Zobacz pełną wersję : Pytanie... [C-310 i 128MB - ilosc zdjec?]
pietrzyk666
6.03.05, 22:30
Mam olympusa c-310 zoom i karte 128 mb... na wskazniku pokazuje mi ze moge zrobic 57 zdjec najwyzszej jakosci ale ja zrobilem ich okolo 85... czy ten wskaznik zle pokazuje??? co jest... myslalem ze juz mi sie karta konczy a tu moge jescze tyle zdj...
To normalne , wynika to ze stopnia kompresji jpg i wilu innych rzeczy . Mistrz Yoda rzekłby:" to normalne jest ,przejmować się nie trzeba ,użyj mocy....."
heja
aparat pokazuje minimalną ilość zdjec, ktora mozesz zrobic... z tym ze waga zdjecia zalezy nie tylko od kompresji, ale takze od nasycenia, rodzaju, roznorodnosci kolorów... i tak tlumaczac łatwo... np. aparatowi sie wydaje ze jedno zdjecie zajmie około 650kb, a gdy zrobisz juz jakas fote np. w miare jednolitej barwy, jasnosci, bedzie wazyło 450 kb... gdy zrobisz juz takich fotek z 4, juz masz jedno zdjecie wiecej na karcie :] to jest calkowicie normalne, aparat pokazuje minimalna ilość fotek, ktore napewno sie zmieszcza na karcie (co nie znaczy ze nie mozesz zrobic wiekszej liczby zdjec) :] pozdrawiam