Zobacz pełną wersję : Problem z Olympusem C-765
witam wszystkich
mam problem z moim olkiem c-765. Generalnie moze problem nie dotyczy jednak samego aparatu ale osprzętu do niego. Aparat bez dodatków sprawuje się bez zarzutu (zdjecia dobrze naswietlone). Problem powstaje wtedy gdy założę do niego tuleję i filtry (UV i CPL) i chcę użyć lampy błyskowej. Wtedy na samym dole zdjecia, mniej więcej po środku pojawia się półokrągly cień. Ten cień jest tylko wtedy gdy robie zdjęcia z lampą, bez lampy cienia nie ma, więc wykluczam wadę filtrów czy obiektywu. Wygląda to tak jakby tulejka z filtrami była za długa i zasłaniała światło, ale sa to akcesoria przeznaczone do tego aparatu więc nie powinno być problemu z ich uzywaniem, może jest ktoś kto wyjaśni mi w czym rzecz, z góry wielkie dzieki :roll:
Witam, ten cień to normalna rzecz. Powstaje on na skutek tego ,że kąt błysku lampy pokrywa częściowo koniec tulejki. Filtry są OK. A co do dodatków Olympusa do aparatów ,to jeszcze nie raz się przekonasz,że z tą kompatybilnością nie do końca jest tak. Jedynym rozwiązaniem na cień jest wydłużenie ogniskowej, czyli podjechanie zoomem, wtedy jakgdyby wycinasz część kadru z cieniem - spróbuj. Innym rozwiązaniem do zakup zewnętrznej lampy błyskowej,ale to już odzielny temat. Pozdrawiam.
@FotoGraf: mam ten sam zestaw. jak musze robić zdjecia z bliska to sciągam tulejkę z filtrem i nie ma cieni :) . myslałam na rozwiązaniem lampy zewnętrznej ale to jest spory wydatek.
Uważam że akcesoria do Olka (te które ja posiadam) są lekko niedopracowane :(
Mam dokładnie ten sam problem. Ale Photoshop czy coś w tym rodzaju poprawia. BTW: zakup zewnętrznej błyskotki? A gdzie zamontować? w 765 nie ma hot-shoe :((
Pozdrawiam
No-shadow Kick
24.03.05, 15:00
To normalne że jest cień, i tak mniejszy niż z orginalną tulejką, która jest nie 52 a 55mm :)
A zewnętrzną lampę można zamontować, ale trzeba mieć w sobie odrobinę Adama Słodowego hehe jak to było? 'Zrób to sam' :wink:
Pozdrawiam
A zewnętrzną lampę można zamontować, ale trzeba mieć w sobie odrobinę Adama Słodowego hehe jak to było? 'Zrób to sam' :wink:
No-shadow Kick: a mógłbyś mi podpowiedzieć jak? Bo szczerze ubolewam nad brakiem stopki :(
Zobacz tutaj:
http://www.forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=3443
Sebastan ma rozwiązanie tego problemu.
A na dodatek Pazurek napisał znakomite wyjaśnienie zagadnienia. :!:
zdrip: rozumiem, fotocela rozwiązaniem. ale, jak zamontować taki flesz? Jakiś wysięgnik przykręcany do otworu na statyw? Pytam, bo może jest jakiś "cywilizowany" sposób na włożenie lampy na C-765UZ
A jak bez wysięgnika?
Przecie tam inaczej niema za co złapać!
W każdym razie ja znam tylko taki sposób.
Chyba że samemu trzymać lampę.
Albo wszystko owinąć taśmą klejącą. :D
na supergluta :P
Wysięgnik, ok, tylko ja nadal nie wiem skąd wziąć i jak wymajstrować podstawę dla lampy? (wysięgnik w sensie)
Chyba, że będę latał od sklepu do sklepu i mówił "potrzebuję wysięgnik"...
Zaraz, zaraz!
Tamta lampa sprzedawała się w komplecie z szyną (fachowa nazwa wysięgnika :D).
Na tej szynie jest wkręt do gniazdka na statyw i stopka dla lampy.
Szynę można kupić osobno (wiem że Hama robi takie rzeczy) ale często lampy z fotocelą sprzedają razem z szyną.
Coś na temat szyn było chyba w
http://forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=3105
zdrip: fajnie, ale taka szyna powoduje, że lampa jest obok aparatu a nie na nim, chyba, że sie mylę :)
Znalazłem sam odpowiedź - nie było pytania :)