Zobacz pełną wersję : Akumulatorek do C5060
W sklepie wysyłkowym ABAT znalazłem odpowiednik BLM-1 do Olka C5060 - w cenie 45 zł - AINON 1400 mAh. Wydaje mi się dziwnie tanio, najtańszy nieoryginalny widziałem za 79 zł w foto-tip. Czy ktoś zna może ten produkt i/lub firmę wysyłającą?
Znam i bardzo nie polecam tej firmy... za długo nie pojedziesz na tym akumulatorku - sam kupiłem taki i bardzo go sobie chwalę:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46069184
Ja chyba wolę oryginał 1500mAh.
No ale cena też konkretna, bo 375zł :(
po co orginał , może lepiej u foto-tipa , mam i sobie chwalę :)
Przynajmniej potrzyma ze 2 lata spokojnie.
A te podróby...
Podejrzewam, że pół może rok :idea:
No-shadow Kick
7.04.05, 08:26
Różnie to z tym bywa, choć suhotnik masz pewną rację. Mój nieorginał do C-765 wytrzymał równo pół roku, od tego czasu po naładowaniu starcza na 10zdjęć :) Choć na początku było lepiej niż na orginale...
Pozdrawiam
Właśnie rozpocząłem pierwsze ładowanie BLM-1. Czy należy go sformatować? Jeśli to tak, to jak długo ładować i ile razy powtórzyć to długie ładowanie (po wcześniejszym rozładowaniu w aparacie)?
I kupiłem oryginał. Mam nadzieję, że długo będzie mi działał 8)
Co do formowania.
Teoretycznie nie trzeba nic robić, bo to Li-Ion.
Ale jak raz go naładujesz ze 12h to nic mu się nie stanie...
I czytałem kiedyś, żeby nie rozładowwywać tej baterii aż do wyczerpania :shock:
Szczegolowy test klonow BLM-1:
http://t5r.pwp.blueyonder.co.uk/e1/clonetests.htm
Witam
To jak to jest z tym ładowaniem baterii, ja zawsze rozładowuję do końca, czy to źle????
Używam jakiś klon z ALLEGRO za 40zł juz blisko rok i widze róznicy w stosunku do oryginału ...
Rozładowuję zawsze prawie do zera - nie polecam doprowadzać do momentu aż aparat wyłaczy się. Zauważyłem że elektronika czasem świruje w takich przypadkach. Jak się ma zapasowy to po prostu gdy zacznie migac stan baterii na czerwono - wymienić na nową.
Pozatym ładowarka ma opcje (chyba) że najpierw rozładowuje baterie do zera i dopiero ładuje ...
Ja tez kupilem u darkogda i nie ma mzadnych uwag. Spisuje sie tak samo jak oryginal, a kosztowal cos kolo 70zl.
Cześć. A używał Ktoś akumulator King PS-BLM? Jeśli tak to prosze o jakieś opinie.
Cześć. A używał Ktoś akumulator King PS-BLM? Jeśli tak to prosze o jakieś opinie.
A ja polecam nadal moje akumulatory:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50683822
Cena: 69zł - poza Allegro 65zł
Jakość sprawdzona przez wielu użytkowników - ja również mam zaufanie do mojego dostawcy, z którym współpracuję od kilku lat;
Ale nie podałeś jaka firma robi te aku czy ja nie mogę się doszukać ??
dokladnie taki jak na zdjeciu mam od roku, jak do tej pory chodzi tak samo jak oryginal, trzyma tak samo. Dobry akku.
Ale nie podałeś jaka firma robi te aku czy ja nie mogę się doszukać ??
Akumulator jest firmowany przez polskiego importera - w poście wyżej chyba najlepsza rekomendacja dla tego akumulatora...
PS. Sam mam Olka C5060 i też czasem pomykam na zapasie - nie widzę różnic w czasie pracy między nim a oryginałem;
Ja tam kupiłem oryginał 8)
Witam - czytając wątek nasuwa mi się pytanie o baterię BLM-1 do aparatu Olympus 7070. Teoretycznie to powinna być ta sama co dla 5060 czy 8080, jednak napięcie zasilania podawane w specyfikacji na stronie producenta różnie się o 0,2V. A zatem nasuwa się pytanie czy mogę zastosować baterie (nieorgynalną) do 7070 a dedykowaną jednak dla 5060.
Pozdrawiam
Witam - czytając wątek nasuwa mi się pytanie o baterię BLM-1 do aparatu Olympus 7070. Teoretycznie to powinna być ta sama co dla 5060 czy 8080, jednak napięcie zasilania podawane w specyfikacji na stronie producenta różnie się o 0,2V. A zatem nasuwa się pytanie czy mogę zastosować baterie (nieorgynalną) do 7070 a dedykowaną jednak dla 5060.
Pozdrawiam
Oczywiście - różnica między 7,2V a 7,4V to kwestia umowna - akumulatory składane są z ogniw Li-Ion, które mają jednakowe napięcie (taka technologia) - czasem podaje się 3,6V czasem 3,7V - w praktyce nie ma to żadnego znaczenia - akumulatorek BLM-1 dedykowany do 5060 będzie bez problemu pracował w Twoim aparacie