Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : RAW w C-4000 Z

plwk
19.01.05, 20:15
Czy ktoś z forumowiczów próbował włączyć zapis RAW w C-4000. Jeśli tak to czy mógłby sie podzielić spostrzeżeniami? Czy opcja ta pojawia się w menu itp. ?

Pazurek
20.01.05, 00:31
http://www.molon.de/4040/#RAW

Osobiscie sie nie bawilem ale z tego co rozumiem to nie jest ukryta opcja (bo niby po co mialby ktos ja ukrywac) tylko tryb serwisowy polegajacy na tym ze do kazdego zdjecia JPG zapisuje sie drugi plik z zrzutka danych z matrycy. Tyle. :)

sebastan
20.01.05, 03:03
He, tom se znów coś odkrył dzięki Wam. Włączyłem se USB control zainstalowałem camera control połączyło się i... no właśnie? Do czego można to sensownie zastosować? Nic o RAWie nie widziałem prawdę mówiąc. Co się stanie po opcji CAMERA RESET?

plwk
20.01.05, 10:29
Pazurek
Ta zrzutka danych z matrycy to nic innego niż RAW. Jest tam również ścieżka do programu raw2nef za pomocą którego tą zrzutkę przerabia się na plik*.nef w standardzie Nikona 5700/E8700. W wersji 0.13.2 tego programiku oprócz nikonów są podane jako obsługiwane raw-y z aparatów C4000/C4100, C4040, C2020, C40Z/D40Z oraz Minolta Z2.

zdrip
20.01.05, 13:41
Co się stanie po opcji CAMERA RESET?Bardzo przydatna opcja. Niekiedy pomaga jeśli aparat zawiesi się.
Opisana w PEŁNEJ instrukcji. Efekt jest mniej-więcej taki jak po wyciągnięciu akumulatorków dłużej niż na dobę.
Wszystkie ustawienia wrócą do fabrycznych.
Wg niektórych doniesień zeruję się również PIXEL MAPPING.

I jeszcze jedno - w trybie USB CONTROL komputer nie zobaczy zawartości xD jako dysku.
Sam na to nadziałem się jakiś czas temu. :D

Pozdr!