PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus C2100UZ - ustawienia trybów pracy

ZoltAn
28.12.04, 14:00
Czołem!

Mam pytanie: czy jest to normalne, że mój Oli 2100 każdorazowo po wyłączeniu mu "kneflem" zasilania powraca do ustawień fabrycznych??? :oops: Nie mam na myśli wymiany akumulatorków! :idea:

Wielekroć próbowałem w jednym z "podmenu" (Setup) poustawiać mu najbardziej odpowiadające mi tryby pracy - ale po wyłączeniu i włączeniu zasilania każdorazowo okazuje się, że trzeba wszystko zaczynać od nowa... :?

Czy to "instrument niestrojny" czy "muzyk się myli"??? A może "ten typ tak ma"????

Czy 2100 ma jakieś "utajone" (goldkap albo litową baterię) podtrzymanie ustawianych przez uzytkownika trybów pracy ???

Czyżby w owej baterii (jeśli w ogóle jest...) zostało energii na tyle tylko, że wystarcza jej zaledwie do funkcjonowania datownika i numeracji zdjęć?
Mój aparat jest z 2001 bodajże.

Zaznaczam, że datownik i numeracja zdjęć funkcjonują prawidłowo!

Albo ja robię jakiś elementarny błąd???

W drugim moim Olku - D490 nie mam takich problemów, tamten aparat pamięta ustawienia użytkownika po wyłączeniu zasilania i traci je dopiero po wyjęciu akumulatorków z brzucha.

Podpowiedzcie coś, Kochani!

Pzdr. ZoltAn

chivas
28.12.04, 21:29
Nie znam tego modelu,ale jesli w MODE SETUP masz pozycje ALL RESET,ustaw to na OFF.

ZoltAn
29.12.04, 13:41
... ale po wciśnięciu OK, wyjściu z menu i ponownym wejściu do menu okazało się, że... znowu zaznaczone jest okienko CUSTOM - jak przed otwarciem menu (jest to ustawienie fabryczne).

Dzisiaj chyba siądę do manuala i dokładnie sobie go poczytam w części dotyczacej ustawień. Coś musi z tym być, do qwy nędzy!

Pozdrawiam, ZoltAn

chivas
29.12.04, 23:09
W moim c3040z ustawieniem fabrycznym jest ON. Wydaje mi sie ze jezeli jest tak jak piszesz i masz zaznaczone CUSTOM to tym bardziej nie powinno kasowac ustawien po wylaczeniu aparatu.
Moze poprostu nie podswietlasz OFF ???

ZoltAn
29.12.04, 23:39
To ustawienie CUSTOM wyniknęło z zafiksowania jednej z funkcji, na którą zupełnie nie zwróciłem uwagi. Wykasowanie OFF dla tej funkcji umożliwiło ustawienie ALL RESET w pozycji OFF.

Trochę pobawiłem się przed chwilą aparatem i stwierdziłem, że jednak zapamiętuje "newsy" po wyłączeniu zasilania.

Funkcja na jakiej najbardziej mi zależy to "dobiegaczka": mam malutkie roczne wnuki (bliźnięta) - żywe to to jak rtęć i fotografowanie bez dobiegaczki kończy się zwykle rozmazanym zdjęciem.

Ale, ponieważ już "miga" mi bateria więc także będzie okazja do przekonania się czy aparat zapamiętał nowe nastawy po wyjęciu akumulatorków i włożeniu świeżo naładowanych albo czy trzeba będzie całą hecę zaczynać od nowa.

Dzięki serdeczne za podpowiedzi :) ZoltAn

chivas
30.12.04, 00:37
Proponuje sprobowac ustawienia FULL-TIME AF w pozycje ON. Niestety to dziala chyba tylko w AUTO :cry: ale musi byc cos za cos. U mnie to nie wychodzi nawet najgorzej.