PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus C720UZ Problem z kartami SM!

viper345
23.01.05, 19:42
Witam

Posiadam dwie karty do tego aparatu, 64mb i 128 mb. Jakiś czas temu przestałą działać karta 64mb, aparat wyrzucał błąd karty 132F, nie dało rady jej sformatować a kiedy wkładałem ją do oddzielnego czytnika kart komputer wogóle jej nie rozpoznawał. Myślałem, że karta się po porstu uszkodziła. Jednak dzisiaj przegrywając zdjęcia do komputeraz za pomocą aparatu podłączonego do USB z kart 128mb aparat się zawiesił i przestał reagować. Nie reagował zupełnie na nic więc po chwili wyciągnąłem mu na moment baterie. Po ponownym włączeniu aparat wyrzucał taki sam błąd jak w poprzednim przypadku (132F) i nie można było sformatować karty z poziomu aparatu. Jednak posiadając oddzielny czytnik kart sprawdziłem jak to będzie działać jeśli pomine aparat. Karta zainicjowała się i po sformatowaniu działą dobrze w tym czytniku!, mozna nagrywać i przenosić pliki na komputerze, jednak aparat cały czas nie chce jej prawidłowo rozpoznać i sformatować cały czas wyrzuca błąd 132F i nic nie można zrobić.

Być może ktoś spotkał się już z takim problemem?? Boję się, że uszkodził się aparat i nie mam za bardzo pomysłu co teraz z tym zrobić, może ktoś mi coś doradzi??

Czekam na każdą pomoc

Pozdrawiam

Arras
31.01.05, 13:18
Z tego co mówisz to wystąpiła awaria czytnika w aparacie. Spróbuj przedmuchać slot kart, może to tylko paproch blokuje dostęp czytnika do jednego z pinów na karcie. Można spróbować przeczyścić kartę jakimś alkocholem, a jeśli aparat już nie jest na gwarancji - przeczyścić także i czytnik, ale z tym ostrożnie...