Zobacz pełną wersję : padliwosc 5060
Mialem Oliego 4000 - ktory poprostu sie popsul :( zdradzilem wiec forumowe idealy - nie jestem juz olkiem jak kiedys - bo zamiennie wobec oliego kupilem g 5 - mam jednak wyrzuty sumienia i obiekcje -kajajac sie przed grupa chcialbym naprawic swoj blad :) - mam wiec pytanie czy rzeczywiscie jakosc fotek wychodzacych z 5060 jest tak porazajaco lepsza od g 5 - np na www.pbase.com widac miazdzaca roznice miedzy 5060 a g5 na korzysc tego pierwszego !!!
juz mialem zamieniac owy sprzet ale ... przerazila mnie obszerna dyskusja na temat padliwosci 5060 - moj TIP rowniez mi go odradzal z tego wlasnie powodu !! jak to jest z wadliwoscia owego aparatu ??
Wy jako reprezentacyjna grupa jestescie w stanie mi pomoc :)
Posiadam 5060 już prawie rok. Robię sporo zdjęć. Zero problemów.
Co do jakości zdjęć w porównaniu z G5 to się nie wypowiem bo ni ewidziałem zdjęc z tego apratu.
Pozdrawiam
Nie wiem jak inni ale mnie sie wydaje ze elektronika im bardziej zaawansowana tym bardziej podatna na niespodziewane dziwne zachowanie typu zawieszanie. Wydaje mi sie ze to nie zalezy za bardzo od marki aparatu a jakos fotek to chyba sprawa głównie optyki, ale moge sie mylic. Porownywalem fotki z tych samych ujec z innych aparatow w tej klase (glownie SONY) no i musze powiedziec ze narazie zaden nie dorownal poczciwemu c4000.
Pozdrawiam.
Moj działa bezawaryjnie od maja tego rou i ma już spoooory przebieg, nigdy nie było nawet najmniejszego problemu z nim.
Poprostu nie moge juz zyc bez Ola - ergonomia , menu i sam design tak mnie przekonal ze inne aparaty juz do mnie nie trafiaja - bardzo milo wspominam oliego 4000 - aparat za 900 zeta a mozliwosci duze !!!
Niedlugo wiec wracam tutaj ze sprzetem Oli :)
Max
Mam 5060 ponad rok. Po miesiacu zaczal wariowac gdy bylem na wakacjach w tropiku a potem przestal. Skontaktowalem sie z servisem i poradzili mi oddac do naprawy. Wymienili glowne pokrelo i powiedzieli ze jakies przewody byly uszkodzone. Po powrocie dziala bez zarzutu ale na wszelki wypadek przedluzylem gwarancje na nastepne dwa lata. Co do zdjec to perfect a z dodatkowym fleszem - mam, promaster 5750DX to poprostu profesjonalne a wkrotce otrzymam zamowiony lumiquest pro system to spodziewam sie studyjnej jakosci. Polecam 5060 a jak jest mozliwosc uzycia photoshop8 to zapisu Raw bo wtedy panuje sie calkowicie nad jakoscia zdjecia.
Witam, ja mialem problem jak wrocilem z wakacji z b.cieplego klimatu.
Nie dzialalo pokretlo (mode) i kursory. Nie dzialaly tez czasami tryby pracy.
W serwisie w niemczech aparat lezal miesiac i naprawili.
Aparat dzialal 4 miesiace i znowu nawalil .... :(
Juz tlumacze co sie stalo :
podczas podlaczenia aparatu z komputerem PC za pomoca kabla USB (kabel sprawdzony - jest dobry!) system na komputerze nie "widzi" ( - a powinien! )kamery jako urzadzenia "DIGITAL OLYMPUS CAMERA 5060WZ" w tzw. TRAY ICON w eksploracji urzadzen USB. A w eksploracji komputera normalnie dzialajaca kamera jest widziana jako DYSK WYMIENNY.
Sprawdzalem na 5 komputerach, zawsze to samo.
O dziwno na komputerze w serwisie Olympusa w Duchnicach, system na komputerze "widzial" prawidlowo kamere.
To jest dziwne ze przenoszenie zdjec z kamery na hdd w pc odbywalo sie zawsze bez problemu.
A tu nagle na wszystkich komputerach nie da sie tego juz robic.
Kamera znowu wyladowala w niemieckim serwisie tym razem na pelne 2 tygodnie.
W opisie naprawy pisze ze wymieniono 5 wadliwych ukladow!!!
Po przyjechaniu z kamera do domu i podlaczeniu do PCta, znowu NIE DZIALA!!!!!!!!!!
I co z tego ze kamera robi naprawde zdjecia o super jakosci jak ich nie moge przegrac za pomoca gniazda USB w aparacie. Musze uzywac zewnetrznego adaptera CF CARD/USB.
Jestem zalamany, za kamere dalem ponad rok temu 599euro, gwarancja sie konczy i nadal nie dziala kamera :(
Nie wiem co mam juz zrobic.
Sam juz wszystko wyprobowalem co mozliwe.
Prosze o pomoc jesli ktos ma jakas wiedze na ten temat na: krolix@go2.pl
Tomasz Krolikowski
To moze popros lub zasugeruj aby wymienili sprzet na nowy?
na www.pbase.com widac miazdzaca roznice miedzy 5060 a g5 na korzysc tego pierwszego !!!
witam,
czy wedlug Was np. to zdjecie - http://www.pbase.com/theresa_k/image/31597854/original - wykazuje miazdzaca roznice miedzy 5060 a g5 na korzysc tego pierwszego ? Wlasnie zastanawiam sie nad kupnem C-5060 i nie odstraszja mnie opinie o awaryjnosci a wlasnie takie przykladowe fotki z roznych serwisow.
Czasami to mi się wydaje że takie "opinie" to mogą wygłosić tylko i wyłącznie konkurenci.
Ja też mam Olka już troche czasu i nic, żadnych problemów a zdjęcia jak ahhh ..................
No ale co tu dużo mówić, każdy może trawić czarną owce.
Jedyne co zauważyłem to to że Olek sprowadzony ze USA potrafi ulec jakiemuś defektowi.
No ale ryzyk-fizyk :P hehe
Ja mam c5060 i działa bezproblemowo.
Ja sprowadzałem z usa, płynął statkiem ale był zamknięty w obydowie wodoszczelnej, wiec wpływ wilgoci zmalał do zera :)
NA razie jest ok
Witam wszystkich.
Mam c-5060 od 4 dni ze sklepu Acris.pl i w poniedziałek odsyłam go z powrotem :( Po 3 dniach przestał funkcjonować. Obiektyw trzykrotnie próbuje się wysunąć, aparat wydaje alarmujące dźwięki, tele działa ale już focus tylko bzyczy (pewnie jakieś sprzęgiełko). Po wyłączeniu obiektyw wsuwa się dopiero za drugim razem. Poprzednio miałem c-730 i do czasu kąpieli w strumieniu funkcjonował przez 2 lata bez zastrzeżeń.
Pozdrawiam.
A wyjaśnijcie mi jedną rzecz, dlaczego kupiłeś aparat w tak "mało" znanej znanych firmie?
Przecież jest fotojoker,mediamarket,saturn itp, w których możesz przyjść i pomacać, a nie czekać na wysyłke i odsyłać je zpowrotem, a jeżeli mieszkasz na (za przeproszeniem) zadupiu, to i tak było wybrać jakąś bardziej znaną firme zajmującą się tylko aparatami.
Normalne że każdy może trafić śmierdzące jajo, no ale.......
A wyjaśnijcie mi jedną rzecz, dlaczego kupiłeś aparat w tak "mało" znanej znanych firmie?
Może i mało znana ale o dobrej opini (właśnie ją weryfikuję).
Co by mi dało macanie w sklepie, skoro aparat padł po kilku dniach?
Przez te kilka dni namacałem się do woli i nie miałem żadnych zastrzeżeń.
Na razie firma potwierdziła, że nie ma problemu i wymieni aparat na nowy egzemplarz, no ale zobaczymy........
Na razie firma potwierdziła, że nie ma problemu i wymieni aparat na nowy egzemplarz, no ale zobaczymy........
Niestety zamiast wymienić, wysłali do serwisu Olympusa.
Z tego wynika, że chcą mnie uszczęśliwić naprawianym sprzętem.
Cofam dobrą opinię, to nie sklep tylko komis:(((
Umuwiłem się z prawnikiem i będę rządał zwrotu gotówki.