Zobacz pełną wersję : Olympus C 765
Witam wszystkich i mam pytanie odnośnie olympusa c765 ,jaki ustawić balans bieli jeśli chodzi o zdjęcia w zimie.Jade w góry i chciałbym zrobić pare naprawde dobrych zdjęć ,a niechce korzystać z automatu .Prosze o porade zgóry dzięki.
Jeśli słonecznie - preset na słońce, pochmurnie - preset na chmurkę, lub One-touch na śnieg.
Nie polecam One-touch na śnieg kiedy słonecznie bo wtedy śnieg w cieniu jest bardziej niebieski a na słońcu bardziej żółty. Lepiej "słońce" lub nawet "chmurka".
IMHO ze wszystkich presetów "chmurka" jest najbardziej uniwersalna.
I jeszcze - w słoneczny dzień ja bym przesunął Contrast do -5. Jaśniejsze fragmenty wtedy trochę rzadziej się przepalają.
Pozdr!
Dzięki Zdrip za pomoc.ale co to jest za funkcja One-touch prosze o wyjasnienie i cobyś jeszcze podkręcił żeby wyszły fajne zdjęcia ,zgóry dziękuje za wszelkie porady.
Chyba chodzi mu o zdefiniowany Balans Bieli ? White Balance ?
Sorry że tak skrótowo napisałem posta - jestem zwyczajnie leniwy. :(
Tak, chodzi o ustawianie Balansu Bieli (White Balance) "na kartce papieru".
W angielskiej instrukcji to nazywa się "One-touch white balance".
Jak wchodzisz do MODE MENU -> PICTURE -> WB to masz tam AUTO, PRESETy i na dole właśnie ten "One-touch".
Ale jeśli nie używałeś tego bajeru, radzę przeczytać instrukcje i poćwiczyć przed wyjazdem chociaż by na kartce białego papieru.
Albo po prostu korzystać z PRESETów.
Co by jeszcze podkręcić?
- Nie mam pomysłów, ale wiem co nakręciłbym na aparat - filtr UV i osłonę przeciwsłoneczną (Lens Hood).
Pozdrawiam! :D
Witam wszystkich dzięki Zdrip za pomoc ale czy na ten model aparatu można nałożyć jakiś filtr ,i czy ten filtr ma służyć poto kiedy robie zdjęcia w zimie w słoneczny dzień ,oczywiście słońce z tyłu nie w obiektyw ,to przy użyciu tego filtra kolory wychodzą bardziej naturalne czy to oto chodzi .Może moje pytania wydadzą się wam dziwne ,ale chciałbym to wszystko lepiej poznac i zrozumieć ,jeszcze raz wszystkim dziękuje za pomoc i prosze o odpowiedz.
Bezpośrednio założyć filtru się nie da.
Ale są tulejki - takie same dla całej serii 7XX.
Na forum na pewno były omawiane i tulejki i filtry.
Wystarczy poszukać. Dla dowolnego Olka z serii C-7XX.
Pozdr!
Witam wszystkich jeszcze troche o balansie bieli ,zauważyłem że jeżeli ustawie na słońce i jest słońce zdjęcia są jasne ,a jeżeli niema akurat w danym momencie słońca a balans jest na słońce zdjęcia wychodzą ciemniejsze ,moze trzeba troche rozjaśnić strzałkami co otym sadzicie pozdrawiam.
Zmiana BB nie wpływa na jasność zdjęcia. Tak może tylko wydawać się albo są inne przyczyny.
Mimo to nikt nie zabrania rozjaśniać/przyciemniać zdjęcia strzałkami.
No-shadow Kick
25.02.05, 17:02
No właśnie, w jaki sposób wb ma wpływać znacząco na jasność zdjęć? Może chodzi Ci o jakiś inny parametr?
Pozdrawiam