PDA

Zobacz pełną wersję : Jak dodac takie podpisy do fotek



bazi
4.08.03, 15:45
No wlasnie, jak nalozyc takie paski na zdjecie... :?:


https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.corollaclub.org/image/galeria/net/corolla_79.jpg)


https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.corollaclub.org/image/galeria/net/corolla_13.jpg)


Zauwazcie, ze sa one NA ZDJECIU a nie doklejone pod spodem ;) Interesuje mnie glownie jak seryjnie mozna tak umiesc ten paseczek, bo pojedynczo to chyba bym sie wykonczyl :lol::P

Siro
4.08.03, 16:54
moze sie myle ale w Adobe ustawiasz sobie nowa warstwe, malujesz na dole taki paseczek, ustawiasz mu odpowiednią przezroczystosc, dodajesz napisy etc i tyle :)
Od razu mowie ze to wlasnie przyszlo mi do glowy i nie sprawdzalem co i jak ale wydaje mi sie ze powinno dzialac ladnie 8)

Arras
4.08.03, 17:53
Ja znam najprostszy sposób. A zrobi to DCE AutoEnchance firmy Mediachance [ http://www.mediachance.com/dce/index.html ]. I wyjdzie tak samo jak na tych przykładach powyżej. A najważniejsze jest to że to można zrobić seryjnie i bez "bawienia" się w malowanie.

bazi
4.08.03, 18:22
Siro, no wlasnie cos ten teges myslalem, ale zastanawia mnie to, jak zrobic, zeby seryjnie nadac go od razu np. 150 fotkom. Recznie kazdej w zyciu by mi sie nie chcialo robic i wydaje mi sie, ze autorzy tak podpisanych zdjec tez recznie ich nie umieszczaja...

Arras, no to pokaz mi jak DCE to zrobi... Moje pytanie nie brzmialo, jak ladnie podpisac fotki tylko jak to zrobic, zeby wygladalo na tych zdjeciach, ktore zaprezentowalem w moim poscie.

Uzywam DCE, ale on:
a) nie naklada paska na cala szerokosc zdjecia, no chyba, ze wklepiesz '150' spacji :mrgreen:
b) na bank nie zrobi takiego podpisu, jaki ma fotka z niebieska Honda
c) nie moze uzyc kilku czcionek jednoczesnie w jednym podpisie
d) nie moze wstawic do paska np. logo, albo innej grafiki
e)...
...

hillel
4.08.03, 19:40
mozna chyba photoshopem. najpierw przy uzyciu zakładki "action" definiujesz sobie macro wklejajace takie napisiki. a pozniej stosujesz to makro na calym katalogu przy uzyciu automate/batch. powinno zadzialac.

Siro
4.08.03, 21:33
hmm nie chce mi sie sprawdzac czy dobrze mowie ale moze da sie zrobic w Adobe w nastepujacy sposob:

tworzysz warstwe z jakims napisem ktory chesz umiescic. Nastepnie zapisujesz tylko ta warstwe z tym podpisem, lub poprostu calos bedaca jedynie paskiem na dole + przezroczyste tlo wyzej. Pozniej bierzesz sobie taka fotke i poprostu ladujesz warstwe/obrazek (ta z podpisem) zapisana w pliku powiedzmy jpg jakos kolejna warster/layer na fotke

heh troche zamotanie to powiedzialem ale powino byc good :D

miro
4.08.03, 21:44
troszka zamotales to fakt ;) ale generalnie Adobe rulezz, warto zrobic sobie Action (taki skrypt) co by nie powtarzac dzialan.

Siro
4.08.03, 22:08
heh k zaraz napisze lepiej :) wogole to moj komp jest juz bardzo stary wiec Adobe + dodatki uruchamia mi sie troche dlugo i dlatego nie chcialo mi sie sprawdzac :P

Mamy 2 obrazki : foto (nasze zdjecie) i pasek (no to co chcemy nalozyc)

1. Otwieramy sobie nasza fotke w Adobe
2. Robimy nowy rysuneczek z naszym paskiem przy czym wycinamy w nim cale tlo i zapisujemy go jako gif (bo jesli zapiszemy w jpg to tlo bedzie biale)
Oba pliczki dobrze jakby byly w tej samej rozdzielczosci
3. Gdy mamy juz nasz pasek taki jaki chemy wybieramy jego okienko i klikamy na gornym pasku Select => All (albo poprostu Ctrl+A)
4. Następnie trzeba nam to skopiowac więc albo Ctrl+C albo wybieramy Edit => Copy
5. Klikamy na nasza fotke (na ktorej jest zdjecie) i albo Ctrl+V albo Edit => Paste
6. Tym sposobem mamy to co chemy :)

To najprostsza metoda ale mozna takze zanim wkleimy pasek, na fotce wybrac Layer => New => Layer (Shift+Ctrl+N) i dopiero co zrobionej powloce wkleic pasek :) Mozemy wtedy edytowac fotke i pasek oddzielnie w jednym pliku

Oczywiscie pomysl z wykonaniem skryptu robiacego to za nas jest bardzo dobry gdy chcemy tak zrobic kilkanascie razy :)

Zamiast kopiowac / wklejac mozna poprostu zaznaczyc pasek i przeciagnac go co daje dodatkowo mozliwosc przesuwania go jak tylko nam sie podoba :)

miro
5.08.03, 07:28
bede sie czepial, nie poto wymyslali Adobe , zeby tak kombinowac, poprostu otwierasz rysunek, tworzysz na nim nowa warstwe (layer) w ktorej umieszczasz pasek z podpisem, teraz ewentualnie bawisz sie albo przyzroczystosia albo efektami "overlay" i tyle...

dla przykladu nie pasek ale bardziej zlozone kolorowanie mojej produkcji....


https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://miro.ionichost.com/fotosy/048.JPG)


i dla porownania oryginal.....


https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://miro.ionichost.com/fotosy/047.JPG)

bazi
5.08.03, 09:41
Dora, Layer'y lajerami, pasek juz jest, ale co zrobic, zeby zautomatyzowac proces? :D Tak, zeby pasek byl dodany do 'ilustamdziesieciu' fotek? :lol:

Siro
5.08.03, 09:56
hmmmm w sumie mozna to zrobic tak seryjnie bez wiekszego kombinowania bo jesli fotki maja taka sama rozdzielczosc (a jesli byly robione seria jakas to chyba maja) to bardzo prosta sprawa.

robisz sobie jak juz pisalem wczesniej ta nakladke i tak jak wczesniej pisalem kopiujesz ja. Otwierasz sobie all fotki na ktore chcesz to nalozyc i tylko klikasz na kazda raz i bierzesz Wklej. Potem zapisujesz wszystko i voila :P

miro mi chodzi o to aby to co chcemy nalozyc mozna bylo wykorzystac nie tylko raz. dlatego tworzymy nowy rysuneczek ktory bedziemy nakladac na inne fotki. stworzenie od razu nowej warstwy na juz istniejacym zdjeciu i edytowanie jej jest szybkie ale zauwaz ze majac powiedzmy XX fotek albo bedziesz musial bawic sie tygodniami albo bedziesz je kopiowal/wklejal (czyli tak jak ja napisalem)

bazi
5.08.03, 10:18
No to dzisiaj wieczorkiem sie pobawie i zobacze jak mi pojdzie :D

Esperak
5.08.03, 13:38
PH ma cos takiego jak przetwarzanie wsadowe... robisz sablonik z zadaniach potem wskazujesz katalog z fotkami mowisz mu ze ma zrobic konkretne zadanie do wszystkich fotek w katalogu i heja 2 minuty 300 fotek juz jest z podpisiekiem.!!!!!!

Prościzna.! :lol: :lol: :lol: :lol:

co do DcE AutoEnhance 2.1 to niestety niepotrafi nic takiego zrobić.!!! chyba ze bedziemy kombinowali ale generalnie to nie program do tego.!!!!

bazi
5.08.03, 14:22
PH? A co to? :P

Jak poznam nazwe to moze nawet bedzie proscizna :mrgreen:

Siro
5.08.03, 18:28
czyzby Adobe PS ??

bazi
5.08.03, 18:49
Hmm to by bylo PS :mrgreen:

MUSZE WAM POWIEDZIEC, ZE ZNALAZLEM TAKI PROGRAM, KTORY ROBI TO, O CO MI WLASNIE CHODZI ;) [caps nie przypadkowo :D]

Arles Image Web Page Creator

Umieszcza dowolne teksty [ciekawe formatowanie...], wczesniej stworzone logo [przezroczystosc, znak wodny...]
Oczywiscie sam program nie slyzy wylacznie tylko do tego. Jak sama nazwa mowi, tworzy galerie WWW.

Heh, mialem na hdd instalke, ktora przypadkowo znalazlem, zainstalowalem i sie mile zaskoczylem :lol:

Aaaale nie ma to tamto, teraz sie pobawie w PS... 8)

miro
5.08.03, 20:04
niby tak, ale tak Arles nie zrobi takich widzi misie jak PS :D

bazi
5.08.03, 20:10
Hehe, no dlatego napisalem "Aaaale nie ma to tamto, teraz sie pobawie w PS... " ;)

miro
5.08.03, 20:15
to dobrze. ja bardzo lubie sie bawic PS 8)

Siro
5.08.03, 20:44
Adobe PS rox i tyle :) heh co tu wiecej pisac

wogole jak pierwszy raz to wlaczylem nie majac o tym pojecia to mnie to przywalilo wrecz iloscia okienek etc

bazi
5.08.03, 21:33
Adobe PS rox i tyle :) heh co tu wiecej pisac

Nie da sie ukryc, tylko trzeba sie sporo z nim obyc, zeby dobrze tworzyc :D Ja, musze przyznac, z tego co oferuje PS umiem totalne minimum... :oops:


wogole jak pierwszy raz to wlaczylem nie majac o tym pojecia to mnie to przywalilo wrecz iloscia okienek etc

:lol::lol: Eeee tam marudzisz :mrgreen: Chwila moment i juz sie przyzwyczaisz :lol:

miro
5.08.03, 21:59
przyznam sie , ze jeszcze 3 miech temu nie wiedzialem co to jest warstwa i z czym to sie je...

bazi
5.08.03, 22:03
Pocieszaj, pocieszaj mnie jeszcze :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Siro
5.08.03, 22:30
no poczatki fajne sa ale jak juz sie cos nauczymy to zajebisty jest ten programik :) no i trzac sie oczywiscie przyzwyczaic zeby wiedziec gdzie co jest :)

Esperak
6.08.03, 08:00
eeeeee :oops: :oops: :oops: nio miało być PS.! :oops: :oops:

Arras
6.08.03, 13:07
No właśnie, a ktoś mi może da przykład jak popracować nad warstwami bo jestem zielony trochę. Adresy do przykładów w ps są extra, ale dużo szukania, może ktoś wie gdzie ten temat był i podeśle mi link... Też się morduję nad zrobieniem napisiku w ps, ale mi cosik niewyłazi :). Aaaa... i jeszcze może jakiś tutorialek o actions...

bazi
6.08.03, 13:23
Arras, http://www.graffik.pl/szwarstwy.htm

Rozmawiajmy o Photoshopie w watku wlasnie o nim :mrgreen:;)

Esperak
6.08.03, 20:39
polecam plik PDF z plyty polskiego PS duzo prosto i przystepnie mozna sie dowiedziec...

bazi
6.08.03, 21:52
:oops: Nawet nie zwrocilem uwagi, ze taki jest :oops: Czeeeeeba poczytac 8)