Zobacz pełną wersję : Jak naprawić kartę XD
Przytrafiła mi się przygoda z kartą XD.
Zgrywałem fotki czytnikiem podpiętym do WIN XP i po ponownym jej wsadzeniu do aparatu ten wykazał że karta jest uszkodzona.
Czy ktoś wie jak naprawić kartę , lub może jest jakiś program do jej naprawy.
Nie jest uszkodzona mechanicznie , nie przegrzana , a mimo wszystko nie działa.
Pomóżcie , jestem rencistą i na nową kartę mnie nie stać
Nie ma jak naprawic karty, jezeli jest uszkodzona to mozna ja tylko oddac do serwisu i czekac na nowa. Ktos kiedys mial pomysl na bad-bloki na karcie - wypelnic ja w calosci plikami po 1MB a potem skasowac tylko te ktore mozna odczytac. Dzieki temu na karcie zostalyby tylko pliki w ktorych znajduja sie bledy i aparat juz by nie probowal zapisywac w tamtym miejscu zdjec. Nie testowalem tego sposobu i osobiscie uwazam ze mimo wszystko jest ryzykowny, jak padala moja karta SM to wygladalo to jakby bledy pojawialy sie i znikaly w roznych miejscach. :(
Rick van Dyke
22.03.05, 11:41
Słuchaj a może wystarczy ja sformatowac pod aparatem(?)
Czemu? Windows mogł tam zostawić swoje oliki dot. rodzaju zapisu (FAT itd) bądź plik tumb, któy normalnie jest niewidoczny, a tworzony wszędzie tam gdzie są pliki graficzne. Ja tak kiedyś miałem na xD i format pomógł.
Próbowałeś formatować w aparacie?
Dziękuję za te informacje.
Ja ją próbowałem formatować w aparacie i wywalał komunikat o uszkodzonej karcie, formatowałem w kompie na FAT i FAT32 wte i z powrotem i nic zawsze w tym samym miejscu przy formatowaniu potem w aparacie wywalał błąd.
Próbowałem ją zapisywać do pełnego stanu i też nic.
To jest początek może ktoś jeszcze przeczyta i wie jak mi pomóc.
Z góry dziękuję
Rick van Dyke
22.03.05, 11:53
Tu chyba potrzebny jest serwis.... :cry:
Można poszukać (na przykład w sklepach) cyfrówkę Fujifilm na xD karty i sformatować na niej.
Wszystko powinno naprawić się, ale funkcja panoramy na tej karcie już nie włączy się.
Ale jeśli karta na gwarancji - lepiej ją wymienić.
Powodzenia!
Dziękuję wszystkim za pomoc i rady. Jedną z nich była żeby stormatować ją w innym aparacie. Tak też zrobiłem , poszedłem do zaprzyjaźnionego punktu PROFILAB przy Hali Mirowskiej i tam życzliwy pan mi bez mitręgi wyjął z gabloty aparat FINEPIX Fuji i przeprowadził formatowanie . W domu sformatowałem kartę w aparacie i po problemie
Jeszcze raz wszystkim dziękuje
I właśnie po to jest forum(chyba)