PDA

Zobacz pełną wersję : Skradziony Olek

mihald
16.01.05, 16:54
Dzisiaj tj 16 01 2005 ok godz. 12.00 przed giełdą foto w Wawie z zaparkowanego samochodu z bagażnika skradziono mi OLYMPUSA C-5050 o numerze fabrycznym 242134444. Skradziono plecak z niemal całym moim sprzętem foto. Była jeszcze Praktica, obiektywy, telekonwerter, filtry, akumulatorki, karty pamięci. Wracałem z pleneru i coś mnie podkusiło, żeby zajrzeć na giełdę. Aparat Olympus miał wyraźne dwa zadrapania na obudowie obiektywu. Żal po stracie tego aparatu jest ogromny..... :((((

marwit
16.01.05, 18:30
wyrazy wspolczucia

yacek
16.01.05, 21:46
k***a , oby burakowi tak łapy odpadły !!!
Wyrazy współczucia stary ...

Webmaax
16.01.05, 22:12
Wspolczucie
Chyba ktos musial wiedziec gdzie znajduje sie sprzet, bo raczej nikt na oslep nie wlamuje sie do bagaznika kazdego samochodu.

GoSciU
16.01.05, 23:15
Oojjj straszna historia. Na ile szacujesz straty ? Nigdy nie chciałbym przeeżyć czegoś takiego :/
Może widział jakiś pajac jak przekładałes plecak z siedzenia do bagażnika albo co.....
No i taki to urok naszego wypasionego państwa... ehhh...

POZDRAWIAM (i współczuje)

Webmaax
16.01.05, 23:36
co ma państwo do skradzionego aparatu?? bez przesady, w kazdym państwie byli, są i będą złodzieje.

GoSciU
17.01.05, 00:25
Hehe... w sumie tak....
....ale chyba Polska by była w czołówce rankingu :D

POZDRO

qwerty
17.01.05, 07:55
wspólczuję... w lecie tez to przezyłem...

Draxan
17.01.05, 10:42
szukaj na allegro albo owej giedzie
ale cos mi sie zdaje ze tego samego dnia on juz zostal sprzedany na tej gieldzie

nie pozostaje Ci nic jak zglosic to do olympusa, podac nr seryjne z dowodem zakupu, no i czekac z nadzieja ze temu kto kupil szybko sie zepsuje i da go do servisu.

mjr
17.01.05, 10:48
Wspólczuje.

Wydaje mi się, ze co giełde złodizej się czaja na takie auta ..
Moje zdanie jest takie, byś przez kilka tyg podjerzał tam i obsewował .. a potem ich złapać na gorącym uczynku.

Powodzenia.

mihald
17.01.05, 13:44
Dzięki za słowa otuchy. Ja teraz wiem jedno: jak ide na plener to potem -do domu zostawić sprzęt i dopiero "na pusto" jechać na giełde.

Przed złodziejstwem ciężko się uchronić, ale przynajmniej trzeba próbować minimalizować straty. Moje straty to naszczęście tylko rzeczy materialne. I tak wkońcu kupie sobie lepszy sprzęt i będę ostrożniejszy.
A zdjęcia, które zrobiłem w niedziele mam zapamiętane głęboko w pamięci i oglądam je kiedy tylko chce.

Padło pytanie na ile szacuje swoje straty:
Olek 5050 (kupiony w maju 2004) - 2100
Praktica VLC2 - 200zł
obiekty 200mm, obiektyw 35mm 350zł
telekonwerterx2 - 160zł
pierścienie do macrofotografi
trzy zestawy akumulatorków
karty 128MB, 256MB
Filtry UV, polaryzacyjny
futerał na aparat
plecak na sprzęt

.... czyli jakiś 3000 zł poszło...

maps
17.01.05, 21:53
Wspolczuje - to musi bolec :(
Co Cie podkusilo zeby taki sprzet zostawiac w samochodzie?
....no ale czlowiek uczy sie na bledach .....juz nigdy nic nie zostawisz.

bigoss
17.01.05, 22:36
wspolczuje... i uwazaj jak zamiescisz gdzies nr seryjne skradzionego sprzetu, do mnie zadzwonil kiedys jelen podajac wszystkie nr seryjne, mowiac, ze ma moj sprzet i jest go sklonny odsprzedac... oczywiscie chcial mnie oskubac na kase... nic nowego, ale jak czlowiek slyszy w sluchawce, ze moze odzyskac caly sprzet to jest w stanie uwierzyc we wszystko... ja natomiast stracilem swojego F70 + 3 obiektywy, filtry, lampa... caly plecak sprzetu, wszystko tez siedzialo w bagazniku... tylko ze mi samochod tez zaginal ;) a aparat byl raczej dodatkowym bonusem dla zlodzija :( teraz gdziekolwiek bym nie szedl, aparat zawsze mam przy sobie... i fakt, czlowiek uczy sie na bledach :(

Webmaax
18.01.05, 15:11
wyglada na to ze bardziej ubolewales strate aparatu niz samochodu ;)

GieKa
18.01.05, 16:26
Dzisiaj tj 16 01 2005 ok godz. 12.00 przed giełdą foto w Wawie z zaparkowanego samochodu z bagażnika skradziono mi OLYMPUSA C-5050 o numerze fabrycznym 242134444.

Nie wiem co to za giełda i gdzie się znajduje, ale czy sprawdzałeś czy w okolicy nie ma gdzieś kamer przemysłowych? Różne instytucje nazakładały tego tyle że może akurat coś mogły zarejestrować a napisałeś że straciłeś też plecak więc może byś coś rozpoznał. Jeśli byłaby w pobliżu jakaś to powinieneś się pospieszyć, oni dosyć często kasują zdjęcia.

mihald
18.01.05, 17:10
Giełda foto w Wawie jest przy tzw terenach zielonych. Dookoła raczej parki i betondomy. Nie jest to okolica przemysłowa. Ale do dobry pomysł i trzeba to sprawdzić.

bigoss
18.01.05, 17:15
@Webmaax
dokladnie... bardziej mnie zabolala strata aparatu, skladalem ten sprzecik chyba ze 2-3 lata... :( a samochod mialem raptem 1 miesiac, nawet sie do niego nie zdazylem przyzwyczaic...

Ewci@
19.01.05, 13:18
Co za świat naprawdę...... co za człowiek , nigdy czegoś takiego nie zrozumię. Normalnie aby mu ręce odpadły, nie doczytałam wątku ale wydaje mi się, że trzba kontrolowac aukcje na Allegro być może pojawi się dziwnie tani C-5050 no i przekazać numer seryjny do komisów - tylko prawdopodobnie nic to nie da.....co za świat

Nie wiem z której strony postawiłeś samochód ale z prawej strony Stodoły stoi mały budynek SGH być może oni maja na budynku kamery, jeśli postawiłeś bliżej giełdy komputerowej no to gorsza spawa bo tam nic raczej nie będzie

mihald
21.01.05, 10:32
Wykonałem parę telefonów do komisów i serwisu Olka ale szybko sprowadzono mnie na ziemie. Mam się nie łudzić, Olka na pewno nie odzyskam :( Podobno pierwsze co robią złodzieje to pozbywają sie numerów fabrycznych. W Olympusie to jest blaszka, którą poprostu się zrywa...

Samochód zaparkowałem właściwie już na Polach Mokotowskich jak się kończą pawilony wzdłuż Batorego. Na kamery nie ma szans.

qwerty
21.01.05, 11:21
no coz, od razu wiedziałem ze tak bedzie... a złodzieje to raczej nie debile... potraktuj sprawe inaczej - to chyba wyjscie "najmniej negatywne": potraktuj jako szanse aby kupic lepszy sprzet... moze nie od razu ale za jakis czas... Ja w podobnej sytuacji miałem podobny dylemat ale niestety nieoczekiwany wysoki wydatek zmusił mnie do zakupienie tej samej "staroci" ;) no ale na szczecie na razie przez 23 godziny na dobe wciąz akceptuję tamten wybor ;)