Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dead pixel

opiotr
29.12.04, 09:38
Czy jeden dead pixel jest podstawa do reklamacji. Sprzet oly c8080 dead pixel bardzo widoczny na lcd

marecki
29.12.04, 10:50
Witam.
Nie wiem jak inni uważaja ale ja sądzę że nowy aparat nie powinien mieć żadnych ubytków na zdrowiu. W końcu wydałeś kupę kasy na sprzęt sprawny w 100%. Ja bym reklamował choć nie wiem czy to coś da.

piotr-pl
29.12.04, 20:28
jeżeli zauważyłeś i to na LCD jeden dead pixel no to jestem pełen podziwu, może to nie na matrycy a na LCD??
ale i tak to nie istotne, jak napisał "marekfe" aparat w okresie gwarancji powinien być "wzorowy", zawsze można (przecież bezpłatnie) zgłosić reklamację (choć to trochę trwa)

marecki
29.12.04, 20:40
jeżeli zauważyłeś i to na LCD jeden dead pixel no to jestem pełen podziwu, może to nie na matrycy a na LCD??

Też kiedyś udało mi się takiego jednego znaleźć (zupełnie przypadkowo) na LCD. Z tym że to nie był mój aparat :P

mar
30.12.04, 03:15
Może ktoś wytłumaczyć następujące testy w programie DeadPixelTest
fotki wykonane aparatem c-8080, test zdjęć w DeadPixelTest:
1. format TIFF 3234 x 2448 (przypadkowa fotka - biurko komputerowe)
Result: 19 dead pixels / 4273040 hot pixels
2. format TIFF 3234 x 2448 (zdjęcie z dekielkiem - czarna fotka)
Result: 0 dead pixels / 0 hot pixels

Z mojego drugiego aparatu Nikon F80 (analog - lustrzanka)
2. format TIFF 3234 x 2448 (fotka kwiatków - skan)
Result: 1819 dead pixels / 1107967 hot pixels

Dlaczego w pierwszym teście jest tyle dead i hot podczas, gdy w teście nr 2 jest dead 0 i hot 0?
Dodatkowo czy programik może być uważany za miarodajny, kiedy testując skan wykonany z filmu 35 mm podaje martwe i gorące pixele.
Dodam, że skan był wykonany na profesjonalnym skanerze DTP.

marecki
30.12.04, 09:18
Powodem jest obraz fotografowany. Dead jest martwą białą plamką na matrycy a program szuka wlasnie takich. Gdy robisz biurko może się mylić i źle zinterpretować pixele jako deady. Natomiast jak robisz czarne tło to rzecz jest prosta do wykrycia. Tak właśnie się powinno robić ten test. W zupełnym zaciemnieniu obiektywu ale przy czasach nie długich żeby nie wystąpiły hot pixele.
Natomiest hoty sprawdzasz też w zaciemnieniu ale przy długich czasach naświetlania.
No i oczywiście najmniejsza kompresja i największa rozdzielczość żeby nie było jakichś przekłamań.

opiotr
30.12.04, 09:35
Juz wiem czemu znalazlem go na ekranie LCD (przy 5krotnym powiekszeniu obrazu), jak przetestowalem programem do badania martwych pikseli okazalo sie ze sa to 4 piksele martwe lezace kolo siebie, totalna porazka. Dzis go oddaje. A najlepsze jest to ze im sie robi zdjecie w nizszej rozdzielczosci to tym ta plamka jest bardziej widoczna.