PDA

Zobacz pełną wersję : PANORAMA??



pietrzyk666
4.02.05, 20:16
Chodzi mi o funkcję panorama... nie wiem jak wykozystac ta funkcję.. mam o c-310 ale jescze ie doszlem o co chodzi tu z ta panorama.. robie w tym trybie zdjęcia ale wychodza jak kazde inne nie widze róznicy... o co w tym chodzi.. ? jestem poczatkujacy... moze ktos pomoze...

(A)rturo
4.02.05, 20:45
proponuje abys zobaczyl na naszej stronie dzial PORADY

martha
4.02.05, 21:20
Funkcja panorama słuzy do robienia zdjęć panoramicznych jak sama nazwa wskazuje :P

Robisz kilka zdjęć przesuniętych o kilkanaście stopni (najlepiej ze satywu - wedy bedzie zachowany poziom) i w oprogramowaniu dołączonym do Olka łaczysz je w zdjęcie panoramiczne. To tak w skrócie o co chodzi z panoramą.

Pozdrawiam

:x

ajan
3.07.11, 20:48
panorama...

http://img402.imageshack.us/img402/7509/p6264038aq.jpg

marek7001
3.07.11, 22:15
panorama...

http://img402.imageshack.us/img402/7509/p6264038aq.jpg
Aleś Panie wątek ze stażem odkopał:wink:

ajan
18.08.11, 07:52
Panorama Warszawy...

http://www.warszawa360.pl/#/GigaWarszawa2/

kurokial
18.08.11, 08:00
Panorama Warszawy...

http://www.warszawa360.pl/#/GigaWarszawa2/

W zasadzie GigaPanorama ;)


panorama...

http://img402.imageshack.us/img402/7509/p6264038aq.jpg

C0 to właściwie jest?

osiem1984
18.08.11, 08:35
Nie wiecie czy istnieją serwisy, gdzie można "obsłużyć" gotowymi skryptami swoją panoramę w podobny sposób jak zostało to zaprezentowane na warszawa360?

ajan
18.08.11, 08:46
W zasadzie GigaPanorama ;)



C0 to właściwie jest?

To jest panorama na saniach konnych....

RafS
18.08.11, 08:57
photosynth.net - swego czasu pozwalało dodawać panoramy, a nawet zdjęcia składowe z których sam miał tworzyć coś ala panoramę, jakbyś to sprawdzał, to pod IE, bo wykorzystuje SilverLight i np. w Operze nie będzie działać(przynajmniej u mnie zasypało błędami).

Natomiast jakbyś użył do złożenia panoramy darmowego Microsoft ICE, to tam jest możliwość zapisania jako DeepZoom potem wstawiasz to na serwer i jest podobnie - chyba, że nie o to Ci chodziło, zobacz zresztą przykładowe zdjęcie(sorry za jakość, ale wziąłem dwa pierwsze lepsze zdjęcia z aparatu, które na siebie nachodzą):

Przykład w DeepZoom (http://zsp3.eu/deepzoom/P7223327_stitch.html)


Ogromną wadą tego jest, że każdy gość, musi mieć zainstalowany HDView i nie może oglądać tego pod Operą.

ajan
14.09.11, 18:58
Jaki obiektyw jest najlepszy do zrobienia panoramy, za pomocą funkcji panoramy w aparacie E-520 (obiektyw 14-54 czy 35/2) na karcie xD.
Będzie to panorama miasta z bardzo wysokiej wieży widokowej.
Jaką ogniskową najkorzystniej zastosować .Czy jak będzie mocne słońce to z filtrem.
Może jakieś inne podpowiedzi.

Mirek54
14.09.11, 19:21
Jaki obiektyw jest najlepszy do zrobienia panoramy, za pomocą funkcji panoramy w aparacie E-520 (obiektyw 14-54 czy 35/2) na karcie xD.
Będzie to panorama miasta z bardzo wysokiej wieży widokowej.
Jaką ogniskową najkorzystniej zastosować .Czy jak będzie mocne słońce to z filtrem.
Może jakieś inne podpowiedzi.

To wszystko zalezy jakie to miasto i jak wysoka wieza.Ale mysle ze ogniskowa 25 mm w olku bedzie dobra.Wiem,ze ta ogniskowa jest kompatybilna z karta xD:wink:
Tak,jak bedzie mocne slonce to z filtrem przeciwslonecznym:wink:

romeq
14.09.11, 21:30
Miruś, dziecko ładnie pyta a ty sobie żarty stroisz.
Ajan, ściągnij sobie z tej strony <http://www.fotogea.com/> 15 numer FotoGea. Oprócz b. ciekawych reportaży, jest również bardzo dobry poradnik o robieniu panoram, naszego forumowego specjalisty od panoram, kolegi Dobasa. Ściągnij sobie, poczytaj kilka razy, a znajdziesz odpowiedź na te i inne pytania.
Pozdrawiam. romeq

ajan
14.09.11, 21:46
Miruś, dziecko ładnie pyta a ty sobie żarty stroisz.
Ajan, ściągnij sobie z tej strony <http://www.fotogea.com/> 15 numer FotoGea. Oprócz b. ciekawych reportaży, jest również bardzo dobry poradnik o robieniu panoram, naszego forumowego specjalisty od panoram, kolegi Dobasa. Ściągnij sobie, poczytaj kilka razy, a znajdziesz odpowiedź na te i inne pytania.
Pozdrawiam. romeq

Pewnie to dziecko starsze od Was a jeszcze się uczy i myślę że Mirek ze mnie nie żartuję (pewnie takie ustawienia też mogą być). romeq dzięki za literaturę.
Miasto 80 tyś. Dawna wieża ciśnień- nieczynna, jeszcze nikt nie robił zdjęć z tego miejsca.

kurokial
15.09.11, 08:57
Z ciekawości, tryb auto-panoramy dobrze łączy foty w puszce? I ile ich zapewne 3? - Jeśli 3 to lipa Ci wyjdzie, nie panorama. Ja bym robił składankę na kompie zawsze można coś dopomóc i co ino ;)
Też nieco inna lektura tematyczna: http://jacek.kwasniewski.eu.org/F&F/Kilka_rad_przy_robieniu_panoram3.pdf

osiem1984
15.09.11, 09:13
photosynth.net - swego czasu pozwalało dodawać panoramy, a nawet zdjęcia składowe z których sam miał tworzyć coś ala panoramę, jakbyś to sprawdzał, to pod IE, bo wykorzystuje SilverLight i np. w Operze nie będzie działać(przynajmniej u mnie zasypało błędami).

Natomiast jakbyś użył do złożenia panoramy darmowego Microsoft ICE, to tam jest możliwość zapisania jako DeepZoom potem wstawiasz to na serwer i jest podobnie - chyba, że nie o to Ci chodziło, zobacz zresztą przykładowe zdjęcie(sorry za jakość, ale wziąłem dwa pierwsze lepsze zdjęcia z aparatu, które na siebie nachodzą):

Przykład w DeepZoom (http://zsp3.eu/deepzoom/P7223327_stitch.html)


Ogromną wadą tego jest, że każdy gość, musi mieć zainstalowany HDView i nie może oglądać tego pod Operą.

Wygląda fajnie, ciekawe czy jest jakaś własnie Silverlightowa wtyczka dająca się zaadoptować do Expression Blend i później skonfigurować pod Visual Studio.

Mirek54
15.09.11, 09:51
Miruś, dziecko ładnie pyta a ty sobie żarty stroisz.


Dlaczego zarty.A pozniej mnie wyskoczy,ze to CN w Toronto i co wtedy??Tym bardziej,ze napisal,ze to bardzo wysoka wieza,najwyzsza,strasznie wysoka...
abo jakas inna z tej listy http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_najwyższych_wież_na_świecie (http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_najwy%C5%BCszych_wie%C5%BC_na_%C5%9Bwiecie)



Miasto 80 tyś. Dawna wieża ciśnień- nieczynna, jeszcze nikt nie robił zdjęć z tego miejsca.

O kurcze ,no to sie wyjasnilo.Napewno jestes pewien,ze nikt nie robil z niej zdjec??
Badz ostrozny,mozna spasc niespodziewanie.Ja bym nie ryzykowal.

romeq
15.09.11, 10:03
Z ciekawości, tryb auto-panoramy dobrze łączy foty w puszce? I ile ich zapewne 3? - Jeśli 3 to lipa Ci wyjdzie, nie panorama. Ja bym robił składankę na kompie zawsze można coś dopomóc i co ino ;)
Też nieco inna lektura tematyczna: http://jacek.kwasniewski.eu.org/F&F/Kilka_rad_przy_robieniu_panoram3.pdf

Witam. W Olkach z automatu można skleić 10 obrazków (E520, SP510) i ani jednej więcej. Przy 14 mm poziomo, wystarczy żeby zamknąć 360`. Ale to chyba nie najodpowiedniejsza ogniskowa. Poza tym lepiej gdyby było pionowo.
Pozdrawiam. romeq

kurokial
15.09.11, 11:16
Właśnie sklejam z 28 panoramkę z pionowych kadrów, z 28mm. Hugin jest świetny. W XZ-1 aż 3 foty trzaska.

ajan
15.09.11, 11:37
O kurcze ,no to sie wyjasnilo.Napewno jestes pewien,ze nikt nie robil z niej zdjec??
Badz ostrozny,mozna spasc niespodziewanie.Ja bym nie ryzykowal.

Wieża ma kształt grzyba, żeby wejść, schody kręcone wewnątrz, pająki, nietoperze, robaki, ciemno, stare rury, był zakaz wchodzenia...
w południe słonce będzie za mną, chyba odważę się...

Centus
15.09.11, 11:46
żeby wejść... schody kręcone wewnątrz, pająki, nietoperze, robaki, ciemno, stare rury, był zakaz wchodzenia...



mam nadzieje ze wrocisz caly z tej wyprawy , normalnie jak Indiana Jones ;-)

w sumie ciekawe byly by juz zdjecia jak zdobywasz ta wieze ;-)

moze jest szansa na maly fotoreportaz

ajan
15.09.11, 14:41
mam nadzieje ze wrocisz caly z tej wyprawy , normalnie jak Indiana Jones ;-)

w sumie ciekawe byly by juz zdjecia jak zdobywasz ta wieze ;-)

moze jest szansa na maly fotoreportaz

na razie próba panoramy na lądzie...


https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img691.imageshack.us/img691/7319/pan3a.jpg)

chimol
15.09.11, 19:44
Tak poczytałem ten wątek i dotarłem do tego linka http://www.flickriver.com/photos/tags/hugin/interesting/ Normalnie szok co ludzie wyprawiają :shock:

kurokial
15.09.11, 21:00
chimol kilka prac zacnych - ale kilka!

ajan daj większą bo nic nie widzę tę panoramę (pierwsze co to krzywo ;))

dobas
16.09.11, 01:20
hej

tu jest kilka słów teorii i wprowadzenia w tematyke panoram http://dobas.blogspot.com/ ( w dziale porady ) ale to to samo co w FotoGea :) jak sie ukaże październikowa FotoGea to mozna będzie na nasze forum wciepnąć artykuł

Panoramka którą pokazałeś, rzeczywiście jest za mała ale rzuca się w oczy białe "wyjarane" niebo
Ja robiąc panoramę przy zalożeniu jednego kadru na zdjęcie skladowe

- ustawiam wszystko na M ( Manual )
1) mierzę swiatlo na najjaśniejszy fragment kadru
2) mierze światlo na najciemniejszy fragment
3) Tak ustawiam parametry aby najaśniejszy fragment był leciusieńko prześwietlony ( tak z 1/3 EV moze ciutek więcej ) a reszta ta ciemna niech bedzie niedoświetlona
i robie zdjęcia

musisz pamiętac że latwiej jest na zdjęciu "wyciągnąć" szczegóły z cieni niż skasować przejarania z nieba więc niedoświetlone fragmenty panoramy jesteś w stanie rozjaśnić np suwakiem "wypełnij światła " czy korzystając z opcji "shadow highlights"

z nieba coś mozesz wycisnąć suwakiem odtwarzanie - ale wiele nie wyciągniesz - jak jest białe i bez informacji to takie zostanie

czasem zdarza mi się robić ujęcia z filtrem szarym połówkowym - tez to wychodzi całkiem nie źle

no i na koniec - mozesz pokusić się o HDR ( tu masz bardzo fajny poradnik http://www.fotal.pl/hdr-driczyli-techniki-zwiekszania-zakresu-tonalnegocz-1/ )

A ogniskowa obiektywu hmmmmm...
Wszystko kwestia tego co chcesz uzyskać

Czy chcesz mieć dużo szczegółów czy mało - kolejno Długi obiektyw / krótki
Czy chcesz mieś dużo roboty czy mało ( i w terenie i przed kompem ) - kolejno długi / krótki
Czy zależy Ci na czasie zrobienia zdjęć do panoramy (szybko bo coś ) czy nie - kolejno krótki / długi
Czy będziesz robił z tego wielki wydruk czy tylko pokazywał w necie - kolejno długi / krótki
czy masz statyw ( głowice ) i zdjęcie możesz zrobic precyzyjnie - czy nie masz precyzji albo robisz z reki - kolejno długi - krótki


panoramę miasta z wieży możesz zrobić nawet długoogniskowym obiektywem robiąc setki zdjęć a możesz szerokim szkłem
robiąc ich tylko kilka .. wszystk kwestia do czego będzie Ci to potrzebne

pamiętaj też że jeśli pokusisz się o HDR będziesz miał kilka ujęć na jedno zdjęcie składowe
oraz o tym, że często będzie Ci zależało na czasie ( żeby nie zmieniły się warunki oswietleniowe albo nie umknęło Ci coś co fotografujesz :) )

romeq
16.09.11, 07:00
Witam.
O! I tu jest kwintesencja wiedzy Mistrza na temat panoram.
Dziękuję Ci Dobasku. Ja sobie wziąłem te uwagi do serca i zniknął problem z niebem. Jestem pod wrażeniem artykułu z FotoGei.
Załączam panoramkę składającą się z 4 zdjęć robionych z ręki, a sklejaną w Huginie. Zdjęcia robione wg tych uwag.
Pozdrawiam. romeq.

kurokial
16.09.11, 10:22
Również robię w trybie M, -1/3EV i AE/Lock na najjaśniejszym miejscu. A w efekcie wychodzi mi to zazwyczaj tak (to akurat z 12 fot pionowych, z łapki):
54888
Użyłem tego JPEGmini dwukrotnie i zmniejszył rozmiar pliku tak: 3003KB>527KB>419KB
Minus taki, że widać dziwne rzeczy pod lupą ale coś za coś.

dobas
16.09.11, 11:25
Witam.
O! I tu jest kwintesencja wiedzy Mistrza na temat panoram.
Dziękuję Ci Dobasku. Ja sobie wziąłem te uwagi do serca i zniknął problem z niebem. Jestem pod wrażeniem artykułu z FotoGei.
Załączam panoramkę składającą się z 4 zdjęć robionych z ręki, a sklejaną w Huginie. Zdjęcia robione wg tych uwag.
Pozdrawiam. romeq.

a to sie ciesze ze pomogło ;)z tymi epitetami to przesadzasz ;)

ajan
17.09.11, 21:14
ajan daj większą bo nic nie widzę tę panoramę (pierwsze co to krzywo ;))

Ale znać łączenia fotek, to były pionowe zdjęcia.
myślałem, że mnie wiatr zwali z tej wieży...


https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img827.imageshack.us/img827/8777/paorama1.jpg)

romeq
17.09.11, 21:35
Witam. Popełniłeś chyba wszystkie możliwe błędy do popełnienia. Inna ekspozycja na każdym zdjęciu (stąd widoczne łączenia), tryb ustawiania ostrości AF zamiast MF i zmienna ogniskowa dla każdego zdjęcia (pokrzywione budynki), punkt obrotu aparatu nie w puncie nodalnym zwanym też źrenicą obiektywu, stąd pofalowany horyzont i to chyba płot. Robiłeś z ręki, czy ze statywu?
Wszystko jest do opanowania i nie musisz włazić na jakieś wieże i narażać życie albo kalectwo. Można to robić z okna lub z przed domu. Też to przechodziłem. Poczytaj jeszcze raz artykuł Dobasa, jest naprawdę pouczający. Powodzenia. romeq

kurokial
18.09.11, 05:27
Ja trzaskam (jak już..) z poziomu takiego jakie akurat mam, czyli aparat ok 1,7m nad ziemią, gdyż mam 184cm wzrostu.

ajan
18.09.11, 08:26
55007
Witam. Popełniłeś chyba wszystkie możliwe błędy do popełnienia. Inna ekspozycja na każdym zdjęciu (stąd widoczne łączenia), tryb ustawiania ostrości AF zamiast MF i zmienna ogniskowa dla każdego zdjęcia (pokrzywione budynki), punkt obrotu aparatu nie w puncie nodalnym zwanym też źrenicą obiektywu, stąd pofalowany horyzont i to chyba płot. Robiłeś z ręki, czy ze statywu?
Wszystko jest do opanowania i nie musisz włazić na jakieś wieże i narażać życie albo kalectwo. Można to robić z okna lub z przed domu. Też to przechodziłem. Poczytaj jeszcze raz artykuł Dobasa, jest naprawdę pouczający. Powodzenia. romeq

Jeśli chcesz uniknąć krytyki,
nic nie rób, nic nie mów,
bądź nikim…
Elbert Hubbard