Zobacz pełną wersję : Filtr UV do c5060
Jaki filtr UV do c5060, który mozna nakręcić na obiektyw - średnica ?
Temat był już poruszany kilka razy no ale dobra ....
Osobiście proponuje ci kupienie tulejki i filtru.
Jeszcze miesiąc temu sam pisałem o tym samym na forum.
Nie wiem czy masz zamiar dokupić jeszcze jakieś soczewki makro czy coś w tym stylu ale znalezienie takich w rozmiarze 40.5 to raczej niemożliwość.
Jak już wyżej napisałem rozmiar soczewki pasującej na obiektyw 5060 bez tulejki to 40.5
Firmy które produkują filtry o tym rozmiarze (oprócz Olympusa oczywiście) jest:
-Marumi
-Heliopan
-Tiffen
A gdzie można kupic samą tulejkę, patrzyłem na allegro ale tam są całe zestawy z filtrem o średnicy 52, ja mam juz taki filtr więc nie chcę go kupować tylko samą tulejkę.
np. tutaj:
www.foto-tip.pl
pozdrawiam
ADAM12 - kupiłeś już aparat czy dalej się czaisz ;)
Kupiłem 2 dni temu OLYMPUSA C5060, JESTEM NA RAZIE BARDZO Z NIEGO ZADOWOLONY :D , a co? Tylko aku trochę długo się ładuje!
nie przesadaj z tym ładowaniem :) , jednak aku długo trzyma ;)
Jeszcze nie wiem ile trzyma bo dopiero pierwszy raz ładowałem po zakupie, jak go wziąłem to był naładowany ale chyba tylko troche bo trzymał krótko jakieś 40 - 50 zdjęć. Troche słaba lampa, tak mi się wydaje a jak ty myslisz, w słabym świetle na auto z max zoomem z jakiś 3-3,5m słabo oświetla - dośc ciemne zdjęcia.
Czy jest jakać tulejka która z nakręconym filtrem nie powoduje winietowania w WZ.
chodzi ci o zaciemnione narożniki czy o cień w lewym rogu przy robieniu z tulejką ?
jeżeli o cień to mówię że nie , i prosze poszukaj czasem troche w archiwum , bo zaczyna to być już namolne... :(
A ja osobiście nie widze żadnych zaciemnionych narożników choć używam tulejki i filtru przy swoim C5060 (RULEZ :P )
Cały zestaw czyli tulejka+filtr+dekielek kupowałem w Fotozakupach i wszystko leży jak ulał.
Niewiem od czego to zależy że u mnie wyszło ok, ale ......
Co do Foto Tipa to jakoś ten sklep mnie odpycha.
Pozatym wydaje mi się że jeśli masz kupować to kupuj już zestawik lecz złożony wyłącznie przez siebie, a nie takie jak wciskają na alegro bo to chłam.
Tulejka jest standardowa (ale najlepiej czarna-dla efektownego wyglądu :wink: )
Filtr-na początek polecam ci filtr UV firmy Hoya HMC, ale im lepszy tym lepiej
I do tego dekielek
Wejdz ne fotozakupy i sprawdz sobie ceny.
Filtr UV 40.5mm do olu 5060 mozna dostaC bez problemu w Bielsku-B.
Dwa dni temu przypłynął do mnie mój oly ale wcześniej rozpoznawałem teren i mozna dostać coś takiego.
Czy taki nakręcany filtr będzie mógł wprowadzać winietowanie? Pytam bo jeszcze go nie kupiłem (ach... ten ciągły brak kasy... :) )
Moim zdaniem jest to o tyle lepszy patent, ze aparat nie powiększa rozmiarów poprzeż odstającą tulejkę.
Ja obszedłem w poszukuwaniu tekiego filtra cały Toruń i nic takiego w żadnym sklepie foto nie mają, zwykle zacznaję się od 52mm. Zwykle jak się pytam to goście wyskaują z pytaniem : czy to do kamery wideo? :idea:
Ja obszedłem w poszukuwaniu tekiego filtra cały Toruń i nic takiego w żadnym sklepie foto nie mają, zwykle zacznaję się od 52mm. Zwykle jak się pytam to goście wyskaują z pytaniem : czy to do kamery wideo? :idea:A więc znają się na tym! :D
Filtry na 40.5mm są dosyć rzadkie, najczęściej taka średnica spotyka się wśród kamer wideo.
Ale niema różnicy na co nakręcisz filtr - na foto czy na wideo.
Winietowanie lepiej sprawdzić od razu w sklepie.
Pozdr!
Wiem o tym tylko chodzi mi o toże jak mówię że do aparatu to wszyscy w sklepie myślą że to jakaś kicha aparat o tak małej średnicy filtra a c5060 to fajny sprzęt.
Pewnie że fajny! :D
Nich se myślą co chcą, pilnuj tylko żeby to oni kichy nie wcisnęli!
Pozdr!