Zobacz pełną wersję : ISO auto nie działa?
Witam serdecznie.
Do wczoraj byłem przekonany, że tryb Auto ISO automatycznie dobiera czułość w zalezności od warunków oświetleniowych. Wczoraj jednak kolega stwierdził, że w Olku to nie działa. Po kilku eksperymentach z C-720, E-10 i E-300 potwierdziłem jego stwierdzenie. Przed chwilą przejrzałem archiwum forum na tę okoliczność i jedyne co znalazłem, że to powinno działać?!?
Z drugiej jednak strony gdyby taka funkcja miała działać, to byłaby bez sensu, bo zawsze musiałaby ustawiac maksymalną czułość. Niby skąd aparat miałby znać zamierzenia fotografującego?
Jak to jest i czy w ogóle istnienie takiej funkcji ma sens?
Eee tam nie działa! W 5050 działa na pewno, ale tylko w trybie P i pozostałych tematycznych. I nie nastawia od razu na maksa. Przy wyłączonej lampie, czułość zmienia się płynnie(!) od 64 do 250 ISO, a przy włączonej zakres wzrasta do 400 ISO. Jeśli musisz rozświetlić większe wnętrze przy pomocy wbudowanej lampki, ta opcja staje się nad wyraz użyteczna. Zwłaszcza płynna zmiana czułości. Ręcznie musisz ze 100 ISO, przeskoczyć od razu na 250, a automat potrafi wybrać pośrednie wartości np.125, 163, itd. Dzięki temu masz mniejsze ziarno.
Problem w tym, że w tych trzech, które sprawdzałem nie działa. W trybie P Ustawiłem ISO auto, przysłonę na max. i w ciemny kąt. Czas dobiera na kilkanascie sekund a ISO zawsze 100.
Witam ponownie.
Przed chwilą sprawdziłem jeszcze w C760 i rzeczywiście działa. Wygląda na to, że w E-300 i E-10 (pewnie jeszcze w innych) jest błąd w software?
Zastanawia mnie jednak cały czas jaki jest algorytm ISO Auto? Na jakiej podstawie dobierana jest czułość?
He, he! W to już nie wnikam. Niektóre algorytmy są tak pokręcone, że mogą doprowadzić do szaleństwa.
e tam. u mnie w 720 działa. ale fakt, że czasem głupio to iso dobiera. ja zawsze robię na ustawieniach ręcznych. bez trybu AUTO.
W E-300 i E-10 na pewno nie działa. Przysłona maksymalnie zamknieta, dla zaciemnienia jeszcze na długiej lufie, czas najkrótszy, w ciemny kąt i zawsze dobiera ISO100, a na zdjęciu oczywiście ciemność. Nie jestem zwolennikiem takiego trybu, jednak po co implementować niedziałające funkcje? Nadal sądzę, że w niektórych sw. jest po prostu błąd.
Te same narzekania czytałem gdzieś na temat E20. Masz rację, funkcja bez sensu, skoro aparat i tak uparcie robi swoje.
jest prawdą (z autopsji), że w E-20 "ISO AUTO" to funkcja, która zawsze mi ustawia na wartość 80 (minimalną) i nigdy na inną, ale czy to przeszkadza?, mi nie, zawsze korzystam z ustawień manualnych
choć zgodzę się, że jeżeli jest jakaś funkcja dostępna to powinna działać.