PDA

Zobacz pełną wersję : Jak ustawić Olympusa C-750 ?

Labip
18.11.04, 22:56
Ludzie ! Kupiłem sobie Olympusa C-750 ? I teraz robie tragiczne zdjęcia ! Porażka ! Czy jest jakaś recepta na ustawienie - aby w domu były fajne ? Zawsze są bez ostrości - żółte... itd itp Najlepiej chyba wychodzą w trybie AUTO. Ale to nie o to chodzi chyba ???

luc4s
18.11.04, 23:19
Cóż moge doradzić, ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć i czytać to forum !!

Ewci@
19.11.04, 11:26
hmmm może źródło światła masz źle ustawione bo nie wiem czemu ci żółte zdjecia wychodzą, generalnie w pomieszczeniach robię zdjecia w trybie dzień pochmurny ISO 100 a ostrośc no cóż już ktos napisał , że Olek potrzebuje lini poziomych aby złapać ostrośc , poszukaj bo ktoś na forum już o ostrości sporo mówił, jeśli AF nie działa to przejdź na tryb MF przytrzymując dłużej przycisk OK i spróbuj manualnie ustawić ostrość

No-shadow Kick
19.11.04, 12:24
A ściślej linii pionowych :) To znaczy muszą być jakieś kontrastowe przejścia, żeby aparat miał możliwość ustawienia ostrości automatycznie. Można użyć techniki, że nastawiasz aprat na obiekt o takich kontrastowych polach, przyciskasz spust do połowy, aparat złapie ostrość i nie puszczając spustu przestawiasz go na kadr który chcesz uhwycić na zdjęciu. Warunkiem jest oczywiście jednakowe oddalenie obu obiektów od aparatu oraz ich w miarę jednakowe oświetlenie :wink:
Inaczej pozostą ręczne nastawy.

Pozdrawiam

Ewci@
19.11.04, 12:33
O no to mi się pomyliło :wink: oczywiście, że pionowych :?:

zloty_2000
19.11.04, 18:27
Labip - a poczytales obstrukcje obslugi? :) A juz powazeniej mowiac - pobaw sie ustawieniami WB (White Balance) masz w 750-ce kilka predefiniowanych ustawien wybierz po kolei ustawienia (pomin sloneczko i chmurke) dla swiatla zarowego i zrob dla kazdego z nich po zdjeciu, powinienes znalezc takie gdzie bedziesz mial ladne kolorki, bo z tego co piszesz to masz wlasnie zle ustawiony WB
POZDRAWIAM