Zobacz pełną wersję : C-4000 problem ze zrobieniem zdjecia
Pisze pierwszy raz wiec Witam Wszystkich!
Od pewnego czasu zauwazylem pewien problem z moim C-4000.
Czesto sie zdarza ze robie kilka fotek z tej samej odleglosci przy identycznym zoomie ale raz na jakis czas po przycisnieciu przycisku do polowy aby ustawic ostrosc a potem docisnieciu do konca aparat nie chce zrobic zdjecia. Musze puscic przycisk i jeszcze raz ustawic ostrosc i jeszcze raz docisnac.
Troche to jest denerwujace w sytuacjach gdy ujecia nie da sie powtorzyc. Np. zdarzylo mi sie to kilka razy gdy fotografowalem odbior dyplomow na uczelni. Po prostu nie wszystkim udalo mi sie pstryknac fotke bo pomimo "zlapanej" ostrosci aparat po nacisnieciu przycisku do koncu nie zrobil zdjecia.
Czy to ja cos robie nie tak? Czy cos jest z aparatem? Wydaje mi sie ze wczesniej nie zauwazalem takich objawow :-|
Czy ktos potrafilby mi wyjasnic co jest nie tak?
z gory dziekuje
pozdrawiam
maps
hmmm... jedyne co mi przychodzi do głowy to... czy nie chciałes robic zbyt szybko fotek jedna za drugą? Nie pamiętam juz czy tez miałem taki "efekt" ale 2 lata temu próbowałem na uczelni fotografowac odbior dyplomów - no i niestety nie zdążyłem "złapac" wszystkich zainteresowanych osob...
hmmm... jedyne co mi przychodzi do głowy to... czy nie chciałes robic zbyt szybko fotek jedna za drugą?
dzieki
W sumie jak sie teraz przyjrzalem po tym co napisales to rzeczywiscie nie moge zrobic drugiej fotki dopoki nie zgasna te dwie diody obok wizjera. Ale u mnie to jest 5 sekund :? Czy to normalny czas w C-4000?
Jesli tak to czy to oznacza ze nie ma innej mozliwosci zrobienia fotek jedna po drugiej? Nie chodzi mi o zdjecia seryjne ale o uchwycenie wlasnie takich momentow gdy np. kilkanascie osob jedna po drugiej odbiera dyplom.
Jak robisz zdjecie to obrazek trafia do bufora, z ktorego potem jest zapisywany na karte. Jezeli cykasz jedno zdjecie za drugim to bufor sie zapelnia i aparat nie pozwala na dalsze fotografowanie. Czas zapisu jest zwiazany z rozmiarem obrazkow, moze sprobuj ustawic mniejsza rozdzielczosc, albo tryb HQ jezeli masz SHQ...
Poczytaj jeszcze moze w instrukcji na temat zdjec seryjnych:
http://olympus.hat.pl/index.php?s=news&id=76dzial=3
Nie sprawdzałe3m ale czy tryb SHQ ISTOTNIE dłuzej dłuzej zapisuje zdjęcia od HQ? Wiem że rozmarem pliki w HQ są znacznie mniejsze ale sama kompresja tez trwa... Jedynym wyjściem wydaje mi sie stosowanie maksymalnej minimalnej ;) rozdzielczosci fotek tzn. pstrykanie w minimalnej rozdzielczosci aby jeszcze satysfakcjonował wydruk w 300 dpi na danej wielkosci papierze np. dla fotek 13x9 byłoby to : 1600x1200 pikseli lub dla fotek 15x10: 2048x1536 pikseli.
Nie zauwazylem istotnej roznicy miedzy czasem zapisu HQ a SHQ.
Ale czy u Was tez czas po ktorym gasna te dwie diody obok wizjera to jest az 4-5 sekund? Przez dlugi czas tego nie zauwazalem bo nie pstrykalem tak fotek jedna po drugiej ale teraz ten czas wydaje mi sie przerazajaco dluuuuuuuugi......
pozdrawiam
maps
nie mierzyłem nigdy ile to sekund ale mnie to tez czasem irytuje... kiedys udało mi sie zrobic fotkę pomimo ze diody jeszcze mrugały ale... poprzednia fotka nie zapisała sie w całosci!
No-shadow Kick
3.01.05, 10:41
Mam inny model, ale wtrące swoje 3 grosze. W moim C-765 zdecydowanie krócej zapisuje zdjęcia HQ niż SHQ. Nie wiem jak to się ma do C-4000 niestety :)
Pozdrawiam
....chyba musze sie z tym pogodzic :?
No-shadow, zmobilizowałes mnie :))))))))) wypróbuję to w domu...
A czy fotki są z lampmą? Bo może to banalne ale trza poczekać aż się naładuje, to raz, a dwa to musi się fotka zapisać. Też mam c4000 no i niestety przy SHQ to trwa kilka sekund. Jakoś się przyzwyczaiłem ale na początku mnie to irytowało.
Pozdrawiam
Jakoś się przyzwyczaiłem ale na początku mnie to irytowało.
Mam aparat od marca i wczesniej po prostu tego nie zauwazylem. Dopiero gdy pojawily sie sytuacje gdy szybko chcialem uchwycic pewne zdarzenia nastepujace jedno po drugim zauwazylem ta przypadlosc i .....niemoc C-4000 :wink:
....ale aparat i tak jest super i za te pieniadze nawet po roku nie widze lepszej alternatywy :lol:
dzieki za odpowiedzi :oops:
pozdrawiam
maps
no i po sprawdzeniu musze sprostowac... SHQ to ok 2 sekund dłuzej od HQ!
Pozdrawiam
wszystko na ten temat, zdecydowanie HQ. wystarczy.
z tym to sie nie zgodze. To zalezy jakie chcesz fotki robic... jesli imprezy rodzinne to rzeczywiscie HQ wystarczy. Natomiast jesli chcesz robic np. krajobraz z drzewami to SHQ. Roznice widac jesli chcesz co kolwiek pozniej z fotka robic (obrabiac) no i o aberacjach juz nie wpomne...
HQ to ok. 0.6MB a SQH to ok. 2,5MB przy SQH i HQ jest za duzy przeskok kompresji - roznice widac odrazu.
Pozdrawiam
no to rozumiem dlaczego musze okulary nosic :) bo ja tam od razu mało kiedy róznicę widzę a czasem nawet i później mam z tym problemy ;)
Pzdr.
no to rozumiem dlaczego musze okulary nosic :) bo ja tam od razu mało kiedy róznicę widzę a czasem nawet i później mam z tym problemy ;)
Pzdr.
Ja też jakichś wielkich różnic nie widzę, czasem to wogóle.
Zrobil sie troszke off-topic chyba :wink:
...ale i ja dorzuce swoje 3 grosze
Roznice widac jak sie oglada zdjecie 1:1. Jak sie je przeskaluje do wielkosci monitora to rzeczywiscie ciezko dostrzec.
Ja mam ustawiona zmiane kompresji pod klawiszem szybkiego dostepu i w razie potrzeby zmieniam.
Krajobrazy i "wartosciowe" zdjecia robie w SHQ a "u cioci na imieninach" wystarczy HQ.
pozdrawiam
maps
zaraz zaraz Jeronimo - mówiliśmy o zdjęciach jedno po drugim przy wręczaniu dyplomów, a nie o zdjęciach krajobrazów...
przy krajobrazach SHQ - wtedy tak
no tak napisalem bo to byl IMHO najlepszy przyklad. Jesli nie widzicie roznicy miedzy fotka ktora zajmue 0.5MB a 2MB no to luzik tylko sie cieszyc wiecej fotek wejdzie na karte pamieci :!:
BTW (mega OT)
Mysle ze to jest podobnie jak z filtrami. Mialem kiedys UV firmy King i widzialem znaczne pogorczenie jakosci wiec kupilem Hoye SHMC i teraz jest spox. Sa tacy ktorzy maja taki sam aparat jak ja i filtry Kinga no i sa bardzo zadowoleni....
Jeronimo... sprawa jest prosta :) nie widze roznicy bo oglądam fotki na monitorze kompa w 72 dpi a wydruki robie 10x15 (A4 do tej pory chyba 5-6 sztuk, A5 niewiele wiecej...) ale domyslam sie ze tryb SHQ nie jest tylko dla "ozdoby" i musi miec zalety skoro jest zaimplementowany i stosowany ;) Zresztą od dawna go uzywam tyle ze mając wiele kart mogę sobie pozwolic na "marnotrawstwo" miejsca nawet jesli uzywam go nie do konca z premedytacją a "na wszelki wypadek" ;)
Widze,ze w C4000 roznica pomiedzy HQ a SHQ jest dosyc spora.
U mnie w C3040 jest dwukrotna. Dla rozdzielczosci 2048x1536 HQ mam ok.0.8MB ,a w SHQ to zaledwie 1.5-1.6MB.Czy to jest prawidlowe? PS.Zdjecia robione praktycznie w tych samych warunkach.
no roznice sa spore ale to normalne.... byla juz kiedys na forum na ten temat dyskusja (o ile dobrze pamietam).
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://wiadomosc.info/forum/html/emoticons/dots.gif) chivas: widze ze malego OT zapodales - bo to jest post o C4000 :P zreszta wogle sie zrobil OT na temat kompresji ;p jak sie wkurze to zaraz zrobie wyklad albo zapodam wam programik do zabawy roznymi kompresjami :-)
Pozdro
zrób wykład! ale jak podamy indeksy zebys wpisał zaliczenie??? ;)
nie chce mi sie... zreszta w tej dziedzinie jestem cienki.
Jesli kto jednak chce sie troche pobawic to niech sobie zobaczy program VcDemo (http://ict.ewi.tudelft.nl/index.php?Itemid=124)
no i polecam http://www.cdrom.pl/modules/tutorials/viewtutorial.php?tid=23
z mojej strony to EOT
(nie chce mi sie dyskutowac na temat roznicy 0.5 a 2.5MB bo to nie trzeba wielkiej teorii zeby zrozumiec)
Może trochę po nie wczasie moja odpowiedź ale zapewne dyplomy odbiera się w miejscu gdzie nie jest za widno i lampa musi błysnąć a w takim wypadku siły nie ma lampa parę sekund musi się ładować tego nie przeskoczysz i w takich sytuacjach niestety trzeba wybrać kumu zrobisz a komu nie .
Pozdrawiam
Jeronimo, mam nadzieje ze nie przesadziłem w zartach i nie poczułes sie dotknięty... a co do tej róznicy to masz racje to przeciez OCZYWISTE tyle ze wszystko zalezy od potrzeb i oczekiwań.
luzik... przeciez sie nie obrazilem
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://wiadomosc.info/forum/html/emoticons/angel.gif)