Zobacz pełną wersję : A/S/M i flash (C765)
Zauwazylem pewna dziwna rzecz i nie wiem czy tak ma byc:) a mianowicie.
Uzywajac trybu A moge zmienic tryb pracy lampy blyskowej na dowolny, auto, blysk, redukcja red eye, slow, natiomast gdy wybrany jest tryb S lub M po wlaczeniu lampy jest tylko slow.... moze mi to ktos wytlumaczyc?
Tadeusz Jankowski
4.01.05, 22:37
Odpowiedz jest w Instrukcji C4000 w niniejszej witrynie.
Pokrótce.
W trybach zdjęciowych P i A mozna załączać tryb Auto lampy (oraz Auto z red. czerw, oczu), ponieważ do tychntrtybów aparat dobiera stosunkowo krótkie czasy migawki (od około 1/30 d0 1/100 s chyba, w zależności od ogniskowej) po to aby zdjęcie nie było nadmiernie poruszone w świetle zastanym
W trybie S aparat dobiera czas migawki, a więc może dobrać czasy krótsze niż 1/30 s, wtedy prawie na pewno zdjęcie zostanie poruszone w świetle zastanym (najczęściej eleketrycznym, a więc konstruktorzy aparatu doszli do wniosku, że nie ma sensu stosowania trybów Auto, ale mozna stosować tryb Slow, który też jest trybem automatycznym.
W trybie M, w którym uzytkownik dobiera przysłonę lub czas migawki tryb Auto lampy tez nie ma sensu.
Pozdrawiam, TJ
czyli nie moge ustawic migawiki na 1\1000 i uzyc lamy, przy robieniu zdjec kropel wody? flesh nie tyle do oswietlenia sceny co do efektu odbicia swiatla w kropli, po prostu gdzies zobaczylem zdanie typu: "ustawile(a)m migawke na 1\1000 f4.5 flash wlaczony i wyszly mi takie efekty" i efekty byly calkiem ciekawe wiec chcialem sprobowac a tu nici:)
Ja zdaje się robiłem takie zdjęcia, czas był 1/600 przesłona f8.0 no i pełen manual. Lamka była na Slow1 ale błyskała, efekty kiedyś na forum potazywałem. Mowie o kroplach własnie.
Tadeusz Jankowski
9.01.05, 00:10
Jak najbardziej mozna użyć każdego dostępnego czasu migawki i liczby przyslony załączając tryb M. Wtedy spośród trybów flesza dostępny jest jedyny tryb automatyczny, tj. SLOW oraz tryb blysku pełnego oznaczony zygzakiem. Tryby te dzialają przy każdym czasie migawki. Należy wtedy wykonać szereg zdjęć próbnych, aby ustalic najlepszą wartość przysłony dla danej odległości aparatu od obiektu zdjęciowego.
Wstępnie te odległość obliczamy ze wzoru liczba przysłony = liczba przewodnia flesza (dla C4000 jest to 11) podzielona przez odległość w metrach obiektu od aparatu.
Dla przykładu, przy odległości 0,5 m liczba przysłony = 11 / 0,5 = 22. Liczba ta jest o 3 działki EV większa od najwyższej dostępnej liczby w C4000, tj. 11, co nakazuje zmniejszyć moc flesza o pierwiastek z 3, czyli 1,7 raza, czyli około 2 EV. Taka wartość jest dostępna w menu asparatu (korekcja energii błysku flesza o (-2 EV)). Ponieważ nie jest możliwe dalsze korygowanie w dół energii flesza, więc tym samym teoretycznie niemożliwe jest wykonanie zdjęć w odległościach mniejszych od 0,5 m. Dobrym wyjściem jest eksperymentowanie z przysłonięciem okienka flesza jakims neutralnym filtrem zmniejszającym natężenie światła, ale wtedy nie należy błyskać zbyt często, ponieważ część energii błysku wydziela się na tym filtrze i może silnie przegrzewać flesz, co może zakonczyc się awarią.
Pozdrawiam, TJ
Tadeusz Jankowski
15.01.05, 18:29
Przepraszam, liczba 22 jest o 2 działki EV wieksza od liczby 11, co nakazuje zmniejszyć liczbę przewodnia flesza 2 razy, co z kolei wymusza zmniejszenie dwukrotne energii blysku lampy, czyli o 2 EV.
Pozdrawiam, TJ