingstonami sa problemy, nie tylko na olympusie... tylko nie pamietam czy z niebieskimi czy pomaranczowymi... ja bym sie wystrzegal... skad masz taka informacje? kurde ja wlasnie czekam na 512stke z Warszawy...
ja rowniez mam kingstona i jakos nic nie zauwazylem niepokojacego ;)
POZdr
ja rowniez mam kingstona i jakos nic nie zauwazylem niepokojacego ;)
POZdr
Trzeba też sobie zdać z tego sprawę, że Kingston do pamięci flash (i nie tylko) odkupuje układy od innych firm.
Widziałem kilka uszkodzonych CF i były tam kości firmy NEC, Nanya, Elixir, Mtec.
Dywagacje ma temat tego, czy Kingston jest lepszy od innych firm może się sprowadzić do tego, że Kingston=na przykład Sandisk :D
A 5060 obsłuży CFa 1GB ??
Witaj suhotnik
obsluzy - uzywam 1GB CF w moim c-5060 bez problemow.
Witaj suhotnik
obsluzy - uzywam 1GB CF w moim c-5060 bez problemow.
A jaki dokładnie model ??
suhotnik
Ja mam CF Scandisk ultra II 1GB jest szybszy w zapisyawniu niz 256mb xD olympusa. Uzywam caly czas CF a jako backup xD. Mam ja od roku i niemam zadnych problemow. Z pewnoscia zwykla CF Scandisk bedzie dzialala ale jest ona wolniejsza od xD.
Ja mam CF Scandisk ultra II 1GB jest szybszy w zapisyawniu niz 256mb xD olympusa. Uzywam caly czas CF a jako backup xD. Mam ja od roku i niemam zadnych problemow. Z pewnoscia zwykla CF Scandisk bedzie dzialala ale jest ona wolniejsza od xD
Używam CF Scandisk I GB. Działa bez problemów. Co do szybkości trudno powiedzieć, bo to moja jedyna (oprócz dołączanego gadżetu) karta
Jarek
Ja też mam Kingstona i wszystko działa OK.