Zobacz pełną wersję : Olympus C5060 -opinie
lokata1981
17.01.05, 12:50
Co sądzicie o aparacie Olympus C5060??? Zamierzam kupić i chciałabym poznać opinie posiadaczy takiego sprzętu. Za wszelkie sugestie i opinie będę bardzo wdzięczna.
:) po przesiadce z c-4000 ( dwa dni temu ) , jeszcze cieszę się jak dzieciak , powiem ci tylko że w samej jakości wykonania i działania to inny świat ;)
lokata1981
17.01.05, 13:09
Dziekuję Ci Yacku za informację -czekam na opinie innych użytkowników : :D
Super, hiper, extra, bajerfajny sprzęt! 8)
Jest po prostu wyjeb........ ! :!:
Polecam ci go w 100 %! :wink:
lokata1981
17.01.05, 14:54
Dziękuję. A długo użytkujesz ten aparat?????? Słyszałam kilka niepochlebnych opinii na temat tego aparatu.
Używam go od początku grudnia (wiem że to niedługo) i jestem wniebowzięty.
Przedtem miałem Olympusa C220.
A jakie słyszałeś te "niepochlebne" opinie na jego temat?
W okresie październik-listopad pisałem takie same posty co ty i nikt mi żadnych "niepochlebnych" opinni nie na temat aparatu nie mowił.
Ogolnie sprzęt jest super.
Jego jedyne wady to cena (ale to się zwraca w jakości :) )
Jego ciężar dla mnie jest naprzykład zaletą, a zresztą jego gabaryty też.
Niewiem czy zastanawiałeś się nad jakimś innym aparatem, ale ja śmiało moge ci doradzić Olka C5060!
@mini21 - wystarczy wejść na cyberfoto.net i spytać o olympusa ;)(od razu dużo negatywnych opinii ) , po prostu w naszym kochanym kraju liczy się canon ( silna reklama robi swoje ) , minolta( masa ludzi gada teraz o A1, A2 ) no i teraz fuji z pseudo-lustrzankami ( dziwna kategoria ) s-5500 , s-7000 , s-20pro
co do negatywnych opinii , trafiłem na gośćia któremu padło pokrętło wybierania trybów pracy :(
jednak nikt nie mówi o tym że olympus ma 24 miechy gwarancji a inni tylko 12
Widocznie na cyberfoto nie lubią Olympusow :P
Każdy ma swoje zdanie.
Ja pisałem jeszcze na forum "Świat Obrazu" i też żadnej złej opini nie słyszałem, no ale wybor należy do ciebie.
A skoro masz 24 miesiące gwarancji to masz duuuuuuuuuużooooo czasu na zepsucie go :wink:
Posiadam go ponad rok. Po 4 tygodniach byly problemy z pokretlem po naprawie zadnych problemow do dnia dzisiejszego. Jakosc zdjec super a poniewaz jestem wymagajacy to przeszlem na zapis w Raw systemie ktory jest dosc wolny bo zdjecie zapisuje sie ok 9s na CF Scandisk Ultra II a na xd 11s ale w SHQ niemal odrazu. Goraco polecam napewno sie nie zawiedziesz
Rick van Dyke
18.01.05, 00:50
poszukajcie na forum postów o 5060. jest sporo o jego awariach, ale to sa chyba sporadyczne przypadki.
Wg mnie to najlepszy kompakt olympusa, choc go nie posiadam to duzo o nim czytalem :x
poszukajcie tez na forum postow uzytkownika o nicku "5060", jego fotki powinni dawac do reklam tego aparatu :P
proponuje lekture :
http://www.forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=2051&highlight=
i miedzy innymi moje boje z tym aparatem - jest świetny, ale ...
Jest baaardzo duże prawdopodobieństwo tradycyjnej usterki - pokrętło, "wariacje", itd ...
Gdy miałem problemy poświęciłem pare nocy na przeglądaniu wielu boardów na całym swiecie i mnie oświeciło jak ten aparat jest niestety zawodny ...
U mnie "wariowanie" menu sie uspokoiło - a jeżeli czasem zaczyna się, to z mojej praktyki jest to po zmianie aku na świerzy. Gdy go ponaciskam w slocie to się uspokaja .
Nie oddałem aparat do naprawy bo jest kupiony w USA i jakos mi nie po drodze ...
BTW - świetny aparat, dający dużo satysfakcji, łatwy w użytkowaniu, obsługa i menu niezwykle intuicyjne.
Najpoważniejsza wada (?) to mała jasność i zoom mógłby być większy ...
@mini21 - wystarczy wejść na cyberfoto.net i spytać o olympusa ;)(od razu dużo negatywnych opinii ) , po prostu w naszym kochanym kraju liczy się canon ( silna reklama robi swoje ) , minolta( masa ludzi gada teraz o A1, A2 ) no i teraz fuji z pseudo-lustrzankami ( dziwna kategoria ) s-5500 , s-7000 , s-20pro
co do negatywnych opinii , trafiłem na gośćia któremu padło pokrętło wybierania trybów pracy :(
hmm ja kupiłam we wrześniu olka5060 w Euro RTVAGD i mam tylko 12 miesięcy gwarancji. Hmm dlaczego? W sklepach internetowych jest 24.
hmm ja kupiłam we wrześniu olka5060 w Euro RTVAGD i mam tylko 12 miesięcy gwarancji. Hmm dlaczego? W sklepach internetowych jest 24.
Nie masz czym się martwić.
Euro RTV/AGD daje swoją roczną gwarancje i w razie usterki w ciągu tego roku zgłaszasz się do nich, natomiast gwarancjia Euro Color czyli Olympusa to już inna bajka.
W tym przypadku żeby ją zrealizować musisz wybrać się do najbliższego punktu usługowego i tam dokonać reklamacji. Od nich masz 2 lata gwarancji.
Więc nie martw się, bo nic nie straciłeś!
DZIĘKI !
Nie masz czym się martwić.
Euro RTV/AGD daje swoją roczną gwarancje i w razie usterki w ciągu tego roku zgłaszasz się do nich, natomiast gwarancjia Euro Color czyli Olympusa to już inna bajka.
W tym przypadku żeby ją zrealizować musisz wybrać się do najbliższego punktu usługowego i tam dokonać reklamacji. Od nich masz 2 lata gwarancji.
Więc nie martw się, bo nic nie straciłeś!
Mam pytanie do osób które miały problemy z 5060, w jakim kraju wyprodukowane są wasze aparaty? Bo mój made in JAPAN i do 1,5 roku nie mam żadnych probelemów, zrobiłem jakieś 4000-5000 zdjęć może więcej... nigdy nic nie szwankowało, mechanicznie działą tak samo jak w dniu zakupu, nawet baterie jeszcze nieźle trzymają (oryginał i dodatkowa z FotoTip). Pierwszy OLYMPUS C2040 również był Made in JAPAN i również byłem zadowolony. Poprzedni C740 Made in Malezaj i niestety: kilka razy blokował się bez powodu (wystarczało wyjęcie baterii) i na wstępie wypalił się piksel na LCD (prawie na środku). Napiszcie jakiej produkcji macie 5060...
@Infomark - obyś miał rację :) ( na moim jst Made in Japan ) , chociaż myślę że to nie jest reguła . pozdr.
Z tego co mi wiadomo to wszystkie 5060 są made in japan. Natomiast zauważyłem inną ciekawą sprawę. Otóż większość usterek 5060 miało miejsce gdy aparat był sprowadzony z USA. To oczywiście moje domysły ale jeszcze nie spotkałem kogoś kto miałby problemy z tym modelem gdy został on kupiony w Polsce (Eurocolor). Jeśli ktoś taki jest na tym forum to niech o tym napisze.
Pozdrawiam
@aptur - skąd masz to info , odnośnie wiekszej usterkowości olków z USA ?
Powtarzam że to jedynie moje domysły które powstały w oparciu o długą już lekturę polskiej grupy dyskusyjnej poświęconej fotografii cyfrowej oraz tego forum. O ile dobrze pamiętam (choć mogę się mylić) to wszyscy którzy pisali o awariach 5060 na tym forum kupili bądź sprowadzili aparat z USA.
A czy jest jakiś producent który może poszczycić się nie posiadaniem serwisu...? Nie ma marki niezawodnej, każdy producent posiada w dorobku modele rewelacyjne i niezawodne oraz gnioty psujące się notorycznie.
Na przykładzie Olympusa mogę powiedzieć jedno: nie miałem prawie żadnych problemów z aparatami tej firmy, również moi znajomi posiadający C720, C740, C220 są zadowoleni. Pierwszy C2040 jest do tej pory sprawny i robi świetne fotki (w rękach kolegi), również C740 sprawuje się dobrze. Dla wachająch się... Niedawno kontrolnie wszedłem do sklepu Fotokonsorcjum z pytaniem na co zamienić 5060, dostałem odpowiedź: NIKON D70 albo CANON d300 warunek! zd obrym obiektywem, zapytałem czy może Minolta A2 lub A200 bo bardzo bym chciał zoom - ale "znajomy sprzedawca" skrzywił się i zapytał czy lubię ostre fotki? jeśli tak to nie Minolta. Akurat ten człowiek z pewnością jest prawdziwym fachowcem i zna się na sprzęcie.
Fotokonsorcjum z pytaniem na co zamienić 5060, dostałem odpowiedź: NIKON D70 albo CANON d300 warunek! zd obrym obiektywem, zapytałem czy może Minolta A2 lub A200 bo bardzo bym chciał zoom - ale "znajomy sprzedawca" skrzywił się i zapytał czy lubię ostre fotki? jeśli tak to nie Minolta. Akurat ten człowiek z pewnością jest prawdziwym fachowcem i zna się na sprzęcie.
;) Infomark - lejesz miód na moje serce :)
hehe ...
Ja swój "wadliwy" 5060 mam z USA i jest ... "made in Japan"
Nie jest to wada li tylko 5060 z USA - łaziłem po boardach foto na całym świecie, ludziska kupowali w róznych karajach i nie było reguły ...
BTW - mój jednak działa i jak mówiłem problem pojawia sie jedynie (i to nie zawsze) przy zmianie aku. No i macie racje - jest to swietny aparat ....
@emer , to znaczy , że jak dokupie sobie zapasowy aku ( np. od foto-tip ) , mogę mieć problemy ? ( albo cie żle zrozumiałem :) )
no co Ty ...
po prostu jak wymieniam aku na swierzy (moze byc jeden i ten sam) coś tam widocznie nie łączy i aparat głupieje - a jak poprzyciskam ten aku w korpusie 5060 (jakby sprężynował) to sie to uspokaja ...
Ma też ten aku z fototipa i nie mam problemów, ładuję na zmianę orginał i zapas i jak dotąd żadnych problemów. emer - a próbowałeś przeczyścić styki wewnątrz (tylko delikatnie) na spirytem i na aku też? może jakaś kanapka na stykach? :)
co ja nie próbowałem - czyszczenie oczywiście też ...
Myślę ze to cos "głębiej", jakbym naciskająć ten aku powodował gdzieś głębiej polepszenie styczności, moze to sie dzieje w legendarnym "problemie pokrętła" w 5060 - który jest nad komorą i gniazdem akumulatora ...
a ten spiryt to juz nie wiedziałem gdzie stosowac - na te styki czy wewnetrznie sobie ... ;)
No to chyba jedyne wyjście do serwisu a na czas naprawy spiryt do wewnątrz...:) wcześniej zrobić zapas