Zobacz pełną wersję : wzmacnianie sily blysku lampy w olku c740
witam wszystkich.
mam olka c740 od dluzszego czasu ale dopiero teraz (w trakcie zabawy w domu) zauwazylem ze wzmacniajac blysk lampy (w menu jest taka funkcja ) nie ulegal zwiekszeniu zakres dzialania tejze lampy (zdjecie wygladalo tak samo przed i po zwiekszeniu sily blysku). natomiast bylo to doskonale widoczne w przypadku zwiekszeniu czulosci.
moze mi ktos wyjasnic dlaczego ta funkcja (zwiekszenia sily blysku) nie przynosi zadnych efektow???
pozdrawiam
a pracowales w trybie manualnym, na tych samych ustawieniach? bo jesli nie to aparat sam zmienial wartosci przylony i migawki do mocy lampy... pozdrawiam
No-shadow Kick
13.03.05, 18:10
Raczej się z Tobą milo nie zgodzę. Wg moich obserwacji wynika, że zmiana siły błysku nie ma wpływu na zmianę innych wartości ekspozycji w aparacie.
Wydaje mi się goornik, że aby zauważyć rzeczywiście wpływ tej zmiany na zdjęcie trzeba fotografować przy dłuższych czasach naświetlania, przy szybkiej migawce po prostu tego może nie być widać. Nie umiem tego poprzeć faktami, to są tylko moje 'obserwacje' :) :)
Pozdrawiam
a od jakich czasow w seri c7xx jest pelne wykorzystanie lampy... chyba od 1/125... tak mi sie wydaje chociaz glowy uciac nie dam...
Goornik, spróbuj pstryknąć sufit przy mocy lampy +2 i -2.
Różnica powinna być widoczna!
Pozdr!
witam ponownie.
dzieki za pomoc. sila blysku juz dziala heheh:):). przy zbyt szybkiej migawce tej roznicy nie widac (nawet w instrukcji to pisze a ja niezauwazylem ://). jeszcze raz dzieki i do nastepnego problemu ;);). pozdrawiam :):)
witam ponownie.
dzieki za pomoc. sila blysku juz dziala heheh:):). przy zbyt szybkiej migawce tej roznicy nie widac (nawet w instrukcji to pisze a ja niezauwazylem ://). jeszcze raz dzieki i do nastepnego problemu ;);). pozdrawiam :):)
A jaką najlepiej stosować prędkość migawki?
może już robiłeś jakieś próby? i mi coś podpowiesz Pytam bo chcę robić zdjęcia w kościele przy zwiększonej sile Flesha