PDA

Zobacz pełną wersję : C-4000 a fotocela SOLIGOR DG-280 AZ

anasiza
14.04.05, 21:13
WITAM
Wiem że robienie zdjęc z fotocelą jest trochę uciążliwe i wymaga doświadczenia oraz przeprowadzenia wielu prób na ustawieniach manualnych. Niemniej jednak może ktoś już doszedł do pewnej wprawy i mógłby się podzielić swoim doświadczeniem.
Może jakieś przykłady ustawień np:
przy przysłonie = x
czas = x
czułość ISO= x
odległość obiektu pierwszoplanowego = x
ułatwiłoby to wielu użytkownikom między innymi i mnie przeprowadzenie już bardziej zaawansowanech czy poprawnych prób i prawidłowe wykonanie zdjęcia
Za odpowiedzi i rady z góry dziękuję

sebastan
14.04.05, 23:33
Stworzenie takiej zasady jest dośc pracochłonne.
Fotocelka w tej lampce (pewnie w każdej innej też) wymaga światła odbitego od jakiejś powierzchni i zauważyłem, że odległośc do 6-8 m zapewnia stosunkowo poprawne działanie. Co do migawki stosuję pomiędzy 1/500 a 1/1000 zależnie od przysłony. Zalezy też czy palnik masz do przodu, czy pod określonym kątem w górę. Cyknij sobie coś przy 2,8 i 1/800, myślę, że dla przysłony 2,8 jest to czas średnio optymalny. Światełko rozchodzi się ładnie i nie przepala np. twarzy nawet kiedy pstrykasz z 2-3m.

anasiza
15.04.05, 17:28
Stworzenie takiej zasady jest dośc pracochłonne.
Fotocelka w tej lampce (pewnie w każdej innej też) wymaga światła odbitego od jakiejś powierzchni i zauważyłem, że odległośc do 6-8 m zapewnia stosunkowo poprawne działanie. Co do migawki stosuję pomiędzy 1/500 a 1/1000 zależnie od przysłony. Zalezy też czy palnik masz do przodu, czy pod określonym kątem w górę. Cyknij sobie coś przy 2,8 i 1/800, myślę, że dla przysłony 2,8 jest to czas średnio optymalny. Światełko rozchodzi się ładnie i nie przepala np. twarzy nawet kiedy pstrykasz z 2-3m.

A ISO 100 czy 200?

sebastan
15.04.05, 20:09
Generalnie ISO 100 spokojnie wystarczy. Ilość światła podawana przez dwie lampy jest spora. Być może jednak napotkasz warunki, kiedy trzeba użyć ISO 200, lub więcej.
Ja nie mogę użyć ISO 200 ponieważ zdjęcie już jest prześwietlone, bo przy ISO 200 musiałbym migawkę ustawić pewnie na jakieś 1/1500, a u mnie niestety tylko 1/1000. Nie wiem, być może przysłona f=8 oraz 1/1000 przy ISO 200 nie prześwietli. Trzeba potestować. Ja osobiście nie napotkałem jeszcze sytuacji w której przy użyciu zewnętrznej lampy potrzebowałbym ISO 200. Przynajmniej jeśli chodzi o możliwości mojego aparatu, bo jestemn w stanie wyobrazić sobie taką teoretycznąpotrzebę, ale przy innym modelu aparatu.