Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Foto Rafała

Rafał_Kłosowski
16.10.09, 13:52
Witam Wszystkich serdecznie, postanowiłem założyć swój wątek i podzielić się moimi fotografiami w celu uzyskania porad, które pomogą wykonywać mi coraz to lepsze zdjęcia. Posiadam amatorską lustrzankę E-510 na razie z kitem 14-42 oraz lampkę Metza-48. Proszę o konstruktywną oceną, za co z góry bardzo dziękuję.:)

Wiejo
16.10.09, 18:17
To światło to laser jakiś. Na tle starej architektury może zainteresować. Budynek koniecznie przywrócić do poziomu.

Rafał_Kłosowski
16.10.09, 18:59
Dzięki za ocenę! Małe wyjaśnienie nie jest to laser, jest to około dziesięć linek, do których przymocowane są kolorowe tasiemki, a one z kolei podświetlone są światłem skupionym przez soczewki, zaś całe podwórze oświetlone jest niebieskim światłem. Jest to imitacja spadającej komety. Może teraz nie zabłysnę, ale mam złudzenie, że oba budynki lecą, ale każdy do środka i nie bardzo wiem jak to wyprostować, może jakaś mała podpowiedz. :(

Wiejo
16.10.09, 19:04
Nie wiem z jakiego programu do obróbki korzystasz ale najprościej to wyświetlić widok siatki i poprzez użycie narzedzie perespektywa, bądź innego podobnie działającego tak kręcić obrazem aby linie siatki pokryły sie z liniami pionowymi i poziomymi budynków. Można też zaznaczyć całość i na oko do pionu lub z użyciem prowadnic. Dzięki za wyjaśnienie efekt ciekawy.

Rafał_Kłosowski
16.10.09, 19:45
Postarałem się wyprostować, czy taki efekt jest akceptowalny?

Agulka
16.10.09, 19:49
Jeśli chodzi o prostowanie, to chyba jest ok, ale niestety coś się stało ze wstążeczkami... zbladły bidulki ;)

Wiejo
16.10.09, 20:01
Tak jest lepiej i pochylenie budynku w lewo nie rzuca sie tak w oczy. To jest ciasny kadr i radykalna interwencja zmieni układ promieni ale pamietaj na przyszłość.