PDA

Zobacz pełną wersję : obróbka

fotoamator2891
11.10.09, 19:09
Znalazlem stare zdjecie (nie moje :) Chciałbym je trochę wygładzić i oczywiście zmniejszyć te przepały na zdjęciu. Proszę o kilka wskazówek :)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img246.imageshack.us/img246/7158/dziecko.jpg)

kurokial
11.10.09, 19:27
Jak chcesz żeby ktoś coś zrobił za Ciebie to daj jak największy plik źródłowy. Jeśli nie to zacząłbym od powiększenia(resize) tego jotpega na 250% obecnego stanu PS lub Gimp lub inny program do odszumiania i jedziesz po masce wyostrzającej. Potem oczywiście zmniejsz do orginalnej wielkości => wyostrzanie. No a co do przepaleń to zabawa na poziomach..
Żmudne..

fotoamator2891
11.10.09, 19:59
To jest oryginalny plik źródłowy :) Zalepiłem tylko kilka białych większych plamek stempelkiem :)

k@czy
11.10.09, 20:02
To jest oryginalny plik źródłowy :) Zalepiłem tylko kilka białych większych plamek stempelkiem :)
???
cyfrowe zdjecie sprzed 30 lat?

fotoamator2891
11.10.09, 20:22
nie w tym sensie oryginalne :) zeskanowane z oryginału :) Przecież nie jest możliwe przesłać Wam oryginał pocztą :)

Jester23
11.10.09, 20:31
???
cyfrowe zdjecie sprzed 30 lat?

Cyfrowe to ono jest bo je ktoś zeskanował. A połowa tych śmieci to efekt przeostrzenia. Plus piękna mora na całej powierzchni, której na pewno nie było w oryginale (bo nawet skan z matowego papieru pokrytego fakturą tak nie wygląda).

HrabiaMiod
11.10.09, 20:44
Postaraj się o dobrej jakości skan, to można zdziałać cuda.

k@czy
11.10.09, 21:22
za hrabia- wieksza rozdzielczosc potrzebna.

slawek
11.10.09, 21:31

Aparat na statyw w tryb Manualny, bez lampy i zrób zdjęcie :wink:
wyjdzie lepiej niż skan.

Jerry_R
12.10.09, 00:22
Albo zeskanuj do RAW'a, np. za pomoca VueScan. Masz wtedy wieksze pole do popisu.
Ewentualnie wynik skanowania zapisz jako TIF.

Skanuj z maksymalna rozdzielczoscia skanera!
Latwiej wtedy odszumic i zresize'owac w dol na koniec.

dobas
12.10.09, 01:18
Aparat na statyw w tryb Manualny, bez lampy i zrób zdjęcie :wink:
wyjdzie lepiej niż skan.

Wyjdzie lepiej niż TEN KONKRETNY skan - bo dobrze zeskanowane zdjęcie jedna da większe pole do manewru niż fotografia

Michu (Pentax)
12.10.09, 09:26
Skan w dwukrotnie większej rozdzielczości, niż powinien być plik docelowy.
1. Filtr median z minimalnym parametrem (1).
2. Zmniejszamy rozdzielczość do właściwej.
3. Sprawdzamy na powiększeniu 66 i 100% czy nadal występuje mora. Jeśli tak, poprawiamy filtrem z pkt 1.
4. Jeżeli mora nadal jest widoczna, wracamy do skanowania i skanujemy plik pod kątem 15, 30, 45 stopni, po czym przeprowadzamy na tych plikach powyższe czynności (pkt 1-4) wybierając zdjęcie z najmniejszą morą.
5. Dalszą obróbkę uzależniam od tego, co otrzymałeś.