PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus C720 UZ - ostrzenie w trybie makro

parapet68
8.04.05, 19:30
Witam. Jestem początkującym użytkownikiem fotografii cyfrowej, posiadam od niedawna Olympus C 720 UZ wraz z tuleją, filtrem UV i polaryzacyjnym. Jak na razie się uczę ( zresztą tak pewnie będzie całe życie ) - hehe. Jakość zdjęć na razie mnie nie satysfakcjonuje - mam problem z ostrzeniem - głównie w trybie makro, ale nie tylko. Używam do trybu makro konwertera Raynox, zakładam go na tuleję z filtrami ( nie wiem czy tu nie robię błędu - może powinienem go zakładac na samą tuleję) Czytałem recenzje tego modelu - znalazłem sporo narzekań na ostrzenie, ale dalej nie wiem czy jest to wina pewnych egzemplarzy czy też wina robiących zdjęcia :) Będę wdzięczny za wszelkie opinie i porady

pozdrawiam - parapet68

milo
8.04.05, 19:42
proponuje uzywac samego konwertera, no i nie mozesz liczyc na jakies powlajace wyniki... ale przy odrobinie chceci moga byc one zadowalajace...

Arras
11.04.05, 11:01
nie narzekałem nigdy na 720, chociaż większość użytkowników miała z nią problemy. Fakt, autofocus 720-stki nie jest za szybki, ale nie ma z nim kłopotów. Inaczej się sprawa ma w ciemnych pomieszczeniach, ale o tym już było. 720-stka ma makro od 7 cm, więc kiedy zmniejszasz tą odległość od fotografowanego obiektu - pojawia się problem ostrzenia. Podpisuję sie pod tym, że kłopoty z ostrzeniem to wina fotografa, a nie aparatu.