Zobacz pełną wersję : A Ja konsekwentnie o telekonwerterach.
Jaką firmę wybrać bo ceny są podobne;
1 - Telekonwerter KR-20T Tama
2 - Telekonwerter DRT-20 King
oba mają napisane 20 ale King ma faktycznie 1,4 a Tama to nigdzie nie wyczytałem proszę o podpowiedź.
A tak w ogóle to najlepszego w nowym roku wszystkim razem i z osobna. Przebudowałem kompa i teraz mogę poszaleć. :!: Straciłem masę meili :cry: i mam pytanko co z tym miejscem na serwerze bo byłem chętny i niestety nic nie wiem.
Jaką firmę wybrać bo ceny są podobne;
1 - Telekonwerter KR-20T Tama
2 - Telekonwerter DRT-20 King
oba mają napisane 20 ale King ma faktycznie 1,4 a Tama to nigdzie nie wyczytałem proszę o podpowiedź.
A tak w ogóle to najlepszego w nowym roku wszystkim razem i z osobna. Przebudowałem kompa i teraz mogę poszaleć. :!: Straciłem masę meili :cry: i mam pytanko co z tym miejscem na serwerze bo byłem chętny i niestety nic nie wiem.
hey
zaczynalem tak jak ty, po pół roku dałem sobie spokój....
z tych dwóch lepszy jest king, tama to starsze gó#$@
Czy oplaca ci sie za ok 250zł dostac przyblizenie o 40% wieksze przy duzej stracie jakosci??
Według mnie jednyny rozsadny Telekonwerter za rozsadna cene to dedykowany TCON-17 1.7x za ok 450zł
za to cen dostaniesz 70% wieksza ogniskowa [ nie wiem jaki masz aparat ale w moim przypadku, c-750 ogniskowa wydłuza sie do 380mm, a to juz bardzo duzo]
i przedewszytkim prawie zerowa starte jakości, nawet dedykowane raynox-y do olków nie sa tak dobre jak TCON-17.
Konkludujac jezeli chesz konwenter do Olympusa to tylko Tycon, ew Raynox DCR-1540 PRO ktory jest drozszy i ma tylko 1.54x.
Ja mam Olympusa c 5050 i po zastosowaniu telekonwentera tycon 1,7 miałbym tak jakby 5 krotny zoom.( o ile dorze licze) teraz mama 3 krotny. Czy oplaca mi sie wydac te 500 zł na to? Jest to duza roznica w przyblizeniu? Niestety nie znam nikogo kto by mial 5 krotny zoom, bym mogl porownac.
Mnie tez męczył ten temat ale odpusciłem sobie. Zresztą poruszałem ten wątek na forum (poszukaj - tam znajdziesz porownanie na fotkach z i bez Kinga dla zooma x3). King dawałby nam zoom x4 uwazam ze to zbyt mało i zbyt rzadko byłoby wykorzystywane wiec nie warto wykładac tych pieniedzy ale i tak najbardziej martwiłaby mnie strata jakosci. TCON jest dla mnie interesujący ale nie w tej cenie (jestem jedynie hobbystą-amatorem). Roznica w zoomie miedzy x4 a x3 jest wieksza (33%) niz miedzy x5 a x4 (25%) wiec dwukrotnie drozszy TCON (od Kinga) jest pod tym względem jeszcze bardziej nieopłacalny. Pzdr.
Ja mam Olympusa c 5050 i po zastosowaniu telekonwentera tycon 1,7 miałbym tak jakby 5 krotny zoom.( o ile dorze licze) teraz mama 3 krotny. Czy oplaca mi sie wydac te 500 zł na to? Jest to duza roznica w przyblizeniu? Niestety nie znam nikogo kto by mial 5 krotny zoom, bym mogl porownac.
w/g mnie nie oplaca ci sie kupowac tele, maly zysk, ale jak masz 500zł to zakup Tcon-a nie bedze wyrzuceniem kasy, bedzesz zadowolony ale nie bedze to mialo takiego efektu jak w C-750 i podobnych. Co do jakosci to nie masz co sie martwic.
W C-750 zoom z 10x wzrasta do 17x a to bardzo duza roznica
A mozną uzyc telekonwentery do aparatów analogowych? Chyba sa tansze niz te dedykowane do cyfrowych?
Albo jakies rosyjskiej firmy, z tego co slyszałem rosjanie robia dobre szkla.
Znalazłem taki telekonwenter http://deltaoptical.pl/deltasklep/shopping/product_enlarge.php?id=129&lang=pl
, ale niestety w sklepie powiedziano mi ze nie da sie go zamontowac do mojego aparatu.
Oba kosztują 190 zł ale skoro mówicie że kicha to czuje się rozczrowny w moim Olku C4000 zoom optyczny x3 daje 96 mm to troche mało w plenerze. W pomieszczeniach ten typ obiektywu sprawdza się. Ale King x 1,4 dałby 134,4 mm i nie mam pojęcia jak to się przekłada na te 190 zł. Wcześniej miałem Zenita 200 mm i przyzwyczaiłem się. No i te problem z ostrością przy zomie na max może by się rozwiązały?
W ostatnim FVD jest test konwerterów i telekonwerterów. Zacytuję fragment dotyczący King DRT-20:
"Zdjęcia robione przez telekonwerter King DRT-20 cechowały się brakiem ostrości w prawie całym kadrze. Po przykręceniu do osmiomegapikselowego A2 uzyskany obraz wyglądał jak zrobiony aparatem z telefonu komórkowego - tyle że w bardzo wysokiej rozdzielczości."
Lass, dzieki za dobry uczynek... Moj dyskomfort z rezygnacji z zakupu Kinga przechodzi w zadowolenie z tego faktu :) Pzdr.
Dzięki lass. Sory że Cię męcze, ale może masz dostęp do tego artykułu i mógł byś go zeskanować? szukanie było by łatwiejsze.