PDA

Zobacz pełną wersję : telekonwerter a soczewka macro

qwerty
20.12.04, 11:36
Zastanawiam sie nad dozbrojeniem swojego C4000. Celem miałoby byc załozenie czegos na obiektyw aby fotografując w macro lub w smacro uzyskac jeszcze wieksze zblizenie lub (np. w przypadku owadow) nie musiec zblizac aie z aparatem az tak blisko chcąc osiągnąc dane zblizenie.
Podczas pytania w sklepie sprzedawca sugerował telekonwerter Kinga DRT20 zas moje pytanie o soczewki macro (były na stanie) zbywał jako ze ponoc to nie do tego celu słuzą... (???)
Dzisiaj zerknąłem tu:
http://www.foto-tip.pl/Galeria/galeria.htm#5050macro
no i przyjmując pewne poprawki wynikające z roznic miedzy C5050 a C4000 nie rozumiem.
Bo z zaprezentowanych przykładow wynika ze to jednak soczewka macro bardziej przybliza.
Pytanie moje brzmi: Kiedy, w jakiej sytuacji uzywa sie telekonwertera a w jakiej soczewki macro?
Pzdr.

sebastan
20.12.04, 19:21
Mnie się tak coś wydaje, że telekonwerter poprawia paremetry zoom'a, mówiąc prościej zwiększa go o współczynnik określony na telekonwerterze. Natomiast soczewka makro powiększa obraz i łapie ostrość tylko w określonym przedziale odległości. Tak więc pstrykając sąsiadkę z bloku naprzeciw użył bym telekonwertera, a chcąc zobaczyć kolor oczu znajomej muchy to raczej soczewki.
Tak myślę. Mylę się?:)

ANATOM
20.12.04, 20:17
Tak myślę. Mylę się?:)

dobrze gada, polac mu :wink:

pozdrowki:)

Rick van Dyke
20.12.04, 20:26
też mis ię tak wydaje. Soczewki makro powodują tylko to, że oprócz powiększenia skracają także dopuszczalną odległość przy której obraz jest ostry. Czyli na max zoomie aparat złąpie z mniejszej odległości ostrość niż bez soczewki. Tak mi sie przynajmniej wydaje :P No chyba że dzieje się tylko tak przy określonym układzie kilku soczewek...

qwerty
20.12.04, 21:33
dzięki. Tak czy owak to co zobaczyłem na przykładowych fotkach porównawczych chociazby tutaj: http://www.fotogenia.info/index.php?text=artykul&id=0005 (robionych z lub bez Kinga DRT20) nie powala na kolana... tym bardziej ze efektywnie wspólczynnik wynosi 1,4 - 1,5 a nie 2 (jak podaje King) co w przypadku 96 mm (maks przyblizenie w C4000Z) daje zaledwie wartosc pomiedzy 135 a 144 mm...

zdrip
20.12.04, 21:51
tym bardziej ze efektywnie wspólczynnik wynosi 1,4 - 1,5 a nie 2 (jak podaje King)Potwierdzam. Mam tego Kinga i jak na mój gust współczynnik wynosi PIERWIASTEK(2), czyli 1.41.
Chyba że King ma inne milimetry. :?