Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : C4000 - RAW

rtg
15.12.04, 13:01
Witam,
Przegladajac archiwum zauwazylem iz zagadnienie jest znane, tzn. "wycisniecie" z C4000 RAW'a. Mam pytanie czy ktokolwiek uporal sie z tym tematem do konca, tzn. Czy udala sie komukolwiek edycja takiego RAW'a. Po malych problemach udalo mi sie dojsc do pliku .NEF, tylko za cholere nie moge go niczym otworzyc.

Pozdrawiam
Jarek

mayonez
17.04.05, 22:26
Właśnie miałem ten sam problem. I oto rozwiązanie
Te pliki NEF otwiera Adobe Photoshop CS, tzn wersja 8, ale potrzebna jest najnowsza wersja pluginu do obsługi plików RAW, wersja 2.4, aktualizacja do ściągnięcia ze strony Adobe http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=39&platform=Windows
należy ściągnąć "Camera Raw 2.4 update". Poza tym ACDSee Czyta te pliki NEF (ja mam wersję 7.0, nie wiem jak wcześniejsze) ale w ACDSee za wiele nei zrobisz z takim plikiem

plwk
10.05.05, 21:19
Pozwolę sobie odświeżyć temat. Też miałem problem z edycją plikow.NEF. Kilka dni temu ze strony Corela pobrałem darmowy program RawShooter Essentials 2005, który rozwiązał problem edycji. Okazało się jednak, że otwierane pliki mają znaczną dominantę czerwonego koloru. Próby ustawienia automatycznego balansu bieli nie rozwiązały tego problemu. Przy próbie ustawienia balansu bieli wg białego obiektu nadal pozostawała czerwona dominanta. Jedynym wyjściem było ręczne szukanie najlepszych ustawień. Podobnie wyglądały przy otwieraniu w PS-ie oraz w IrfanView. W IrfanView też można wykonać bardzo podstawową obróbkę i zapisać wynik w Jpg-u.
W dniu wczorajszym trafiłem na program konwertujący RAW z C-4000 na .ORF zgodny z C-5050. Pobrałem go z tego adresu http://olympus.ourlife.ru/soft/Raw2Orf.zip . Pliki po konwersji i otwarciu w RSE wyglądają identycznie jak JPG czyli dają dobrą podstawę do dalszej obróbki - mają tylko ramkę wynikającą pewnie z różnicy wielkości matryc. Podobnie wyglądają po otwarciu w IrfanView i PS-ie tylko PS przy otwarciu likwiduje tą zbędną ramkę.

wydrak
1.05.06, 12:33
Przestawiłem swojego Olka na RAW i zrobiłem kilka fotek,ale nie mogę w żaden sposób ich obrobić. Próbowałem programem Raf2Nef ale nie wiem jak to się robi,bo on nie wykrywa mi żadnych Rawów:) Proszę o pomoc, jeśli ktoś może mi pomóc i napisać po kolei jak to się z tymi RAW działa. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich miłośników OLKA C-4000...:)
[/b][/url]