PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus C 765 ustawienia ręczne.

BODY GARD
4.01.05, 20:30
Witam wszystkich i pozdrawiam i mam pare pytań odnośnie ustawień ręcznych ,np programowana automatyka.Czy w tym trybie ,jeżeli ustawie odpowiedni balans bieli np na słońce to czy aparat sam dostosuje wartośc przysłony i oczywiście prędkość migawki.Z tego co czytałem to właśnie ustawienie odpowiedniej przysłonyi prędkości migawki pozwala robić naprawde dobre zdjęcia ,czy zdać sie w pełni na automatyke.Czy te ustawienia balansu bieli odnośnie rużnych zrudeł światla ,mają jakiś wpływ na przysłone.Może moje pytania wydadzą się komuś dziwne ,ale jest to mój pierwszy aparat cyfrowy ,a chciałbym naprawde robić dobre zdjęcia , nie zdając sie jedynie na tryb auto.Można oczywiscie ustawić przysłone ręcznie ale dotego chyba trzeba dokupić śfiatłomierz.Bardzo prosze o odpowiedz i pomoc w tym temacie.

No-shadow Kick
4.01.05, 20:46
Balans bieli nie ma nic wspólnego z parametrami ekspozycji, chodzi tylko o dobranie odpowiedniej barwy świetlnej, żeby nie było przekłamań, białe ma być białe.
Światłomierz ci nie potrzebny, bo masz przecież wbudowany w aparat :)

Radzę pobawić się w trybie A/S/M i poekperymentować. Zobaczysz wtedy o co chodzi z ustawieniami przesłony i migawki, pierwsza liczba na prawo oznacza EV, czyli wartość ekspozycji, jeśli jest na - to zdjęcie będzie niedoświetlone, jeśli na + to prześwietlone.

Pozdrawiam