PDA

Zobacz pełną wersję : Oslona LCD - czy naprawde warto?

Webster
28.01.05, 19:35
Witam.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39700729

Czy naprawde oplaca sie kupic ta oslone zamiast zwyklej folii? Zakladal ktos to juz na C-770? Jak to wychodzi "w praniu"?

PS. Wie ktos, czy mozna to w Krk w normalnym sklepie gdzies dostac?

IT
28.01.05, 19:50
wlasnie ta firma miesci sie w Krakowie

http://www.foto-tip.pl/sklep/acceptance.php

jak przymierzysz oslonke do 770 to daj znac jak to wyglada :) ale cena jak dla mnie za duza jak na taki kawalek plastiku

Webster
28.01.05, 21:13
dla mnie tez to duzo, wiec na razie i tak nie kupie. Ale jesli, to napewno dam znac. Choc teraz mam mase innych wydatkow, wiec ciezko powiedziec, kiedy to nastapi...

martha
31.01.05, 12:53
wydaje mi sie ze warto zainwestować w osłonę LCD. Nosze aparat w torbie fotograficznej, ale i tak na LCD pojawiły mi sie jakieś zaryspwania :(.

Webster
1.02.05, 17:44
No tak, ale tu kwestia nie 'czy', ale 'jaką'? Piszesz, ze nosisz w torbie, ale czy zabezpieczasz LCD folia? Ja sie zastanawiam, czy oplaca sie dac 60zl za kawalek plastiku z szybka, czy lepiej kupic za 20zl zwykla folie...

IT
1.02.05, 18:12
Ja kupiłem na Allegro folie za 2,69 czy jakoś tak ;). Dostajesz 2 sztuki przyciętej na wymiar twojego LCD folii. Jest to folia bezklejowa. Wrażenia - dopiero za tydzień, bo poszła nie na ten adres, gdzia miała :P

Infomark
2.02.05, 20:48
Kupiłem na Allegro folie z klejem za 10 zł i poszła do śmieci... trzeba mistrza w klejeniu aby nie zostawić pod folią powietrza które daje efekt matowego ekranu. Nie polecam już lepszym patentem jest chba osłona z twardego wysokoprzezroczystego tworzywa ale mogę tylko mówić teoretycznie.

Webster
2.02.05, 20:56
Poczekajmy, co na to wszystko IT, jak mu te folie przysla...

martha
3.02.05, 12:00
Folia jakoś nie widzi mi sie jako dobra ochrona na LCD :( . Jeżeli LCD zasłoniete jest całe przez plastikową klapkę to w ogóle nie ma szans na zarysowania. W dodatku osłona LCD spełnia jeszcze jedną fajną funkcję - w słoneczne dni daje możliwość przglądania zdjęć na LCD :).

PS. Jakoś boje sie naklejać folie na mojego Olka :arrow:

8) :x :?: :wink:

Loram
12.03.05, 20:41
A ja kupiłem tą osłonę na ekranik w Foto-Tip i ogólnie jestem zadowolony.
ZALETY:
- ochrania LCD aparatu, a to najważniesze :!:
- kontrast czy poprawia ? może trochę ale niewiele.
- podczas fotografowania przez wizjer nie odbijesz kinola na ekraniku LCD :wink:
- "budka" czyli klapka osłąnia ekran LCD przed promieniowaniem słonecznym i chyba głównie to poprawia kontrast
WADY:
- owszem są :? przede wszystkim nie przylega dokładnie mimo staranego montażu.
- drugą poważną wadą jest przedostawanie się kurzu między osłonę a LCD (przez otworki do mocowania otwieranej klapki)
- taśma klejąca przymocowana do osłony niezbyt dokładnie trzyma część bazową a po odklejeniu się paprze aparat i trzeba czyścić (co niestanowi zbyt wielkiego problemu)

Generalnie ja jej używam i jestem w miarę zadowolony, a wszelkie folijki na LCD radzę od razu wyciepnąć w kosz :wink:

Kwera
13.03.05, 00:48
Hello
Ja kupiłem tą osłonkę i wygląda całkeim nieźle. Trzeba tylko bardzo uważąć przy jej zakładaniu gdyż mocowana jest na sylikonie, który bardzo łatwo sie psuje, mi się tak niestety stało, ale jakoś się trzyma. Wcześniej używałem zwykłych folijek z allegro, ale jakoś po miesiącu sie zużywały i miałem tego dość. Zobaczę jeszcze jak się będzie sprawować ta osłona bo mam ja od dwóch dni dopieroi jak coś tro napiszę. Aha cena mogła by być troszkę niższa. Bezpośrednio w sklepie fototip jest tańsza niż na allegro i kosztuje 62 złocisze. Pozdrawiam

juroka
13.03.05, 22:14
A ja na mojego olka C8080 nigdzie nie znalazlem oslony na monitor, i nakleilem folie samoprzylepna stosowana do telefonow komorkowych,powietrze z pod foli po trzech dniach calkiem zniknelo, polecam. : :!: