Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ostrość ostrość ostrość AF

martha
13.12.04, 11:30
Jak działa funkcja AUTO w Olku?
Jak w tej funkcji łapana jest ostrość na obiekt?? Czy na maxymalnym zoomie Olek łapie inaczej ostrość??
Robiłam zdjęcia na imprezie w trybie AUTO i Olek łapał pierwszy plan tylko :( i to co chiałam, żeby było ostre wyszło na nieostre. A dodam, że "kwadracik" do ustawiania ostrości na wyświetlaczu ustawiałam i ostrzylam na obiekt, który miał być ostry. Niestety Olek łapał ostrość na takie przmioty przy krawędzach kadru i to sprawiało ze dalszy obiekt nie wychodził ostry a miał być ostry. Gdzie popełniam błą ?? Ponizej zdjęcie, które nie wyszło (a to, że kolega nie wyraźnie wyglądał to raczej nie ma znaczenia :P)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/PC121748.JPG)

martha
14.12.04, 16:19
widzę, że nie uzyskam pomocy w tym temacie :(

WojTech
14.12.04, 19:38
Nie posiadam C760, ale moge powiedziec jak to wyglada w c4000 - moze masz podobnie:

w menu w camera/af mode sa pozycje iESP i spot. i spot musisz ustawic, aby lapac ostrosc w "kwadraciku". iESP jest trybem w ktorym automatycznie lapie ostrosc na najblizszym obiekcie.

Przycisk na aparacie spot meter (kwadracik z kropeczka :? ) sluzy do punktowego pomiaru parametrow ekspozycji (nie focusa!).

Moze sie przyda...

pzdr
wk

vodnik
14.12.04, 20:15
Dodam ze w trybie AUTO nie masz wplywu na tryb pomiaru AutoFocus. Musisz przejsc na P i wtedy mozesz wybrac albo SPOT albo iESP.

martha
15.12.04, 00:20
dzięki za odpowiedzi :D bo już zwątpiłam

Czyli tryb AUTO, że tak się wyrażę to badziew.
Co proponujecie do robienia zdjęć na imprezach, tak żeby za dużo nie kombinować i zwykły laik też mógł strzelić kilka fotek??

Tryb P w ciemnych pomieszczeniach ustawia czas naświetlania nawet do 4s wiec takie zdjęcia z reki nie wyjdą na bank :( a wiadomo ze na imprezach statyw jest mało praktyczny.

zdrip
15.12.04, 15:24
Martha, nie musisz koniecznie używać trybu P, można spróbować ”portret” albo inny tryb. W nich też jest dostępna opcja zmiany AF MODE. Żeby ostrość zawsze łapała się tam gdzie celujesz, AF MODE musi być ustawiony na SPOT!
Co jeszcze można doradzić?

W pomieszczeniu praktycznie zawsze włączać błysk.

Sprawdzać czy ostrość złapała się jak należy, naciskając spust najpierw tylko do połowy.

Poćwiczyć spokojnie w domu, żeby na imprezie wiedzieć co trzeba robić.

vodnik
15.12.04, 19:41
W trybie P zawsze mozesz ustawic ISO na auto wiec masz wtedy tryb AUTO plus mozliwosc dodatkowych ustawien.

martha
16.12.04, 10:45
@zdrip: tryp portretowy z ręki mi nie wychodzi :( zdjęcia są rozmazane nawet przy używaniu lampy

@vodnik: dzieki za pomysł

zdrip
16.12.04, 12:53
Martha, może lampa jest przełączona na SLOW? Spróbuj innego trybu lampy. Przy włączonej lampie czas naświetlania nie powinien być dłuższy niż 1/30 s.
I czy zdjęcia są rozmazane, czy nieostre?

martha
16.12.04, 18:34
@zdrip: zdjęcia są nieostre

martha
16.12.04, 18:37
zrobiłam dzisiaj testową serię zdjęć w Gdańsku na tybie P z usawieniami jakie mi zasugerowaliście. Jestem zadowolona. Pstrykalam jak szalona (80 zdjęć w godzinę) i ogólnie zdjecia są ostre. Wszyskie z ręki. Myśle ze na imprezie sobie poradzi. Czytałam, że w ciemnościach Olek sobie nie radzi z ostrzeniem - prawda czy falsz??

zdrip
16.12.04, 19:01
W ciemnościach nie radzi z ostrzeniem system AutoFokusu prawie wszystkich aparatów (nie tylko Olka).
Wyjątkiem są aparaty z bardziej zaawansowanym systemem AF.
Na szczęście w ciężkich sytuacjach możemy korzystać z ręcznego ustawiania ostrości (MF) :D

martha
18.12.04, 11:06
Dzisiaj znowu bede testowała mozliwości funkcji P ale teraz na imprezie. Ciekawe jak sie spisze ??

martha
19.12.04, 13:19
No niestety tryb P z włączonym Auto nie spisała się na imprezie :( Czas naświetlania jaki ustawiał w restauracji to były od 1sek do 4sek.
Natomiasta Olek c 745 na takich ustawieniach radził sobie bez problemu.

Nie rozumiem?? Czemu mój nie chciał robic zdjęć a model niżej robił bez problemu??

zdrip
20.12.04, 13:48
Martha, ciężko cokolwiek powiedzieć mając tak mało informacji.
Pozostaje tylko zgadywać. :(
Takie długie czasy naświetlania mogą wskazywać na nie wysuniętą lampę, lub na lampę w trybie SLOW.
Mam więc pytanie – czy lampa była włączona i jeśli tak, to w jakim trybie?

martha
20.12.04, 20:30
Tryb lampy ustawiony był na auto no i lampa była wysunięta.
Z moich obserwacji wynika, że na wolnym powietrzu - nawet w nocy - tryb P działa lepiej niz w zamknietych pomieszczeniach.

No-shadow Kick
20.12.04, 20:47
No dobra, jeszcze jedno info. Tryb lampy na Auto, ale czy lampa się odpalała?? Bo jak jest auto, to wcale lampa nie musi błyskać.

Pozdrawiam

martha
20.12.04, 20:58
Lampa odpalala się.

zdrip
20.12.04, 21:01
A jeśli zrobić taki prosty eksperyment: zasłonić obiektyw, podnieść lampę i po kolei zmieniać jej tryby – auto, czerwone oczy, błysk wymuszony, slow...
Czy na którymś z nich czas naświetlania nie wyniesie 1/30s lub około tego?

martha
20.12.04, 21:05
zasłonic obiektyw ?? :shock:

zdrip
20.12.04, 21:14
Na przykład, nie zdejmować dekielka z obiektywu i włączyć aparat.
Śmiało! :)

martha
20.12.04, 21:27
A apropos dekielka gdzie takie można kupić ?? Wczoraj miałam wywrotke i popsulam dekielek :( Nie trzyma sie na obiektywie.

zdrip
20.12.04, 22:01
:(
Takie coś powinno być w sklepach fotograficznych (ewentualnie na zamówienie).
Może koledzy/koleżanki z Trójmiasta doradzą coś konkretnego? :)

No-shadow Kick
21.12.04, 16:03
Jakiś miesiąc temu widziałem w MM dekielki za kilkanaście złotych, ale przed świętami jechać w ten tłum...

Wracając do tematu lampy błyskowej, otóż u mnie we wszystkich trybach oprócz SLOW mam 1/30sek (tryb P).

Pozdrawiam

chivas
21.12.04, 23:12
Fakt w MM teraz sa tlumy.Ja natomiast kupilem dekielki HAMA w Kodaku.W prawdzie na 52mm i 58mm ale mysle ze i inne tez sa osiagalne.

martha
22.12.04, 11:53
a w jakim przedziale cenowym sa dekielki ??

qwerty
22.12.04, 12:34
nie pamietam dokładnie ale swoj 52 mm (hama w MM) kupiłem za 10-15 PLN

chivas
22.12.04, 20:55
Dokladnie.Za oba zaplacilem cos okolo 30.00PLN,dokladnie juz nie pamietam.

martha
23.12.04, 10:21
na Allegro widziałam po 22 zł + koszty przesyłki

WojTech
23.12.04, 10:38
dekielek kupowalem w kraku, byly dwa rodzaje:

1. dekielek z przciskami blokady wciskanymi wewnatrz dekielka, od "przodu" (nic nie wystaje poza obrys) - 10zl
2. dekielek z przyciskami blokady na zewnatrz dekielka po bokach -15 zl.

firma nieistotna (to nie obiektyw ani filtr), ale chyba to byla hama..

Falisty
24.12.04, 14:24
Czy w C-5000 też można zmienić rodzaj AF? W menu nic takiego nie znalazłem... jest tylko AF Area...... Chyba że ten aparacik tego nie ma ...:(

martha
28.12.04, 09:37
@zdrip:
rzeczywiście lampa musiała być ustawiona na slow :( moje przeoczenie. jak przestawiłam na auto to nie było problemu z czasem naświetlania 8)

czy macie jakieś swoje ulubione i zaufane środki do czyszczenia obiektywu ??

wheelerek
28.12.04, 15:12
marha - od mojej Ślubnej dostalem wlasnie pod choinke specjalny czyścik jakies 'microcośtam"' .. wystarczy chuchnac i przetrzec.
Rewelacyjny... Mialem upaćkany jakimś smarem obiektyw i zeszlo idealnie... :) - NIE POZYCZAJ NIKOMU SWOJEGO OLKA! :)
nazywa sie to cudo ACT (Actex) jak wrzucisz na gugle to pelno odnosnikow znajdziesz.. np:
http://www.twojecentrum.pl/product_info.php?cPath=333_334&products_id=2516

(ale ze taki TANI prezent dostalem!!??? - TYLKO ZA 20 zł!! :((
hehehe

chivas
28.12.04, 21:36
Gdzies kiedys czytalem,ze takich rzeczy jak m.in. obiektywy,czy filtry nie powinno sie czyscic na sucho,co by to nie bylo za czysci-cudo.
PS.
@wheelerek nie bierz tego do siebie,to bylo tak ogolnie.

wheelerek
29.12.04, 02:24
no co ty! :) NIE BIORĘ DO SIEBIE! :) ale czym bys wymłl TŁUSTE SLADY!!! :( wodą...? ROZPUSZCZALNIKIEM!!!?? juz lepsze jest to micro-tralala. Po za tym.... - po chuchu zostaje calkiem sporo wilgoci na szkle... no chyba ze ktos ma chuch po CHIVAS-REGAL hihihi :)
Żartuje... :) sorki....
a tak serio to szmatka jest rewelka.. naprawde... - sam nie wierzylem w nowoczesne technologie mimo żem kształcony chemik...
Pozdrufka...

chivas
29.12.04, 23:03
No ten chuch a-la Chivas Regal to moze czasami :wink: ale wtedy nie biore sie za czyszczenie.
A jesli chodzi o te micro-tralala :D to nawet robilem podchody do czegos takiego,ale jakos nie doszlo to do skutku(jak do tej pory)Coz,jezeli to czyszczenie dziala to moze faktycnie nie eksperymentowac z innym czyscikami.

martha
9.01.05, 22:31
znowu mam problem z ostrzeniem. zastanawiam sie czy to ja nie potrafie ostrzyc czy mam aparat do d***.

W trybie Portret zrobione zdjęcie na statywie osoba fotografowana (I plan) wychodzi nieostra a drugi plan jest idealnie ostry. O co w tym wszystkim chodzi?? Ostrze oczywiście na fotografowaną osobę.

ISO 100

:arrow:

bigoss
9.01.05, 23:03
a w jakiej odleglosci jestes od osoby, moze wlacz tryb makro... :) albo ostrz najpierw na bardziej kotrastowe fragmenty twarzy a potem przekadruj i zrob zdjecie

martha
10.01.05, 10:13
Stałam od osoby fotografowanej ok 1,5m do 2 max.
Nie rozumię po co wtedy tryby w olku, jesli nie działaja poprawnie.
Jesli chodzi o ostrzenie, to ostrzyłam na twarz. Wykorzystałam rady, które wcześniej dostałam do trybu auto.

:cry:

zdrip
12.01.05, 13:36
Wykorzystałam rady, które wcześniej dostałam do trybu autoCzyli - AF przełączony na SPOT? Mam nadzieję że na takiej odległości zoom nie był 10x? Dla fotografowania pryszczy jest tryb SuperMakro.
Wygląda na to że AF nie znalazł za co chwycić na twarzy i se polazł gdzieś dalej.
Lepiej jest przed każdym zdjęciem sprawdzać – złapała się ostrość czy nie, wciskając guzik do polowy.
Jeśli zielona lampka pali się – wszystko ok i można dociskać do końca, jeśli miga – odpuścić i spróbować ponownie. Jeśli za żadne skarby AF nie łapie ostrość, pozostaje tylko tryb MF.

martha
12.01.05, 18:32
no cos ty ?? zoom x 10 przy fotografowaniu osoby z 2m. bluhahaha
na poważnie eraz :)
Zawszez sprawdzam czy zlapal mi ostrość aparat przed zrobieniem zdjecia. I niby wszystko było ok, ale jak zobaczyłam je na kompie to juz nie bylo tak jakbym chciala :(

zdrip
13.01.05, 15:00
A można gdzieś obejrzeć to zdjęcie? I żeby EXIF był na miejscu.

martha
13.01.05, 19:02
Jakie dane interesuja cie odnosnie zdjecia ?? Mam problem z importem danych z exifer'a bo jest po niemiecku :( a ja za bardzo nie gadam w tym jezyku :P

tutaj masz zdjecie pieska z serii złego łapania AF

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/P1092865.JPG)

martha
13.01.05, 22:21
ad dekielków na obiektyw:
Dzisiaj połaziłam po sklepach fotograficznych w Gdyni i jest duzy problem z kupnem dekielka do mojego Olka. Na obiektyw 37mm średnicy cięzko dostać dekielek - trzeba zamawiac u producenta (te są drogie) a o zamiennik trudno. Wysyłali mnie do komisów fotograficznych, a zieloneggo pojecia nie mam czy są takie instytucje w Gdyni :P. Więc kupno dekielka do Olka c760uz to wcale nie takie prosta sprawa.

8)

chivas
13.01.05, 23:51
Co do dekielka 37mm,to zobacz to:

http://allegro.pl/show_item.php?item=38795538

Gryphoon
14.01.05, 10:27
Witka,

nie mozna do Twojego aparatu zamontowac tzw. zestawu ochronnego?
Mam na mysli tulejke, filtr UV i dekielek (wtedy np. 52mm).

Na Allegro znajdziesz to bez trudu, w sklepach foto raczej tez. O ile pamietam chodzi to po jakies 70-100 zl.

Pozdrawiam.

martha
1.03.05, 16:15
Mój Olek c 760 ma problemy z łapaniem ostrości.
Przy różnych próbach nie radzi sobie z nią. Bardzo długo ustawia ostrość i zdjęć w ruchu w ogóle nie opłaca sie robić bo obiekt mi ucieka (nawet tryp sportowy).
Drugi problem: przy ustawianiu ostrości na dalszy plan i tak łapie ostrośc na pierwszym albo na trzecim planie. Nie zawsze jest czas zeby korzystać z MF bo przestawianie odległości tez chwile trwa :(. Zaczynam się irytować i watpić w markę Olympusa.
Trzeci problem: łapanie ostrości w przyciemnionych pomieszczeniach to istna walka i traci sie ochotę robienia zdjęć.
Czwarty problem: aparat jest bardzo wrazliwy na ruch i zdjecia sa rozmyte.
Przyczyny:
Wersja 1: aparat jest do d**y
Wersja 2: jestem matoł fotograficzny i nie powinnam uzywać cyfraków

a moze ktos ma inny pomysł ??

Pazurek
1.03.05, 16:45
Nie czytalem calego watku, ale mam kilka uwag:

problem 1) jezeli chcesz SZYBKIEGO ostrzenia to sprzedaj kompakta i kup lustrzanke.

problem 2) przestaw ostrzenie z trybu "yntelygentnego" na SPOT, naucz sie wykorzystywac AF lock (celujesz, wciskasz przycisk do polowy, kadrujesz, wciskasz do konca)

problem 3) tak juz jest z AF. niektore aparaty maja wspomaganie polegajace na podswietlaniu fotografowanego obiektu. nawet profesjonalisci z lustrzankami uzywaja roznych trickow do wspomagania AF w swoich aparatach

problem 4) nie patrz na lcd tylko do wizjera, dociskaj aparat do twarzy (tylko bez przesady), wybierz shutter priority i ustaw krotki czas otwarcia migawki, uwazaja na duze ogniskowe, kup sobie dodatkowa lampe, kup sobie statyw

jwmedgdy
2.03.05, 00:59
W moim ol 725 najbardziej mnie wkurza że w czasie ostrzenia jest moment że ostrość jest ok a potem ustawia się ostatecznie na mniej ostro. Co gorsza nie można tego skorygować ręcznie.Staram się wyciągnąć głębią ostrości ale wtedy jest kłopot z długim czasem i lampa prześwietla. Nie mam trybu slow - czy to to samo co zdjęcia nocne ( wg oznaczenia na lampie?).
Zenitem TTL ustawiałem wszystko raz dwa i zdjęcia były ok. A tu głupiejąca automatyka i jeszcze balans bieli.
Nie jest łatwo być fotografem cyfrowym.. :idea:

Marek J
2.03.05, 07:46
[quote="martha"]ad dekielków na obiektyw:
Dzisiaj połaziłam po sklepach fotograficznych w Gdyni i jest duzy problem z kupnem dekielka do mojego Olka. Na obiektyw 37mm średnicy cięzko dostać dekielek - trzeba zamawiac u producenta (te są drogie) a o zamiennik trudno. Wysyłali mnie do komisów fotograficznych, a zieloneggo pojecia nie mam czy są takie instytucje w Gdyni :P. Więc kupno dekielka do Olka c760uz to wcale nie takie prosta sprawa.
Pytasz o komisy w Gdyni? Starowiejska 16, Armi Krajowej przy postoju taksówek.
Ponadto sklep fotograficzny na Władysława IV nie znam numeru, ale wychodząc z Traugutta w lewo. Napewno znajdziesz.

martha
2.03.05, 10:09
@Marek J:
dekielek juz sobie kupiłam :) znalazłam w sklepie internetowym za nieduze pieniądze :) a adresy na pewno zapamietam bo kiedys pewnie sie przydadzą :P

@Pazurek:
1) żeby kupic sobie lustrzanke to najpierw musze zminić pracę na lepiej płatną :) he he

2) ostrzenie mam ustawione na SPOT i korzystam z AF lock wg instrukcji, którą mi napisałeś.

3) w tym punkcie bede musiała cos wymyslić, chociaz ZENITEM XP12 robiłam zdjęcia w trudnych warunkach bez problemu. słusznie napisał/a jwmedgdy, że nie łatwo być cyfrowym fotografem gdyż automatyka głupieje he he.

4) wiekszość zdjęć robie przez wizjer (przyzwyczajenie z analogów), jak moge korzystam ze statywu, ale nie wszystkie sytuacje da sie sfotografować z niego

Mój wniosek o c 760 - aparat dobry do robienia zdjęć martwej natury :o

Tadeusz Jankowski
3.03.05, 11:16
1) Jesli chodzi o fotografowanie z uzyciem wbudowanego flesza, to moim zdaniem wszystkie watpliwosci sa wyjasnione w instrukcji C4000 mojego autorstwa, do sciagniecia z tej witryny. Tryby zdjęciowe P i A zupelnie inaczej wspolpracuja z fleszem niz tryby S i M.

2) Rowniez w tej instrukcji sa omowione przyczyny nieostrosci zdjec. Ogolnie rzecz biorac przy zdjeciach w trybach zdjeciowych P lub A i Trybie flesza Auto aparat nie ustawia migawki ponizej 1/30 s. Jezeli zastosujemy natomiast jeden z trybow flesza SLOW, to aparat nastawia taki czas, jaki uwzglednia naswietlanie BEZ FLESZA. Z reguly, przy oswietleniu żarowym sa to czasy rzedu 1/15 - 1/2. Wtedy zdjecie jest podwojnie naswietlone i sklada sie jakby z dwoch obrazow - z tego naswietlonego przez lampe i ten jest nieporuszony, i z tego naswietlonego przez czas rzędu 1/15 - 1/2 s przez swiatlo zastane (przewaznie żarowe, czyli czerwone) i ten obraz jest poruszony, rozmazany. Stad zdjecia dosc dziwny maja wyglad - są poruszone i jednoczesnie nieporuszone.

3) Jesli chodzi o inne przyczyny nieostrości, to nalezy pamietac o tym, ze:

a) W trybie AF wielopolowym aparat ostrzy na najblizszy przedmiot w kadrze, a nie na centrum kadru.

b) autofokus, co jest normalne, przy troche gorszym oswietleniu, a przy takim oswietleniu stosujemy flesz, pracuje zle, szczegolnie przy dluzszych ogniskowych.
Tylko systemy AF w aparatach SONY, w których laser wyswietla na fotografowanym przedmiocie ostry wzorek, pracuja dobrze, nawet przy slabym oswietleniu.
Pozdrawiam, TJ

martha
3.03.05, 13:35
a) W trybie AF wielopolowym aparat ostrzy na najblizszy przedmiot w kadrze, a nie na centrum kadru.

A u mnie wychodzą zdjecia takie, ze pierwszy plan (np. osoba fotografowana) nieostra a tło super ostre ??

Pazurek
3.03.05, 14:21
Moze masz cos z aparatem?? Sprobuj pozyczyc od kogos innego takiego samego olka i zrob kilka zdjec testowych w identycznych warunkach raz swoim a raz jego.

sebastan
3.03.05, 19:25
No, Pazurek może mieć rację, bo jestem zszokowany czytając obserwacje marthy, a sprzęt mamy taki sam

Arras
3.03.05, 23:10
eee... ja nie miałem nawet takich problemów w 720, a w 750-tce to już wcale (no chyba że w całkowitych ciemnościach)... kiedyś (było na starym forum) próbowało się ze wskaźnikiem laserowym doświetlać AF... eh, to były czasy :)

Tadeusz Jankowski
4.03.05, 12:37
A u mnie wychodzą zdjecia takie, ze pierwszy plan (np. osoba fotografowana) nieostra a tło super ostre ??
Mysle, ze mozna sobie wyobrazic taka sytuacje. Sprzyjaja temu nastepujace warunki, osoba na pierwszym planie stoi za bardzo z boku - tak ze skrajne pole AF (lewe lub prawe, a pole to nie lezy na samym skraju kadru, tylko blizej srodka) nie "chwyta jej całkowicie", drugi plan jest jasniejszy i posiada atrakcyjniejszy desen dla autofokusa, tzn. bardzo kontrastowy i "wzorzysty". Wtedy AF ustawic sie moze na drugi plan, na ten deseń. Mysle, za takie sytuacje sa rzadkie.
Pozdrawiam, TJ.

martha
4.03.05, 12:54
zazwyczja zdjęcia (o których pisałam wcześniej) wychodzą gdy robie cos a'la portret. nie ma mowy by osoba fotografowana była z boku kadru :( coś czuje ze bede musiała porozmawiać w serwisie na ten temat.

martha
8.03.05, 13:19
Własnie bawiłam się KONIKA MINOLTA Z10 i o wiele lepiej ustawia sie tam ostrość i nie trzeba tak sie gimnastykować jak w moim Olku c 760 uz.

vodnik
8.03.05, 19:36
Rapid AF robi swoje...

martha
15.03.05, 16:17
ale niestety efekt końcowy na konice i olku sa jak ziemia i niebo.
Olek robi lepsze foty :P

martha
2.05.05, 09:16
Nad zakupem lustrzanki poważnie sie zastanawiam :P

Zdjęcia cały czas robie na SPOT i nadal nie ostrzy tak jak bym chciała. Wykorzystuje AF lock od samego początku korzystania z c760 i nie przynosi to rezultatów. Aparat i tak robi swoje - łapie ostrość gdzie mu pasuje - raz na pierwszy plan innym razem na drugi :( .
Tutaj jest przykład (zdj. nr 5) http://www.forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=2763&start=120

Do czego służy i jak wykorzystywać CUSTOM BUTTON w c760?Są tam różne funkcje:
AE Lock, AF Lock, ESP/ punktowy pomiar, makro, DRIVE, ISO, A/S/M, SLOW, Noise Reduction, DIGITAL ZOOM, FULLTIME AF, AF MODE, FUNCTION, INFO, WB.
Pozdrawiam

Sasza
2.05.05, 10:14
Zapoznałem się z problemami Marthy odnośnie AF. U mnie jednak jest chyba powazniejsza
sprawa (temat: POWAŻNY PROBLEM Z AF W OLKU C-8080).

Lustrzanka to bardzo dobry pomysł. Myślałem o E 300, ale nie wiem czy canon D 350 nie
stanowi zbyt dużej konkurencji dla olka.

Pozdrawiam.

sebastan
3.05.05, 01:32
Custom button to przycisk, który masz opisany na tylnej sciance jako AEL, czyli pierwszy z lewej.
Jeśli przypiszesz do niego, którąś z wuymienionych przez Ciebie spraw, to ten przycisk będzie ją obsługiwał. Coś jak klawisz szybkiego dostępu. Jeśli przypiszesz do niego np. ISO, to pod tym przyciskiem bedziesz miała obsługę ustwiania ISO. I analogicznie z innymi. A po co to? Być może będziesz w sytuacji, w ktorej bedziesz miała potrzeby czestych zmian tylko jednego z parametrów to wtedy łatwiej tak. NIe trzeba grzegac w menu.
Jeśli do custom button bedzie przypisane cokolwiek innego niż AEL, to wtedy nie skorzystasz z ... niech mnie ktos poprawi jak pomylę - z mozliwości wyboru w pomiarze ekspozycji opcji multimetering? Nie jestem pewien, więc jeśli coś mylę to poprawić proszę, a nie krzyczeć zaraz.
Pozdrawiam