Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Akumulator C5060

ADAM12
7.03.05, 09:11
Czy w Tym aparacie jest jakaś funkcja rozładowania akumulatora bo w menu nic takiego nie widzę, ani w instrukcji. Chodzi mi otaką sytuację kiedy potrzebuję aparatu a bateria jest już słaba ale nie w pełni rozładowana, podobno nie można doładowywać baterii i tu jest problem gdy ma się 1 aku, a ładowanie trwa około 5godzin. W aparacie baterie trudno rozładować gdy jest słaba wczoraj bawiłem się około 0,5h na słabej bateri (aby ją rozładować do końca) i jeszcze zupełnie nie padła tylko co chwile aparat się wyłączał i włączał tzn po zrobieniu zdjecia gasł wyświetlacz na jakieś1 - 2sek ładowała się lampa i dalej działał, dlatego zastanawiam się czy jakoś w inny sposób można w nim rozładować baterie do końca.

I jeszcze jedno pytanie dotyczące aku - czy jak nie używam aparatu 2-3dni to wyjmować akumulator czy może być w aparacie, w instrukcji nic nie piszą na ten temat, ale pytam bo w przypadku kamery wideo(w instrukcji) zalecają jego wyjęcie kiedy dłużej się nie używa bo bateria podobno się rozładowuje gdy jest włożona do sprzętu??

kangur
7.03.05, 10:08
Mam juz c-5060 ponad rok. Na poczatku gdy nie mialem zapasowej to codziennie po zdjeciach ladowalem w nocy niezaleznie od tego na ile bateria byla rozladowana i nie mialem zadnych problemow wynikajacych z doladowania nierozladowanej baterii. Radze doladowywac zanim masz calkowicie rozladowana bo wtedy jestes unieruchomiony na kilka godzin.
Trzymam baterie caly czas w aparacie nawet gdy caly tydzien nieuzywam.
Pozdrawiam Kangur

ADAM12
7.03.05, 10:14
Dzięki. A jaką baterie kupiłeś (pojemność)orginał czy nie i jak się sprawuje?

kangur
7.03.05, 10:21
Mam orginalna zapasowa bo wtedy gdy kupowalem to nie bylo tanich albo nie wiedzialem ze sa. Teraz to prawdopodobnie kupil bym jakas zastepcza dedykowana bo sa kilkakrotnie tansze..

Pozdrawiam

ADAM12
7.03.05, 10:51
Robiłem ostatnio zdjęcia na imprezie - pomieszczenie 6x5m i fotki wychodzą dość nierównomiernie oświetlone tzn pierwszy plan bardzo jasny dalsze osoby ciemne, czy jest jakaś opcja króra to zmieni, robiłem fotki w pełnym automacie i z wbudowaną lampą.

yacek
7.03.05, 14:09
ADAM 12 ja mam w zapasie aku nieorginalny i jest git , co do przepalonego pierwszego planu to proponuję poczytać troszkę o foceniu ( lub instrukcję do c-5060 , tę rozszerzoną )