Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Olympus C 765

BODY GARD
14.02.05, 20:28
Witam wszystkich i mam pytanie odnośnie olympusa c765 ,jaki ustawić balans bieli jeśli chodzi o zdjęcia w zimie.Jade w góry i chciałbym zrobić pare naprawde dobrych zdjęć ,a niechce korzystać z automatu .Prosze o porade zgóry dzięki.

zdrip
14.02.05, 21:06
Jeśli słonecznie - preset na słońce, pochmurnie - preset na chmurkę, lub One-touch na śnieg.
Nie polecam One-touch na śnieg kiedy słonecznie bo wtedy śnieg w cieniu jest bardziej niebieski a na słońcu bardziej żółty. Lepiej "słońce" lub nawet "chmurka".
IMHO ze wszystkich presetów "chmurka" jest najbardziej uniwersalna.
I jeszcze - w słoneczny dzień ja bym przesunął Contrast do -5. Jaśniejsze fragmenty wtedy trochę rzadziej się przepalają.

Pozdr!

BODY GARD
15.02.05, 19:26
Dzięki Zdrip za pomoc.ale co to jest za funkcja One-touch prosze o wyjasnienie i cobyś jeszcze podkręcił żeby wyszły fajne zdjęcia ,zgóry dziękuje za wszelkie porady.

(A)rturo
15.02.05, 19:28
Chyba chodzi mu o zdefiniowany Balans Bieli ? White Balance ?

zdrip
15.02.05, 20:31
Sorry że tak skrótowo napisałem posta - jestem zwyczajnie leniwy. :(

Tak, chodzi o ustawianie Balansu Bieli (White Balance) "na kartce papieru".
W angielskiej instrukcji to nazywa się "One-touch white balance".
Jak wchodzisz do MODE MENU -> PICTURE -> WB to masz tam AUTO, PRESETy i na dole właśnie ten "One-touch".
Ale jeśli nie używałeś tego bajeru, radzę przeczytać instrukcje i poćwiczyć przed wyjazdem chociaż by na kartce białego papieru.

Albo po prostu korzystać z PRESETów.

Co by jeszcze podkręcić?
- Nie mam pomysłów, ale wiem co nakręciłbym na aparat - filtr UV i osłonę przeciwsłoneczną (Lens Hood).

Pozdrawiam! :D

BODY GARD
16.02.05, 17:58
Witam wszystkich dzięki Zdrip za pomoc ale czy na ten model aparatu można nałożyć jakiś filtr ,i czy ten filtr ma służyć poto kiedy robie zdjęcia w zimie w słoneczny dzień ,oczywiście słońce z tyłu nie w obiektyw ,to przy użyciu tego filtra kolory wychodzą bardziej naturalne czy to oto chodzi .Może moje pytania wydadzą się wam dziwne ,ale chciałbym to wszystko lepiej poznac i zrozumieć ,jeszcze raz wszystkim dziękuje za pomoc i prosze o odpowiedz.

zdrip
16.02.05, 18:19
Bezpośrednio założyć filtru się nie da.
Ale są tulejki - takie same dla całej serii 7XX.
Na forum na pewno były omawiane i tulejki i filtry.
Wystarczy poszukać. Dla dowolnego Olka z serii C-7XX.

Pozdr!

BODY GARD
20.02.05, 13:25
Witam wszystkich jeszcze troche o balansie bieli ,zauważyłem że jeżeli ustawie na słońce i jest słońce zdjęcia są jasne ,a jeżeli niema akurat w danym momencie słońca a balans jest na słońce zdjęcia wychodzą ciemniejsze ,moze trzeba troche rozjaśnić strzałkami co otym sadzicie pozdrawiam.

zdrip
23.02.05, 16:24
Zmiana BB nie wpływa na jasność zdjęcia. Tak może tylko wydawać się albo są inne przyczyny.
Mimo to nikt nie zabrania rozjaśniać/przyciemniać zdjęcia strzałkami.

No-shadow Kick
25.02.05, 17:02
No właśnie, w jaki sposób wb ma wpływać znacząco na jasność zdjęć? Może chodzi Ci o jakiś inny parametr?

Pozdrawiam