Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : "[gwarancja] Proszę o pomoc"

mjr
7.01.05, 09:05
Kilka razy już tu pisałem, że mam problem z Olkiem 750 a raczej z jego naprawą.

Obecnie aparat pojechał do wawy po raz czwarty na tą samą naprawe:
1. stukający silniczek AF
2. złe ostrzenie

Czy ktoś może mi powiedzieć co na to gwarant ??
Czy ja moge żądac zwrotu pieniędzy ??
Jeżeli nie mam już w produkcji 750, to powini mi zamienić na jakiś model, jaki ??

Bartek1
7.01.05, 12:33
Witam.
Proponuję w takim przypadku pisemnie złożyć reklamację powołując sie nie na gwarancję lecz na przepisy kodeksu cywilnego.
http://www.kodeksy.coo.pl/images/cywilny/cywilny/48.htm

mjr
7.01.05, 16:54
A czy może ktoś zna politye gwarancyją Olympusa ??

Wg. jak to jest.

Jak kupowałem to był Euro - Color, a teraz jest Olympus Polska.
To do kogo powinienem się zgłosić.

mario222
9.01.05, 03:15
Bartek 1 tylko nie zapomnij że na podstawie rękojmi zwracasz się do sprzedawcy więc nie możesz pisać o kodeksie cywilnym korzystając z gwarancji.

mjr pamiętaj 1 dzień po terminie przewidzianym w gwarancji i niech się idą pałować, nie odbieraj przesyłki. Telefonik, oficjalne pisemko i papa.

Roszczenia kierujesz do obecnego gwaranta, zmiana firmy realizującej gwarancję nie zwalnia od odpowiedzialności z poprzednich napraw.

mjr
10.01.05, 21:44
mjr pamiętaj 1 dzień po terminie przewidzianym w gwarancji i niech się idą pałować, nie odbieraj przesyłki. Telefonik, oficjalne pisemko i papa.

Roszczenia kierujesz do obecnego gwaranta, zmiana firmy realizującej gwarancję nie zwalnia od odpowiedzialności z poprzednich napraw.A jak napisałem juz pismo z tytułem WYMIANA, to co mam teraz nie odbierać ??

Mam juz przygotowane pismo do Olympusa po angielsku i zastanawiam sie czy wysłac do japoni czy usa ??

mario222
11.01.05, 10:09
Jak napisałes że żadasz wymiany to możesz zaryzykować ale z moich doswiadczeń wynika że 70% takich pism kończy się usmiechem ze strony serwisanta i sprzęt zostaje naprawiony (lub tak jak w twoim przypadku nie).

Zreszta odbierz go (będziesz miał dowód w ręku) jak będzie dalej uszkodzony to wyslij życzenia do Japonii (najtaniej e-mailem i najlepiej do więcej niż jednej osoby, o ile jest taka możliwosć). W większosci przypadków USA jest traktowana jako osobny rynek, więc pisz do Japonii.

mjr
11.01.05, 10:55
Jak napisałes że żadasz wymiany to możesz zaryzykować ale z moich doswiadczeń wynika że 70% takich pism kończy się usmiechem ze strony serwisanta i sprzęt zostaje naprawiony (lub tak jak w twoim przypadku nie).

Zreszta odbierz go (będziesz miał dowód w ręku) jak będzie dalej uszkodzony to wyslij życzenia do Japonii (najtaniej e-mailem i najlepiej do więcej niż jednej osoby, o ile jest taka możliwosć). W większosci przypadków USA jest traktowana jako osobny rynek, więc pisz do Japonii.Wielkie dzięki. :D

Ja naprawde mam już dość.
Aparat mam od konca lutego 2004 a w serwisie spędził prawie 4 miesiące :(
Można się załamać.

Ja teraz czakam na czyjąś podpowiedz, czy zamieniać 750 na np 5060 (względnie 7070), czy na 770UZ ??
Ale nikt się nie kwapi z odpowiedzią :(

aptur
11.01.05, 12:31
Musisz sobie odpowiedziec na pytanie co najczęściej fotografujesz. Jeśli często używasz długich ogniskowych to zoom w 5060 może dla Ciebie być niewystarczający. O 7070 bym na razie raczej nie myślał. Poza kilkoma bajerami i matrycą 7mln. niczym się praktycznie od 5060 nie różni. Wcześniej używałem c740 i też byłem bardzo zadowolony z tego sprzętu. Czasami brakuje mi trochę zoomu x10 jednak szybkość 5060 i jakość zdjęć mi to rekompensują.

Pozdrawiam

mjr
11.01.05, 13:39
jednak szybkość 5060 i jakość zdjęć mi to rekompensują.

PozdrawiamWłaśnie.
Ja sporo pstrykam zdięć sticto WESELNYCH.
I używam wtedy lampy błyskowej zewnętrznej.
Więc zastanwiam się jak bardzo mi jest potrebny zoom x10 ??
Ale patrzac po zoomie jaki miałem w olym C-1 zoom (x3) zawsze wydawał mi się za krótki.

Takim pośrednim był dla mnie x7.

Pozatym.
Wczoraj byłem w sklepie i oglądałem 5060, to powiem tak - to jest KROWA :roll: On jest naprawde duży.
Jak to się ma do funkcjonalności podczs pracy ??

Ale skoro robisz 5060, to napewno masz jakieś fotki.
To czy mógłbys mi wysłac porównywalnych warunakch z 740 i z 5060 ??
mój e-mail to zaopatrzenie@megrez.pl
Dzięki z pomoc.

mjr
18.01.05, 13:15
Witam ALL.

Własnie dostałem spowrotem Olympusa c-750uz z naprawy.

:(

Niestety aparat jak pojechał tak nie został naprawiony.
Dalej stuka podczas ustawiania AF.

Czy moge juz teraz po raz piąty zarządać ZWROTU pieniędzy ??
Bo mam już tego dość.

vodnik
18.01.05, 20:20
postrasz ich moze rzecznikiem ochrony konkurencji i konsumenta. Znajdz takowego w swoim regionie, przedstaw swoj punkt widzenia i cala reszte. Oczywiscie wiem ze latwo sie mowi i mam nadzieje ze mnie to nie spotka.

Powodzenia

mjr
15.02.05, 09:43
:D:D:D:D:D:D:D:D

Słuchajcie !!!!!!!!!!!!!

Wczoraj odzyskałem PIENIĄDZE za Olympusa C-750UZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:D:D:D:D:D:D:D

Media Markt przyznał mi pełna kwotę.

Teraz już wiem, że nie opłaca się przystawać na pierwsza lepsza propozycje serwisu ani sklepu !!!

Walczyć, walczyć i jeszcze raz trzeba walczyć !!!!

Hurrrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ps:

To teraz już nie szaleje, bo skoro cyfrówki cą na rok, to lepiej kupić coś tańszego i za rok następną ;)

(A)rturo
15.02.05, 13:37
He - cieszymy sie wraz z toba :)
Ile oddali tyle ile za niego zaplaciles?

mjr
15.02.05, 15:20
Tak całą kwote !!!!!!!!